Free 7 Day Trial RV GPS App RV Trip Planner Campground Reviews RV Maintenance Free 7 Day Trial ×
RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Newmar Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 10-14-2021, 03:16 PM   #1
Senior Member
 
markpj23's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: New Mexico
Posts: 140
'07 Essex AC Problem

So this could be the start of something awful.... one of my AC units is now tripping the ckt breaker. Fans will run but breaker trips when the compressor tries to start.


Yes I do have the E-Plex system but everything seems to be working as it should.


Where do I start? I believe these are the original Penguin 15K heat pump units that came with the coach, but I see receipts for adding the 'hard starting kit' so I assume the starting capacitor mod was done.


Anyone have a troubleshooting guide?
__________________
Mark
'07 Essex
'21 Jeep GC dinghy
markpj23 is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 10-14-2021, 05:35 PM   #2
Member
 
TexasBounder's Avatar
 
Workhorse Chassis Owner
Join Date: Mar 2015
Location: Midlothian Texas
Posts: 38
Try running the unit by 1st turning the temp up to 90 -- then turn on the high cool. After the fan runs for about 30 sec slide the temp slowly down to 70 deg. It it still trips try the same method when using the Gen. This process will help determine if it is a bad blower motor causing the amp spike or if it is the compressor. Or possibly low shore voltage causing the Tripped breaker.
__________________
Bill & Jeanne Kaufman , Texas
Fleetwood Bounder
W32 Workhorse Chassis / 2014 Edge TOAD
TexasBounder is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2021, 12:38 PM   #3
Senior Member
 
Rev. Roy's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Posts: 666
A third but unlikely cause is a bad breaker. It is extremely rare but can happen. If you're comfortable enough, you can put a meter on the breaker and turn on the AC to see what amps are being pulled. If it trips without pulling the amperage rating of the breaker, then replace the breaker. If it pulls more amps than rated, you've likely have a bad compressor. In the dozens of times I have done this for people, I don't think I've changed more than one or two breakers.
Rev. Roy is online now   Reply With Quote
Old 10-15-2021, 12:52 PM   #4
Senior Member
 
Xmcdog's Avatar
 
Join Date: Dec 2019
Location: Nova Scotia
Posts: 1,707
Ohm out the compressor. It may be burnt out. You should get a small resistance between each pin on the compressor. They do vary usually between 1 and 7 ohms. Also between each pin to ground. The copper pipe on the compressor is a good ground. You should also try a new hard start. However it is likely a siezed compressor.

Circuit breakers do fail as well. Not often but they do fail.

Good luck
__________________
Jeff and Annette Smith
04 Glendale Titanium 24E29 Fifth
2011 GMC Diesel 2500 HD
Xmcdog is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2021, 05:47 PM   #5
Senior Member
 
Dutchstar411's Avatar


 
Newmar Owners Club
Join Date: Dec 2015
Location: Wellington, Florida
Posts: 1,105
Quote:
Originally Posted by markpj23 View Post
So this could be the start of something awful.... one of my AC units is now tripping the ckt breaker. Fans will run but breaker trips when the compressor tries to start.


Yes I do have the E-Plex system but everything seems to be working as it should.


Where do I start? I believe these are the original Penguin 15K heat pump units that came with the coach, but I see receipts for adding the 'hard starting kit' so I assume the starting capacitor mod was done.


Anyone have a troubleshooting guide?
If it's a Hard Start Kit I would go with that. Have someone reverse it if possible by removing it. If it's the simple two wire, just remove the two wires from the original capacitor, but make sure you discharge it by shorting the three different tabs on top with a insulated pliers or screwdriver.
__________________
Ted & Nancy with our fur kids Mr. Vincent & Miss Daisy
2015 Newmar Dutch Star 4018
2002 Newmar Dutch Star 3852
Dutchstar411 is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2021, 03:17 PM   #6
Senior Member
 
markpj23's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: New Mexico
Posts: 140
So after some investigation it looks like the compressor is kaput. And awaaay we go... !


Isn't there an issue with the Penguin II units and the E-plex interface being different than for the original Penguin units?
__________________
Mark
'07 Essex
'21 Jeep GC dinghy
markpj23 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
essex, problem



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Essex :: 2003 Newmar 4374 Essex Navionflyer iRV2 Owners Registry 0 02-01-2018 09:36 PM
Essex "meets" deer; deer gone, Essex wounded. racer0624 Newmar Owner's Forum 16 07-10-2007 06:37 AM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


All times are GMT -6. The time now is 11:51 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.