Go Back   iRV2 Forums > MOTORHOME FORUMS > MH-General Discussions & Problems
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 05-13-2014, 07:59 AM   #1
Senior Member
 
Bama96's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Birmingham,Al/Destin,Fl
Posts: 282
Gen Help

Need some help diagnosing a Gen issue. I have a gas Onan and while it is running going down a smooth road or parked it runs perfectly. If I hit a bump in a rough road it shuts down. Any ideas? Loose wire connection? I have changed the oil and air filter. Gen has 450 hours on it. Thanks!
__________________

__________________
2014 Entegra Aspire 42RBQ
2018.5 Entegra Aspire 44R on order
Bama96 is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 05-13-2014, 08:23 AM   #2
Junior Member
 
Join Date: May 2014
Posts: 10
Was told by a mechanic where we purchased our M/H that sometimes bumps can cause the breaker at the gen just to trip, no apparent reason other than just hit bump. Has only happened once to us in two years.
__________________

__________________
Pat916 is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2014, 08:29 AM   #3
Senior Member
 
Join Date: Dec 2013
Location: Plantation, Fl
Posts: 1,068
Quote:
Originally Posted by Bama96 View Post
Need some help diagnosing a Gen issue. I have a gas Onan and while it is running going down a smooth road or parked it runs perfectly. If I hit a bump in a rough road it shuts down. Any ideas? Loose wire connection? I have changed the oil and air filter. Gen has 450 hours on it. Thanks!
I had the same issue, but in a much older Onan. In my case it was a low oil shut off . I had it back to a shop three times, before it got fixed/figured out (it never skipped a beat sitting on their level parking lot). I decided to park off level my last trip there, and within minutes it died. Any overpass, sharp turn would cause the generator to die. They just disconnected a wire I believe to eliminate the low oil shut off. Of course now I don't have a low oil shut off, but the generator runs.
__________________
2014 Itasca Spirit 31K
2016 Mazda CX5, on an Acme tow dolly, 4 trips 5800mi
Now 2017 RWD F 150 with a drive shaft disconnect
Mich F is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2014, 08:51 AM   #4
Senior Member
 
Bama96's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Birmingham,Al/Destin,Fl
Posts: 282
Quote:
Originally Posted by Mich F View Post
I had the same issue, but in a much older Onan. In my case it was a low oil shut off . I had it back to a shop three times, before it got fixed/figured out (it never skipped a beat sitting on their level parking lot). I decided to park off level my last trip there, and within minutes it died. Any overpass, sharp turn would cause the generator to die. They just disconnected a wire I believe to eliminate the low oil shut off. Of course now I don't have a low oil shut off, but the generator runs.
I bet that is what is happening. I checked and rechecked the oil its right on the recommended 2 quart mark.
__________________
2014 Entegra Aspire 42RBQ
2018.5 Entegra Aspire 44R on order
Bama96 is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2014, 08:51 AM   #5
Senior Member
 
Bama96's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Birmingham,Al/Destin,Fl
Posts: 282
Quote:
Originally Posted by Pat916 View Post
Was told by a mechanic where we purchased our M/H that sometimes bumps can cause the breaker at the gen just to trip, no apparent reason other than just hit bump. Has only happened once to us in two years.
This would case me to have to reset the breaker I assume? Im not having to do that.
__________________
2014 Entegra Aspire 42RBQ
2018.5 Entegra Aspire 44R on order
Bama96 is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2014, 12:52 PM   #6
Senior Member
 
Foretravel Owners Club
Join Date: Apr 2010
Posts: 511
Bama,
Get your head out of the sand and either fill it up with oil and/or replace the oil pressure switch.
It is quite normal for it to shut down when the oil pickup gets uncovered, yes it stops and be glad it does.
Low oil level is by far the most common issue for this event,
Been AN Onan dealer for 40+! Years, seen it all before.
Dave M
__________________
Foretravel, 2001, 36' ISM500 "Hot Rod"
F150 w/EZ Golf Cart or
CanAM 800 Max Limited ATV
Genset is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2014, 01:23 PM   #7
Senior Member
 
Bama96's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Birmingham,Al/Destin,Fl
Posts: 282
At cold this am it was 3/4 the way up the stick between add and full. Guess I need to go all the way up to full. The guide says it takes 2 quarts that's exactly what I put in it. Being over filled can also be problematic as well correct?
__________________
2014 Entegra Aspire 42RBQ
2018.5 Entegra Aspire 44R on order
Bama96 is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2014, 09:15 PM   #8
Senior Member
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 940
When mine did this, it turned out to be a loose ground wire between the generator and the MH chassis.
__________________
2004 Tiffin Allegro 27.5 ft. P32 18,000 lb GVW. 8.1 liter. Workhorse chassis built May 2002. 21,000 miles. 2012 Jeep Liberty Toad. RVi2 brake unit.
Full.Monte is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2014, 09:24 PM   #9
Senior Member
 
Bama96's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Birmingham,Al/Destin,Fl
Posts: 282
Quote:
Originally Posted by Full.Monte View Post
When mine did this, it turned out to be a loose ground wire between the generator and the MH chassis.
Thanks. Didn't think of checking that. Will do that Thursday when I get it out of storage.
__________________

__________________
2014 Entegra Aspire 42RBQ
2018.5 Entegra Aspire 44R on order
Bama96 is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
When to fire up my Gen dry camping akeyzoo Fleetwood Products Owner's Forum 8 05-07-2014 10:06 PM
Magnum Auto Gen Start problem? Miramar2014 Thor Industries Owner's Forum 2 04-13-2014 09:11 AM
Gen set power slumping below 110v RufussSewell Class A Motorhome Discussions 56 03-27-2014 12:12 PM
04 Essex gen starter problem ryankaty Newmar Owner's Forum 1 03-18-2014 09:10 AM
Gen power flickers RufussSewell Class A Motorhome Discussions 2 01-15-2014 04:43 AM

» Virginia Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 03:08 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.