Go Back   iRV2 Forums > MOTORHOME FORUMS > MH-General Discussions & Problems
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 03-03-2012, 09:25 AM   #1
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Hanover, PA
Posts: 319
50 amp service when camping question

I just made a reservation to stay at First Landing campground in VA.
It states that the site has 50 amp service.
My Rogue has 30 amp service. So does 50 amp service mean it has up to 50 amp service or only 50 amp service at the sites?

I believe only the big boy Class A's require 50 amp service and find it hard to believe the sites will only have that type of service.

I hate to show up ill-prepared. Yet really don't feel like shelling out $100 for a 50-30 pigtail.
__________________

__________________
2015 Thor ACE EVO30.1

EricGT is online now   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 03-03-2012, 09:33 AM   #2
Senior Member
 
FlyingDiver's Avatar
 
Newmar Owners Club
Join Date: May 2007
Location: Somewhere....
Posts: 3,031
It's pretty rare for a campground to not have 30 amp sockets along with the 50 amp sockets. The only place I've seen that is at RV Resorts that cater to (or only allow) big Class A Motorhomes.

You're probably safe, but you could always call them to confirm.

joe
__________________

__________________
2008 King Aire 4562, Spartan K3 w/ Cummins ISX, Motosat HD-SL5 w/ SWM-8
2014 Jeep Grand Cherokee Overland 5.7L V8 Hemi w/ Blue Ox Aventa LX Tow Bar and baseplate, SMI Air Force One brake
FlyingDiver is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2012, 09:55 AM   #3
Senior Member
 
gfs1943's Avatar
 
Winnebago Owners Club
Freightliner Owners Club
Join Date: Sep 2011
Location: Whitney, TX
Posts: 249
Pigtails aren't that much, generally in the $30 range. It's a good idea to have one. I have, in crowded conditions, had to take a camping spot that only had 50-amp plugin (when I had a 30-amp camper), so I used a 30F - 50M pigtail. Now that I have a 50-amp unit, I added a 50F - 30M pigtail to my supply of connections.
__________________
USAF, Retired (1962 - 1983)
2000 Itasca Horizon 36LD, 300 Cat
2006 Honda CR-V Toad
gfs1943 is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2012, 10:42 AM   #4
Senior Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: Hanover, PA
Posts: 319
I know last year when we camped at an ATV park it stated 50 amp service. However the panel had all 3 hook ups.
Where can I find a pigtail for $30? All the ones I have found are $100+.
__________________
2015 Thor ACE EVO30.1

EricGT is online now   Reply With Quote
Old 03-03-2012, 10:49 AM   #5
Senior Member
 
CorLynn's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 366
Quote:
Originally Posted by EricGT View Post
I know last year when we camped at an ATV park it stated 50 amp service. However the panel had all 3 hook ups.
Where can I find a pigtail for $30? All the ones I have found are $100+.
I am pretty sure Walmart sells pigtails, and they are in the $30 range.
__________________
CorLynn is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2012, 10:54 AM   #6
Senior Member
 
FlyingDiver's Avatar
 
Newmar Owners Club
Join Date: May 2007
Location: Somewhere....
Posts: 3,031
Quote:
Originally Posted by EricGT View Post
I know last year when we camped at an ATV park it stated 50 amp service. However the panel had all 3 hook ups.
Where can I find a pigtail for $30? All the ones I have found are $100+.
Power Grip Dogbone Adapter, 50 amp male to 30 amp female

$16 and change.

joe
__________________
2008 King Aire 4562, Spartan K3 w/ Cummins ISX, Motosat HD-SL5 w/ SWM-8
2014 Jeep Grand Cherokee Overland 5.7L V8 Hemi w/ Blue Ox Aventa LX Tow Bar and baseplate, SMI Air Force One brake
FlyingDiver is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2012, 10:56 AM   #7
Senior Member
 
CorLynn's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 366
Just looked up at walmart. $16.89. if your walmart does not have it in stock you can get it shipped to the store for free.
__________________
CorLynn is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2012, 01:19 PM   #8
Senior Member
 
Dunner's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Phx, Arid~zona
Posts: 11,107
I'm sure if you Googled "Power Grip" you could find the exact same thing for $100.
__________________
2004 32' National Sea Breeze 1311 Class A on a F-53 Chassis, CHF, TST TPMS, 5Star Tune.
If Dunner (RVM23) can't fix it, it ain't broke!
Cheap Handling Fix Poll. Click Here to vote?
Dunner is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2012, 01:24 PM   #9
Senior Member
 
Steve N Sal's Avatar
 
Newmar Owners Club
Workhorse Chassis Owner
Join Date: Oct 2007
Location: Michigan
Posts: 5,315
Just buy a 50 to 30 adapter pigtail. Your best prepaired that way for other situations down the road. Some parks have all three setups available.
__________________
Steve & Sally / HiTee & Hudson Our Little Poms / Heidi & Houston Forever in our Hearts
04 NEWMAR MACA 3778 W22 / 05 PT Vert
Michigan (Summer) Florida (Winter)
Steve N Sal is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2012, 01:27 PM   #10
Scandinavian Chapter
 
danes-on-tour's Avatar


 
Monaco Owners Club
Texas Boomers Club
Join Date: Feb 2008
Location: Denmark and US
Posts: 1,739
Our RV has got a 50Amp cable and plug. I can't recal seeing a 50Amp hook-up without a 30Amp socket right next to it, and we have been to an awful lot of campgrounds.

So to answer your question: I would be very surprised if you are not able to plug in your 30 Amp connection without an adaptor, but if in doubt - just call the campground and ask.
__________________
The Great Dane
2007 Monaco Diplomat PAQ - 2007 Saturn Vue Honorary Texas Boomer
Living in Denmark - visiting the US whenever possible. www.winnebago.dk www.blog.retired.dk

danes-on-tour is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2012, 01:29 PM   #11
Senior Member
 
cnkinthebus's Avatar
 
Newmar Owners Club
Join Date: Nov 2011
Location: Chattanooga, TN
Posts: 1,350
We stayed in a CG down around Huntsville AL last year that had 30 & 50 amp in the same panel. Only problem we discovered the hard way, they had jumped off the 30 2xs to wire the 50. Needless to say the breaker had kicked when we returned from visiting the Space and Rocket Center and the dog thought we were being mean to him by turning off his AC. Politely explained our situation to our close by camping neighbors and went over on genny to cool coach down.
We won't assume the CG has properly wired their sites again just because they advertise that way.
__________________
cnkinthebus is online now   Reply With Quote
Old 03-03-2012, 02:27 PM   #12
Senior Member
 
Oldrtrcr's Avatar
 
Tiffin Owners Club
Join Date: Jan 2008
Location: Warren, PA
Posts: 267
That's why I carry a multi meter. Trust, but Verify.
__________________
Bill Mahan
2012 Allegro Bus 43 QGP
Oldrtrcr is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2012, 03:32 PM   #13
Member
 
Join Date: Oct 2002
Location: Jacksonville
Posts: 77
At Pocahontas campground where we host all of the 50 amp sites also have the 30 and 20 options. I would expect First Landing to be the same. Enjoy your stay.
__________________
wd4kaq is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2012, 08:11 PM   #14
Senior Member
 
cnkinthebus's Avatar
 
Newmar Owners Club
Join Date: Nov 2011
Location: Chattanooga, TN
Posts: 1,350
Quote:
Originally Posted by Oldrtrcr View Post
That's why I carry a multi meter. Trust, but Verify.
Yep. Have one and used it, but it won't tell you that they Y ed both hots off the 30 amp. It will still give you 110 to grnd on both legs and 220 across the 2 hot legs.
__________________

__________________
cnkinthebus is online now   Reply With Quote
Reply

Tags
camping, service



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Shoddy additional AC install from Camping World Katy TX Bear25314 iRV2.com General Discussion 122 07-14-2012 10:36 PM
Camping World... beware bobnshirlene iRV2.com General Discussion 36 03-14-2012 11:01 PM
Inflating Tires Question Kevin123 Class A Motorhome Discussions 52 03-13-2012 07:15 PM
Proving how dumb I am - Math question Wayne M Just Conversation 74 03-06-2012 04:51 AM
New to Site & RVing-- from NH JSE80 New Member Check-In 19 03-03-2012 09:36 AM


All times are GMT -6. The time now is 06:31 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.