Go Back   iRV2 Forums > MOTORHOME FORUMS > MH-General Discussions & Problems
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 08-19-2011, 10:05 AM   #1
Senior Member
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jul 2004
Posts: 1,383
Engine runs when key is removed

Why would the engine continue to run after turning key off and removing from the ignition? After turning key on/off 3 or 4 times it finally stopped.
__________________

__________________
Bob Russo
Formerly had 07 Neptune 36PDQ, ISB 325, Allison 2500, Source Trailing Arms and Ride Enhancement Kit, Demco KarKaddy 460SS.
Currently no Motorhome
Nonno is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 08-19-2011, 10:12 AM   #2
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 1,943
Sounds like fuel shutoff valve sticking open. Next time it stays running with the key out, step on the acelerator and if if don't rev up, you have your answer. If it does, could be ign switch.
__________________

__________________
Perry White is offline   Reply With Quote
Old 08-19-2011, 12:27 PM   #3
Senior Member
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jul 2004
Posts: 1,383
Thank you.
__________________
Bob Russo
Formerly had 07 Neptune 36PDQ, ISB 325, Allison 2500, Source Trailing Arms and Ride Enhancement Kit, Demco KarKaddy 460SS.
Currently no Motorhome
Nonno is offline   Reply With Quote
Old 08-19-2011, 12:48 PM   #4
Moderator Emeritus
 
RustyJC's Avatar


 
Texas Boomers Club
Join Date: Jul 2000
Location: Cypress, Texas USA
Posts: 8,854
Quote:
Originally Posted by Perry White View Post
Sounds like fuel shutoff valve sticking open.
A 2007 vintage Cummins ISB doesn't have a fuel shutoff solenoid such as the old mechanical 12 valve 5.9L B-series Cummins used. It uses a high pressure common rail injection system with electronic injectors that are controlled by an engine control module (ECM). Somehow, the ECM isn't getting the signal to shut off the engine - I'd bet on a bad ignition switch or ignition relay that finally breaks contact after cycling the key 3-4 times as the original poster stated.

Rusty
__________________
2016 Ram Longhorn 3500 Dually 4x4 CCLB, 385/900 Cummins, Aisin AS69RC, 4.10
2014.5 DRV Mobile Suites 38RSSA #6972
Come join us on a TEXAS BOOMERS rally!
RustyJC is offline   Reply With Quote
Old 08-19-2011, 03:21 PM   #5
Senior Member
 
VanDiemen23's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 778
highly unlikely that someone else would have this problem but the breakaway battery on my trailer was keeping voltage on the computers when the key was off. I had to add a big diode.
__________________
VanDiemen23 is offline   Reply With Quote
Old 08-19-2011, 04:45 PM   #6
Senior Member
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jul 2004
Posts: 1,383
Thanks for the replies. Wouldn't be surprised if the problem will be with my ignition switch wiring. Just remembered that when I was in Fl this past winter an electronic shop installed a CB and antenna. If I recall correctly they said they got the power for the CB from the ignition switch wires. Hopefully this problem is a loose connection and easily accessable.
__________________
Bob Russo
Formerly had 07 Neptune 36PDQ, ISB 325, Allison 2500, Source Trailing Arms and Ride Enhancement Kit, Demco KarKaddy 460SS.
Currently no Motorhome
Nonno is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2011, 09:05 AM   #7
Senior Member
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jul 2004
Posts: 1,383
Quote:
I'd bet on a bad ignition switch or ignition relay that finally breaks contact after cycling the key 3-4 times as the original poster stated.
Couple of questions if this happens again before I get it fixed, (1) how do I get the engine to shut off and (2) would the problem cause the engine to shut off while I'm driving?
__________________
Bob Russo
Formerly had 07 Neptune 36PDQ, ISB 325, Allison 2500, Source Trailing Arms and Ride Enhancement Kit, Demco KarKaddy 460SS.
Currently no Motorhome
Nonno is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2011, 09:57 AM   #8
Moderator Emeritus
 
RustyJC's Avatar


 
Texas Boomers Club
Join Date: Jul 2000
Location: Cypress, Texas USA
Posts: 8,854
It sounds like the contacts (whether it be in the ignition switch or ignition relay) are sticking closed, probably because they're burned or pitted. This shouldn't result in failure while the engine is running.

If your ignition relay is a small cube-shaped unit that plugs into a power distribution center, you can unplug the relay to shut off the engine, regardless of whether the problem is in the relay or the ignition switch.

Rusty
__________________
2016 Ram Longhorn 3500 Dually 4x4 CCLB, 385/900 Cummins, Aisin AS69RC, 4.10
2014.5 DRV Mobile Suites 38RSSA #6972
Come join us on a TEXAS BOOMERS rally!
RustyJC is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2011, 10:15 AM   #9
Senior Member
 
PlayItForwrd's Avatar
 
Tiffin Owners Club
Join Date: Feb 2010
Posts: 312
My easy answer is the ignition switch is bad. When we bought our houseboat there were no keys for the ignition switches on the flybridge so I installed new ones. The bridge and switches are covered, but even so the first rainstorm after the install caused the starboard engine to start itself up in the middle of the night. We thought someone was stealing the boat with us in it! The very next night the port engine did the same thing. All because of moisture. Over the years just about half of everything I've owned with an ignition switch needed a new one at some point. They actually do a lot of work and if moisture doesn't get 'em, the heat they deal with can...
__________________
2000 40' Tiffin Allegro Bus \ 2003 Chaparral 260 SSI
1988 53 x 14 Skipperliner \ 1995 32' Party Cruiser
1984 Goldwing Aspencade \ 1976 Harley Sportster
PlayItForwrd is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2011, 02:02 PM   #10
Senior Member
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jul 2004
Posts: 1,383
Yes, it is the small cube type. Earlier today I picked one up at NAPA. If that's the problem, I'll have one. If not, it's something to carry as a spare.

I hope the engine doesn't start like your boat. I don't need the airbags starting to fill up.
__________________
Bob Russo
Formerly had 07 Neptune 36PDQ, ISB 325, Allison 2500, Source Trailing Arms and Ride Enhancement Kit, Demco KarKaddy 460SS.
Currently no Motorhome
Nonno is offline   Reply With Quote
Old 08-22-2011, 02:07 PM   #11
Senior Member
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jul 2004
Posts: 1,383
It happened again when leaving the campground.

My procedure for leaving is to start the engine to airup the bags and raise the levelers, then shut off engine to bring slides in. Started fine but when I turned off the key it kept running. I thought I'd found the only ignition relay and pulled it. Engine kept running but instrument cluster turned off. Discovered there are 4 or 5 other relays that also say ignition. Didn't pull any of those but I did turn both battery cuttoff switches to the off position which shut the engine down. Turned them back on, brought slides in, started the engine and drove home.

At home, I turned the key off expecting the same thing to happen but the engine immediately shut off. Does this point to a relay problem issue more so than a switch problem?
__________________
Bob Russo
Formerly had 07 Neptune 36PDQ, ISB 325, Allison 2500, Source Trailing Arms and Ride Enhancement Kit, Demco KarKaddy 460SS.
Currently no Motorhome
Nonno is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2011, 08:50 PM   #12
Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 79
What type of coach do you have? Did you have a trailer connected, the reason I ask is a few monaco coaches were misswired so if you had a trailer with a battery connected it would backfeed into the ignition ciurcut causing the coach to stay running while connected to the tow trailer with the key off.
__________________
rv.guru is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2011, 12:37 PM   #13
Senior Member
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jul 2004
Posts: 1,383
07 Neptune XL. Toad was disconnected,
__________________
Bob Russo
Formerly had 07 Neptune 36PDQ, ISB 325, Allison 2500, Source Trailing Arms and Ride Enhancement Kit, Demco KarKaddy 460SS.
Currently no Motorhome
Nonno is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2011, 03:43 PM   #14
Junior Member
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 15
I got a 1993 pace arrow 33' also my engine don't shut off with ignition turn off and key out but only fix i know is keep dash unscrewed so i see like 5 clusters of wires the one attached close to head lights i move slowly and that cuts the engine i only had this pop up last month cause my instrument cluster was dim( very hard to see in night)- thank the wife) so I bought new dimmer switch however not a 1993 version but a earlier yr i think 1985 not quite sure but it was exact same as old one so anyhow instrument cluster still dim but to shut down engine i lift dash wiggle wire then prestro it stops ( oct i will send it do a cemi dealership in edmonton to get a quote) also my marker light don't work ever :(
__________________

__________________
rvsneeby is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
CAT Engine Seminar at the FMCA Rally Gadget Man Caterpillar Engine Forum 9 04-14-2012 12:48 AM
Cummins Engine getting dirt in it lrodsangel Cummins Engines 27 05-24-2011 12:41 AM
Engine Quits TN-Traveler Class A Motorhome Discussions 2 12-05-2010 06:05 PM
L92 Truck Engine - - Perhaps ???? DriVer Workhorse and Chevrolet Chassis Motorhome Forum 26 11-25-2009 08:50 PM
Dutch Star engine starts with key removed Triton Newmar Owner's Forum 27 02-15-2008 06:28 PM

» Virginia Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 04:48 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.