Go Back   iRV2 Forums > MOTORHOME FORUMS > MH-General Discussions & Problems
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 09-03-2013, 11:06 AM   #1
Junior Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Nuevo CA
Posts: 4
Duo Therm Heat Pump

Well this Newmar Kountry Star is giving me headaches. This trip stereo quit, bought a new one and replaced it. Now the refrigerator is not getting cold but freezer freezes so I am probably looking at replacing the cooling unit (probably Amish). Came up with that decision after reading posts here about the Norcolds. As of late, the rear heat pump compressor comes on but no fan blowing. Now I haven't read anything on that so if somebody could give me an idea with this new issue. This is my first post and I am a newbie here.

Thanks

Bryan
__________________

__________________
Bigfoot077 is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 09-03-2013, 02:31 PM   #2
Senior Member
 
Skip426's Avatar


 
Join Date: Apr 2011
Location: Powell River, B.C.
Posts: 14,970
Sorry you're having troubles.
Question , Does the fan run if the rear unit is in A/C mode ?
__________________

__________________
99DSDP 3884, Freightliner, XC, CAT 3126B, 300 HP /ALLISON 3060
2000 Caravan toad, Remco & Blue Ox.
Skip426 is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2013, 02:31 PM   #3
Senior Member
 
C-PHartley's Avatar


 
Newmar Owners Club
Florida Cooters Club
Join Date: Apr 2011
Location: Venice, Fla.
Posts: 495
My first guess is a start capacitor for the fan motor. Second guess would be the fan motor itself. I hope this helps.
__________________
--Chuck
95 Newmar Kountry Star, Spartan Chassis, Venice, Fla
C-PHartley is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2013, 02:58 PM   #4
Senior Member
 
Luv2go's Avatar
 
Newmar Owners Club
Nor'easters Club
Appalachian Campers
Ford Super Duty Owner
Coastal Campers
Join Date: Dec 2007
Posts: 1,889
We the same symptom, compressor on but no fan in the Coleman Mach A/C unit in our old coach, it turned out to be a$5 relay on the control board. Once I replaced that it worked fine. It does need to be soldered in, but it was a lot cheaper than replacing the whole board!
__________________
Stewart, Brenda and kids
2008 Newmar Canyon Star 3410
2006 Roadtrek Versatile 210
Luv2go is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2013, 12:21 AM   #5
Junior Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Nuevo CA
Posts: 4
Quote:
Originally Posted by Skip426 View Post
Sorry you're having troubles.
Question , Does the fan run if the rear unit is in A/C mode ?
Thanks for the suggestions. I am going to tear it apart when I get home. We are getting by with just one unit for now.

This is a great forum with a wealth of information. I am going to spend some time here checking it out. I will post in a week or so what I came up with as far as a repair. Have to get going on the fridge too. So little time and so much fun to be had. Have a great week all!

P.S. fan does not run at all.
__________________
Bigfoot077 is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2013, 07:08 AM   #6
YC1
Senior Member
 
YC1's Avatar


 
Holiday Rambler Owners Club
Join Date: Jun 2011
Posts: 5,561
With the AC turned off, remove the shroud from the inside. Then turn the fan by hand until it feels free. Turn the fan on and see if it goes.

If the refer is not getting "cold enough" versus warm as the outside, check your vent tube after remove the outside cover. The vent tube must hold some water much like a sink P trap holds water. The water keeps warm air out of the refer.,
__________________
Myron & Deborah
08 HR Endeavor 40 SKQ
2012 Ford Edge Limited FWD 3.5L
Aluminator tow bar, Demco base plate
YC1 is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2013, 10:20 PM   #7
Senior Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Rochester, MN, USA
Posts: 345
RE your refrigerator problem. This is a problem that can be a failed sensor on the cooler fin. It is a $25 repair.
By pushing "mode" and "set temp" buttons together the Ref goes into diagnostic mode and provides a wealth of information. (I just fixed my refrigerator this way two days ago.)

have a nice day and good luck - Darrel
__________________
2007 3912 KSDP w/350HP ISL Cummins
2003 Grand Cherokee toad w/M&G Brake
Darrel is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2013, 03:22 AM   #8
Junior Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Nuevo CA
Posts: 4
My unit is like heat pump. It has no shroud inside the motorhome. Fan does not work On fan only setting either. I haven't had a chance to tare it apart yet but I got a feeling the fan motor is shot.
__________________
Bigfoot077 is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2013, 03:24 AM   #9
Junior Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Nuevo CA
Posts: 4
Quote:
Originally Posted by Darrel View Post
RE your refrigerator problem. This is a problem that can be a failed sensor on the cooler fin. It is a $25 repair.
By pushing "mode" and "set temp" buttons together the Ref goes into diagnostic mode and provides a wealth of information. (I just fixed my refrigerator this way two days ago.)

have a nice day and good luck - Darrel
I will check that out. If it is not one thing it's another with these motorhomes.
__________________

__________________
Bigfoot077 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
heat pump



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Virginia Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 11:55 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.