RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > RV SYSTEMS AND TECHNOLOGIES FORUMS > RV Systems & Appliances
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 08-25-2019, 09:42 AM   #1
Junior Member
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 2
Removed furnace, now AC won't run

My husband and I are doing some mods to our 5th wheel, and decided to remove the furnace (Florida folks), and put in a fireplace. My husband tore out the old furnace, and tossed it, but when we tried to turn the AC on, it no longer functions. Neither the fan nor the compressor will come on. We replaced the original thermostat several years back with a Hunter, and it still works, so that isn't the issue. It turns out that there were several wires (matching the colors going into the thermostat) plugged into the furnace that my husband ripped out, and if you jump one of them (blue) to the 7.5 DC wire, the fan will turn on, but no compressor.
I'm guessing that the wires to the furnace also connected to the AC unit, and that is our issue, but I have no idea which ones, and I'm a little hesitant to just start jumping by trial and error, lest I burn out the AC somehow.
Does anyone know how an RV furnace generally wires to the AC, or how to wire the AC directly to the thermostat, bypassing the furnace?
Thanks!
__________________

alchemytb is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 08-25-2019, 11:52 AM   #2
Senior Member
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 10,380
Post BRAND & MODEL of Furnace & A/C Unit.


That information would be helpful for responses
__________________

__________________
Is it time for YOUR Medication or Mine?
Dodge 3500 w/Tractor Motor & NUWA 5vr
US NAVY---USS Decatur DDG-31
Old-Biscuit is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2019, 11:57 AM   #3
Senior Member/RVM #90
 
MSHappyCampers's Avatar


 
Monaco Owners Club
Join Date: Nov 2002
Location: Columbus, MS
Posts: 38,395
Hi ! Welcome to IRV2! We're sure glad you joined the gang!

That's way above my pay grade but I bet Old Biscuit can figure it out if you give him the info on the furnace! Have fun and keep her between the ditches!

Good luck, happy trails, and God bless!
__________________
Joe & Annette

2002 Monaco Windsor 40PBT, 2013 Honda CRV AWD
MSHappyCampers is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2019, 12:15 PM   #4
Junior Member
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 2
Sorry about that. AC is a Coleman Mach something, was a direct replacement a few years back for Coleman Model 7333A8664 , furnace was Atwood Excalibur 8535-III
There were 4 wires going into the furnace, +12 volt DC, -12 volt DC, thermostat, and +thermostat. Connecting the +12 volt DC wire and the +Thermostat wire causes the fan to turn on, but not the compressor.
I know that the issue is likely 12 volt power to the AC board somehow, but not sure how to rectify the issue.
alchemytb is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
ace, furnace



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Suburban SF42 furnace won't run Tahoejeep RV Systems & Appliances 4 06-15-2019 10:03 AM
House Batteries Removed & Shore Power & Battery Disconnect switches on Run? CoachStreamr Gulf Stream Owner's Forum 7 10-16-2017 11:26 PM
Furnace won't run mcbeth Palazzo Motorhomes 1 05-22-2017 09:36 AM
Removed decal, now what to do ? Pat Fowler Class A Motorhome Discussions 6 06-26-2015 09:15 AM
Satellite dish removed from roof, now what! Myssdragn Class A Motorhome Discussions 24 10-28-2013 09:25 PM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 02:26 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.