RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > RV SYSTEMS AND TECHNOLOGIES FORUMS > RV Systems & Appliances
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 10-12-2017, 06:16 PM   #1
Member
 
coastalsqrl's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: Everywhere
Posts: 42
All batteries died/no power after cycling gen

I've been full time rving for about 2 months and am hooked to shore power. I have ran the generator several times on the road to power AC without issue.

Yesterday I started the gen to run for a couple hours since I've been using shore power only. So I unhooked shore power and started the gen, let it run with no load for about 15 min, and then turned on the ACs to put a load on it (from what I've read/understand is needed).

After a couple hours I shut down and rehooked to shore. a couple hours later I noticed the lights starting to dim, and within a couple more hours I was completely without power except for 120v outlets and ACs. I checked all the breakers and none were tripped. I reset the main breakers, tested the voltage and everything was good except no power was coming out of the inverter. I check the batteries and both house and chassis were completely dead. The gen wouldnt start, and even though I was hooked to shore I had no 12v/fridge etc.

I charged all the batteries and the gen started just fine and all systems were working.

A couple things: Thinking back, along with the 2 ACs, I also had a computer and tv monitor on, radio, and a light or 2.

Is it possible to kill the batteries during the 2 hours I ran the gen, and to kill them so dead that shore power couldn't help?

Or do I have a bad converter?

I also push the battery test button once every day or so and have had no other decrease in charge until I ran the gen.

Magnetek 7255 converter
Coach is 1994 Coachmen Destiny 38
Gen is 7500 watt Cummins Onan
Chassis batteries manufactured 8/14
House batteries manufactured 8/17

I am currently topping off the batts with a charger, and will find out in the morning if they are dead again.

Thanks for any input, and I apologize if I missed this issue elsewhere on the forum.
cb
__________________

coastalsqrl is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 10-12-2017, 06:26 PM   #2
Senior Member
 
broadrun's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jul 2012
Posts: 638
Do you have a BIRD or IRD System? I'm wondering if your chassis Batts are normally charged when on Shore or Gen power. My rig is only IRD so I've got an Echo Charger to keep my chassis Batts charged when on Shore/Gen power.
__________________

broadrun is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2017, 06:32 PM   #3
Senior Member


 
Winnebago Owners Club
Freightliner Owners Club
Retired Fire Service RVer's
Join Date: Mar 2014
Location: SO CAL
Posts: 176
Sounds like the Magnatek converter is not putting out any power. Disconnect the output terminals and check the voltage. If you have voltage, check for a blown fuse.
__________________
2007 Itasca Meridian 39K
350 HP Cat / Allison 6 Speed
1 Wife and 2 Dogs
960 watts of solar, 440 Amp hours AGM batteries
KCFDCapt is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2017, 06:41 PM   #4
Senior Member
 
bluepill's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Pensacola, FL
Posts: 2,452
Converter Testing


https://youtu.be/l2KHsgxwFXc
__________________
2008 Itasca 37H
2011 & 2012 Len & Pat's "One lap of America"
27K miles & 41 states in 13 months
Yellowstone Lake 6-1-2012
bluepill is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2017, 06:46 PM   #5
Member
 
coastalsqrl's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: Everywhere
Posts: 42
broadrun, I will have to check tomorrow and see. I'm not sure on that one.

KCFDCapt If it happens again I will check deeper into the converter. I removed it today, but it doesn't have a easy access to the inside to check for fuses, so I have to remove the whole unit. I tested the output voltage today and there was nothing. Also the fan never turned on. I checked on a replacement just in case and was recommended the Boondock 1260c. Only $150 so may be worth it to replace anyway.
coastalsqrl is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2017, 06:48 PM   #6
Member
 
coastalsqrl's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: Everywhere
Posts: 42
Also, is it possible running the gen somhow fried the converter, or is it just a coincidence it would happen at the same time? And if so, what could cause that so I can avoid issues in the future?
__________________

coastalsqrl is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
batteries, power



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sureflow 5.7 Smart Sensor finally died, after 11 years FIRE UP Winnebago Industries Owner's Forum 11 12-05-2015 08:55 PM
Intellitec 900 EMS died when on Gen planopat RV Systems & Appliances 4 06-27-2015 05:24 AM
Magnetek/Parallax 6345 converter died after furnace died SatWorld RV Systems & Appliances 26 05-01-2015 07:23 AM
Engine died after 15 seconds. ladagobago Cummins Engines 5 11-01-2014 08:58 PM
A/C cycling after the breaker popped? regiss Travel Trailer Discussion 1 07-14-2014 07:04 PM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 04:15 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
×