Go Back   iRV2 Forums > MOTORHOME FORUMS > MH-General Discussions & Problems
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 05-20-2008, 08:37 AM   #1
Junior Member
 
Join Date: May 2008
Location: Laguna Niguel, CA
Posts: 10
While boondocking at the beach this weekend. My Onan 5.5 generator stopped charging my house batteries and powering the wall outlets, TV, Refrigerator, and A\C. When I got home and plugged it into shorepower, it charged the batteries, but would not operate the appliances listed above. The strange thing is everything works fine only when my Xantrex 2500 inverter is on. I've checked all the fuses inside the coach, and on the generator. Anybody have any ideas? Thanks!!
__________________

__________________
trailerware is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 05-20-2008, 08:37 AM   #2
Junior Member
 
Join Date: May 2008
Location: Laguna Niguel, CA
Posts: 10
While boondocking at the beach this weekend. My Onan 5.5 generator stopped charging my house batteries and powering the wall outlets, TV, Refrigerator, and A\C. When I got home and plugged it into shorepower, it charged the batteries, but would not operate the appliances listed above. The strange thing is everything works fine only when my Xantrex 2500 inverter is on. I've checked all the fuses inside the coach, and on the generator. Anybody have any ideas? Thanks!!
__________________

__________________
trailerware is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2008, 11:00 AM   #3
Senior Member
 
quikduk's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 533
This happened to us too. The fuses were fine but the circuit breaker on the generator had tripped and it wasn't obvious. I turned it on and off about 10 times to clean the contacts and all is well now. Try this and check for any other related breakers.

If this doesn't fix it, there may be a bad solenoid etc. somewhere else in the circuit.
__________________
1998 Gulfstream 36' Sun Voyager Bus Platinum
quikduk is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2008, 11:43 AM   #4
Junior Member
 
Join Date: May 2008
Location: Laguna Niguel, CA
Posts: 10
Thanks for the tip. I'll try that. From some other posts, I'm getting the feeling it could be a converter issue. I'll try your idea first.

Thanks!
__________________
trailerware is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2008, 03:04 PM   #5
paz
Senior Member
 
paz's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Full-timers - Home is where we park it.
Posts: 4,716
trailerware, welcome to iRV2.

If the TV and A/C aren't working either, I doubt if the converter is the problem. The reason everything works when the inverter is on is that the inverter is powering everything from the battery.

My money is on the breakers on the generator like quikduk says. Ours trip every once in a while. Let us know if that's the problem.
__________________
2015 DRV Tradition 375KPS
2015 Chevy Duramax 3500HD LTZ Dually
Full-timers...Home is where we park it.
Check out our blog: Living Our Dream
paz is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2008, 03:52 PM   #6
Junior Member
 
Join Date: May 2008
Location: Laguna Niguel, CA
Posts: 10
Thanks for the reply. Going to mess with it on Weds. Let you guys know.
__________________
trailerware is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2008, 02:43 PM   #7
Junior Member
 
Join Date: May 2008
Location: Laguna Niguel, CA
Posts: 10
I tried your suggestions today. Flipped the two fuses on the ONAN Gen back and forth many times. Tried it with the Gen on and off. Even sprayed contact cleaner on them. No change. Let me know if you have any other ideas. Otherwise it is off to the rv dealer next week. Thanks!
__________________
trailerware is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2008, 05:40 PM   #8
Community Moderator
 
RV Wizard's Avatar


 
Country Coach Owners Club
Appalachian Campers
Gulf Streamers Club
Join Date: Mar 2000
Location: Chattanooga, Tn.
Posts: 12,062
Have you checked the transfer switch?
__________________
Mike, RVIA & RVSA Certified Master RV Technician
Amy, Dr. Assistant - Roxie & Mei Ling, four legs each
2000 Gulf Stream Scenic Cruiser 450 hp & 1330# torque
06 Saturn Vue, 06 Chevy Z71 4x4 & 2014 Corvette Z51 M7
RV Wizard is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2008, 07:21 PM   #9
Junior Member
 
Join Date: May 2008
Location: Laguna Niguel, CA
Posts: 10
Thanks for the reply. Where is the transfer switch and how would I check it? Thanks! BTW I have an 01 Silverado 4x4 and an 06 Vue and my driver has always been the 3.
__________________
trailerware is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2008, 11:52 AM   #10
Community Moderator
 
RV Wizard's Avatar


 
Country Coach Owners Club
Appalachian Campers
Gulf Streamers Club
Join Date: Mar 2000
Location: Chattanooga, Tn.
Posts: 12,062
What year, make & model is your coach?
__________________
Mike, RVIA & RVSA Certified Master RV Technician
Amy, Dr. Assistant - Roxie & Mei Ling, four legs each
2000 Gulf Stream Scenic Cruiser 450 hp & 1330# torque
06 Saturn Vue, 06 Chevy Z71 4x4 & 2014 Corvette Z51 M7
RV Wizard is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2008, 12:10 PM   #11
Junior Member
 
Join Date: May 2008
Location: Laguna Niguel, CA
Posts: 10
It is a 2004 Fleetwood Flair 31A. It has a Workhorse chassis and the 8.1L Chevy and Allison Trans.
__________________
trailerware is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2008, 05:59 AM   #12
Community Moderator
 
RV Wizard's Avatar


 
Country Coach Owners Club
Appalachian Campers
Gulf Streamers Club
Join Date: Mar 2000
Location: Chattanooga, Tn.
Posts: 12,062
I have added a shortcut to the Fleetwood Owners section of the forum for more exposure those that have similar product. I do not think the 2500 watt inverter was original equipment unless ordered as an option. You should not have a conventional converter/charger and the inverter/charger unless the inverter was added aftermarket. If so then the converter/charger should have the charging section disconnected or turned off. The transfer switch could be near the converter charger. You may have to pull the converter or drawers to find it. If you do not have a converter look near teh 120 volt distribution panel (circuit breakers). Let us know what you find.
__________________
Mike, RVIA & RVSA Certified Master RV Technician
Amy, Dr. Assistant - Roxie & Mei Ling, four legs each
2000 Gulf Stream Scenic Cruiser 450 hp & 1330# torque
06 Saturn Vue, 06 Chevy Z71 4x4 & 2014 Corvette Z51 M7
RV Wizard is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2008, 12:38 PM   #13
Junior Member
 
Join Date: May 2008
Location: Laguna Niguel, CA
Posts: 10
You are correct. I had camping world install the inverter a couple years ago. Thanks for the advice. I'll let you know how it goes.
__________________
trailerware is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2008, 12:18 PM   #14
Member
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 38
I am having a similar problem that maybe someone can help with. When in shore power the chassis battery does not charge, and the Emergency Start switch does not work. I checked fuse inside the under hood fuzebox and I suspect the solenoid (also in the box)is shot. Anyone have a hint what I should do next before ripping the solenoid out?? This is on 2001 Southwind 34, on F53. Thanks, dp
__________________

__________________
Dave Phillips is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Batteries and charging GraciesMom Class A Motorhome Discussions 6 11-05-2008 02:46 PM
Generator batteries go dead without anything running panacea97 Newmar Owner's Forum 10 01-27-2008 09:41 AM
Batteries not charging Jimbo8264 MH-General Discussions & Problems 2 06-27-2007 09:08 AM
Generator and electric outlet not charging batteries MONTANA RED MH-General Discussions & Problems 8 11-21-2006 08:59 AM
Generator Running But Not Charging Batteries Fleetwood Products Owner's Forum 19 12-31-1969 07:00 PM

» Virginia Campgrounds

Reviews provided by


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 02:29 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.