RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > MOTORHOME FORUMS > MH-General Discussions & Problems
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 09-02-2019, 08:45 AM   #1
Junior Member
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 1
79 Southwind no start issue

I have a 79 southwind with a 440 in it and recently I been having a issue with it not starting and I have a pretty good idea why.. I had a teeny tiny fire after it back fired out the carb and it ignited some gas that may have been spilled during priming the line the first couple times wasn't a issue I had fire extinguisher but last time was the worst since fire extinguisher was out so I jumped out of seat grab the gas can that was in the front seat I was using to syphon out of to the carb and when I did that I had a tiny trail of fire following me out but I managed to grab the hose and put it out with vary lil damage which I was surprised only thing it did basically was fried the wires and a spot on front seat where I had can so I pretty sure spark plugs wires r not right that why it spit back at me and not sure if I have everything wired right so I need a diagram ... It sometimes act like it gonna start but then revs up sky high then I kill it cause don't wanna blow plus a lil skidish for some reason or another lol...
__________________

timpenrodo26 is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 09-02-2019, 10:46 AM   #2
Senior Member/RVM #90
 
MSHappyCampers's Avatar


 
Monaco Owners Club
Join Date: Nov 2002
Location: Columbus, MS
Posts: 39,518
Hi ! Welcome to IRV2! We're sure glad you joined the gang!

I don't have a clue! Noticed you are new on IRV2 and wanted to say hello!

Good luck, happy trails, and God bless!
__________________

__________________
Joe & Annette

2002 Monaco Windsor 40PBT, 2013 Honda CRV AWD
MSHappyCampers is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2019, 04:29 PM   #3
Senior Member
 
Rkesselus's Avatar
 
Tiffin Owners Club
Join Date: Aug 2016
Location: Bastrop Texas
Posts: 1,061
If when you say it revs up real high means it is running there is nothing wrong with the plugs wire routing. If your 440 has a Quadrajet Carb. you need a good rebuild, not an each task but doable by a qualified tech. Your no start problem is most likely the accelerator pump in the Carb.
__________________
2000 Allegro Bus 35R 3126 Cat 300 Allison 3060MD 6 speed
Rkesselus is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2019, 09:51 AM   #4
Senior Member
 
Join Date: Dec 2017
Location: Sacramento, California
Posts: 1,162
Had the same thing happen from backfiring less the fire on an older truck. Your accelerator pump needs to be replaced. That is what caused the backfiring. Accelerator pump going bad causing a lean condition backfire.
Bahamaniac is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2019, 10:02 AM   #5
Senior Member
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 19,502
A shut off, look down the carburator. You should see 4 holes, 2 covered by choke plates.

The rear 2 throttle plates may be stuck open, that should be closed tight.
twinboat is online now   Reply With Quote
Old 09-11-2019, 11:25 AM   #6
Senior Member
 
Join Date: Jun 2016
Location: Minden nevada
Posts: 510
440 dodge should have a thermo quad carburetor. If over reving I would suspect the throttle setting is set too high. The backfiring could be spark plug wires crossed or firing order of plug wires not correct. The distributor advance could be set retarded. A timing light would be helpful. The accelerator pump will aid in getting it started and accelerating from any speed but it shouldn’t affect the engine at idle.
__________________
2002 country coach allure 32 foot dual slide 350 cummins ISC
Roy1 is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2019, 11:46 AM   #7
Senior Member
 
Skip426's Avatar


 
Join Date: Apr 2011
Location: Powell River, B.C.
Posts: 18,504
Welcome to iRV2.

For your safety , look carefully at the carb and it's linkages , before you try starting the engine again.

If the fuel pump doesn't appear to be supplying fuel from the tank or the fuel in the tank is questionable , then run a fuel line from the pump to a container OUTSIDE the RV.

Questions.
Has the engine ever run , properly that you've heard ?
Did you purchase this RV , not running ?

To rev up , the engine requires fuel and air , if the carb throttle plates are closed then there is air getting into the intake manifold , bypassing the carb .
Look carefully around the intake for openings that would allow air in.
The engine would have had a Carter Thermo Quad carb or a Holley 4 barrel , depending on the series of 440 , you have ; 440-1 TQ: 440-3 Holley.
If you cold post a picture of the top of the engine with the whole air cleaner housing removed , maybe we can be of more help.
__________________
99DSDP 3884, Freightliner, XC, CAT 3126B, 300 HP /ALLISON 3060
2000 Caravan toad, Remco & Blue Ox.
Skip426 is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2019, 12:43 PM   #8
Senior Member
 
bob caldwell's Avatar


 
Join Date: May 2017
Location: Vancouver Wash
Posts: 5,552
Thermo Quad carb has a black composite fuel bowl....
__________________

__________________
2010 Rockwood Sig Ultra lite 5er 8280......'99 Ram 2500, Cummins. 4x4.....Pullrite Superglide.......Use to work in calender factory.....got fired for tak'n a few days off.....
bob caldwell is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
no start, southwind, wind



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fleetwood Southwind 35K :: 2019 Fleetwood Southwind 35K jyjcbs iRV2 Owners Registry 0 01-10-2019 01:56 PM
Southwind :: 2007 Fleetwood Southwind 32VS Bern iRV2 Owners Registry 0 08-10-2018 07:53 PM
Southwind 36D Issue after issue after issue.... fixn2gocamp Fleetwood Owner's Forum 4 10-21-2009 08:05 PM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 06:36 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
×