RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Newmar Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 10-28-2018, 12:54 PM   #1
Senior Member
 
Join Date: Jan 2016
Posts: 177
Atwood levelegs problem

We have a 06 Ventana 3631 with Atwood level legs. They work great going down, Recently went to retract, the cycle started then stopped I got an error on the front right leg, after several tries they did retract. I re-programed them as the owners manual says. after several extends and retracts they appear to be working correctly.They did hang up the first time or 2 after the reprogram. I also have contradicting information about engine running or not running the engine when using auto level. Dumping the air or not. Anyone have any advice or solution on this system. We are getting ready to head South for 3 months and this is a problem I would like to resolve before we get the road.
__________________

valland is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 10-28-2018, 02:13 PM   #2
Member
 
Kraft Crew's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Redmond, WA
Posts: 35
My Atwood Levelegs have also started to operate erratically and apparently replacement parts are no longer available. I think that my control panel is going bad. I have found that running the engine at fast idle helps to get full voltage to the panel.

My suggestion is to always carry a drill motor and a 1/2" socket so that the legs can be manually retracted if they get stuck in the extended position. It apparently takes 500 turns of the nut to retract the leg 1".

I haven't decided what to do when my Levelegs fail. A replacement hydraulic system would be about $4K. Apparently there is also an option to manually control the legs with parts from Gama Electronics, but all the safety interlocks would be absent.
__________________

__________________
Kraft Crew

2008 Newmar Canyon Star 3410 / Workhorse W22
Kraft Crew is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2018, 02:30 PM   #3
Community Moderator
 
"007"'s Avatar


 
Nor'easters Club
Workhorse Chassis Owner
iRV2 No Limits Club
Join Date: Oct 2004
Posts: 30,118
You may want to check all the grounds for jacks to chassis frame, if you have wiring plugs for each jack disconnect and use a contact spray cleaner to clean out any corrosion.
Also using this link and the Newmar search engine ask a question on repairing the Atwood jack system.
Here are a few jack results.
__________________
98KSCA, 99MACA, 03 KSCA-3740- 8.1 Chev-- ALLISON Trans
VISIT the NEWMAR QUICK TIPS & EASYMODS 1 & 2
QUICK TIPS # 3
RV SYSTEMS & APPLIANCES & RECALLS --- TECH INFORMATION
"007" is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2018, 02:44 PM   #4
Senior Member
 
Join Date: Jan 2016
Posts: 177
I think it must be a ground or connection, we were in 5 days of wet weather, I'm going to clean all those connections see if that might fix it. I had a problem similar involved steps on a Dutch star it was a ground.
valland is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
atwood, problem



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Atwood Levelegs Problem park_ridge_dave Newmar Owner's Forum 2 09-14-2015 07:26 AM
Atwood Levelegs system DandS Newmar Owner's Forum 33 09-17-2012 09:18 PM
Atwood Levelegs Electric Jack System Failed - UPDATE GerryB54 Fleetwood Owner's Forum 18 06-25-2009 08:26 AM
Atwood Levelegs rbuddy Newmar Owner's Forum 2 09-27-2008 05:07 PM
Atwood LeveLegs... RobbieR Workhorse and Chevrolet Chassis Motorhome Forum 2 04-23-2007 07:53 AM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


All times are GMT -6. The time now is 08:40 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
×