Go Back   iRV2 Forums > MOTORHOME FORUMS > MH-General Discussions & Problems
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 01-29-2007, 03:09 AM   #1
Senior Member
 
Workhorse Chassis Owner
Join Date: Mar 2005
Location: Savage, MD
Posts: 233
Brief background - I've been having no starting battery after 2 or 3 weeks and have to use hot start to add the coach batteries to start. Battery has been in service about 28 months since coach was delivered. (Choach did NOT sit on lot - took delivery from factory.)

It is a TOTALLY sealed "maintaince free" battery. Took it to Sears, and they did a quick test, then an extensive load test and said there was no problem with the battery.

A few weeks ago, knowing I was not going to use the RV for a few weeks, I completely disconnected the battery.

Friday evening, went to the coach and it would not start. Added coach batteries, and it was OK.

Looking for opinions, and I know this is the place to come.

Thanks,
__________________

__________________
Bill N8HDW & Nancy N8HDV
2005 Sea Breeze 8341 on W-22 Chassis
2008 Saturn Vue I-4
Blue Ribbon is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 01-29-2007, 03:09 AM   #2
Senior Member
 
Workhorse Chassis Owner
Join Date: Mar 2005
Location: Savage, MD
Posts: 233
Brief background - I've been having no starting battery after 2 or 3 weeks and have to use hot start to add the coach batteries to start. Battery has been in service about 28 months since coach was delivered. (Choach did NOT sit on lot - took delivery from factory.)

It is a TOTALLY sealed "maintaince free" battery. Took it to Sears, and they did a quick test, then an extensive load test and said there was no problem with the battery.

A few weeks ago, knowing I was not going to use the RV for a few weeks, I completely disconnected the battery.

Friday evening, went to the coach and it would not start. Added coach batteries, and it was OK.

Looking for opinions, and I know this is the place to come.

Thanks,
__________________

__________________
Bill N8HDW & Nancy N8HDV
2005 Sea Breeze 8341 on W-22 Chassis
2008 Saturn Vue I-4
Blue Ribbon is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2007, 03:26 AM   #3
Administrator in Memoriam
 
Hitchhiker's Avatar


 
Appalachian Campers
Join Date: Jan 2000
Location: Buladean, NC
Posts: 8,127
My hunch would be the battery is bad, I'd stick a new one in before replacing anything else. Sears may be mistaken.
__________________
'11 GMC Acadia SLT AWD
'11 GMC Sierra 1500 4x4 Extended Cab
Hitchhiker is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2007, 03:52 AM   #4
Moderator Emeritus
 
Gary RVRoamer's Avatar


 
Join Date: Jan 2000
Location: Silver Springs, FL. USA
Posts: 18,066
If the battery load tests OK and still won't perform after being disconnected (did you check the battery voltage before re-connecting?), I would consider the possibility a poor connection somewhere, maybe at the starter solenoid or at the realy in the 12V/charging control module. A slightly low battery may be enough to trigger the failure and adding the coach batteries might be enough to overcome it. Or the relay that cuts in the coach batteries may be by-passing the poor connection.

But the battery is still the most likely culprit - it should be able to start the engine after a couple weeks offline, even with a poor connection somewhere. 28 months is a bit on the short side but with the expected life span of a battery. If it is a bit undersized for the job, it little bit of degradation might be enough to cause problems. Consider a high CCA rating if you replace it.
__________________
Gary Brinck
Former owner of 2004 American Tradition
Home is in the Ocala Nat'l Forest near Ocala, FL
Summers in Black Mountain, NC
Gary RVRoamer is offline   Reply With Quote
Old 01-30-2007, 01:03 PM   #5
Senior Member
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 111
I just had a similar problem. Coach would not start, had the battery tested under load, cleaned, etc. Started one time and than failed. I had it replaced and everything is fine.
__________________
Bobg43 is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2007, 02:34 AM   #6
Senior Member
 
george henry's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Atlanta, GA. , South Beach, FL. Naples, Fl , Coral Gables,FL.
Posts: 1,112
replace with new battery . This time with bigger CCA to fit your box
__________________

__________________
george henry is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
dead battery Minisprint Winnebago Industries Owner's Forum 4 08-03-2008 05:32 PM
Chassie battery dead luceil Winnebago Industries Owner's Forum 9 05-07-2008 04:18 PM
Dead battery Mr.Steve MH-General Discussions & Problems 15 03-13-2008 03:34 PM
Dead Battery on Toad teofff Toads and Motorhome Related Towing 16 12-20-2007 07:07 PM
Dead Battery E Z Livin Workhorse and Chevrolet Chassis Motorhome Forum 10 06-12-2006 07:41 AM

» Virginia Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 02:52 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.