Journey with Confidence RV GPS App RV Trip Planner RV LIFE Campground Reviews RV Maintenance Take a Speed Test Free 7 Day Trial ×
RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Newmar Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 08-19-2018, 07:05 PM   #57
Senior Member
 
Mark71's Avatar
 
Join Date: Nov 2017
Location: Chicago and Traverse City
Posts: 300
Same problem, today for first time in our 2018 DS 4018 with KIB monitor. Just sent Newmar service support an email summary

Briefly:

Dumped, back rinsed, monitor showed 75% and Amber light
Several iterations of flushing hot water , dawn and baking soda, monitor and Amber light would go to normal, but then problem again after 10 min

Now several hours later system seems normal. Will drive 300 miles tomorrow with 30% tank (From all the flushing i guess) sloshing and see how it functions. Will dump again to test

Gray and fresh seem correct
Mark71 is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 08-19-2018, 11:37 PM   #58
Senior Member
 
tnedator's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Location: Arkansas
Posts: 2,374
Quote:
Originally Posted by Mark71 View Post
Same problem, today for first time in our 2018 DS 4018 with KIB monitor. Just sent Newmar service support an email summary

Briefly:

Dumped, back rinsed, monitor showed 75% and Amber light
Several iterations of flushing hot water , dawn and baking soda, monitor and Amber light would go to normal, but then problem again after 10 min

Now several hours later system seems normal. Will drive 300 miles tomorrow with 30% tank (From all the flushing i guess) sloshing and see how it functions. Will dump again to test

Gray and fresh seem correct
What's strange is that as I understand it (but maybe I'm wrong), the Dometic and KIB sensors are different. One external and one internal.
__________________
2019 VTDP 4369 (Spartan)
Wrangler JLU / AF1 Braking / Rock Hard Bumper
2018 Thor ACE 30.3
tnedator is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2018, 01:26 PM   #59
Senior Member
 
Newmar Owners Club
Join Date: Jan 2015
Posts: 182
Quote:
Originally Posted by tnedator View Post
What's strange is that as I understand it (but maybe I'm wrong), the Dometic and KIB sensors are different. One external and one internal.
As it was explained to me by KIB, in addition to the KIB sensors (which illuminate the orange light at 75% and the red light at 100%) each toilet has a float sensor that independently will turn on the red light and stop the toilet from flushing.
__________________
2018 Ventana 4369
dxg0001 is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2018, 01:28 PM   #60
Senior Member
 
Newmar Owners Club
Join Date: Jan 2015
Posts: 182
Quote:
Originally Posted by LostDutchman View Post
I have the same issue with my 2018 DSDP 4018. I am here at Camp Newmar now and via KIB they received approval for and are replacing the sensor strip and monitor as we speak.

That was the first thing they did on mine but made no difference whatsoever.

Pleas keep us updated what else they are coming up with

Thanks,
Dan
__________________
2018 Ventana 4369
dxg0001 is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2018, 01:28 PM   #61
Senior Member
 
tnedator's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Location: Arkansas
Posts: 2,374
Quote:
Originally Posted by dxg0001 View Post
As it was explained to me by KIB, in addition to the KIB sensors (which illuminate the orange light at 75% and the red light at 100%) each toilet has a float sensor that independently will turn on the red light and stop the toilet from flushing.
So, will the toilet stop based on an incorrect KIB red light, or only based on the float? Pretty concerning if a KIB bad calibration/firmware problem results in a toilet not flushing when the tank is empty.
__________________
2019 VTDP 4369 (Spartan)
Wrangler JLU / AF1 Braking / Rock Hard Bumper
2018 Thor ACE 30.3
tnedator is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2018, 01:33 PM   #62
Senior Member
 
Newmar Owners Club
Join Date: Jan 2015
Posts: 182
Quote:
Originally Posted by tnedator View Post
So, will the toilet stop based on an incorrect KIB red light, or only based on the float? Pretty concerning if a KIB bad calibration/firmware problem results in a toilet not flushing when the account is empty.
It will stop on either. That was my big concern too, that's why I kept pushing for a resolution but they couldn't come up with anything. Ours routinely goes to 90% right after dumping even after back rinsing it. Once we flush the toilets 4 to 6 times it goes down to 0 (for now).

BTW, the tech told me to unplug the sensors if it shows 100% but we know it is empty so we can use the toilets. As far as I can tell, it's not easy to reach that sensor wire.
__________________
2018 Ventana 4369
dxg0001 is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2018, 01:35 PM   #63
Senior Member
 
tnedator's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Location: Arkansas
Posts: 2,374
Quote:
Originally Posted by dxg0001 View Post
It will stop on either. That was my big concern too, that's why I kept pushing for a resolution but they couldn't come up with anything. Ours routinely goes to 90% right after dumping even after back rinsing it. Once we flush the toilets 4 to 6 times it goes down to 0 (for now).

BTW, the tech told me to unplug the sensors if it shows 100% but we know it is empty so we can use the toilets. As far as I can tell, it's not easy to reach that sensor wire.
Ouch. I better figure out where that sensor is. If they don't come up with a solution soon, I might need to unplug the sensor wire and then install a seelevel
__________________
2019 VTDP 4369 (Spartan)
Wrangler JLU / AF1 Braking / Rock Hard Bumper
2018 Thor ACE 30.3
tnedator is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2018, 07:05 PM   #64
FLT826MBR man
 
Dutch Star David's Avatar


 
Texas Boomers Club
Entegra Owners Club
Join Date: Jun 2009
Posts: 2,075
Quote:
Originally Posted by tnedator View Post
So, will the toilet stop based on an incorrect KIB red light, or only based on the float? Pretty concerning if a KIB bad calibration/firmware problem results in a toilet not flushing when the tank is empty.
Yes it will. Had NIRVC unplug that module. Seems like too much idiot proofing to me.

So far all that Newmar had NIRVC do is recalibrate the sensors. Don't think that is the answer-we'll see.
__________________
[COLOR=red]2022 KZ Durango D333RLT
[FONT=Arial][COLOR=red] Towed by2022 F-250 Lariat 7.3 Godzilla gas 10 speed , Texas Boomers RV Club
Dutch Star David is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2018, 10:17 AM   #65
Senior Member
 
Newmar Owners Club
Join Date: Jan 2015
Posts: 182
Quote:
Originally Posted by VP Chianese View Post
Len,

I have sent an email to Mr. Stichter head of the engineering department and he has emailed me back. We will be discussing this later this week or the first part of next week. I have found it is best to know everything I can when we discuss things because folks have a tendency to side step the issues with other information. I want to avoid that happening here.
Hi Vinny,

Just curious if you have any news from Newmar? I actually now have the situation I feared most. I just dumped, back washed and the KIB shows 100% and doesn't let me flush the toilets.

I will first try to add some water via the back flush, that sometimes resets the system. If that doesn't work I'll have to pull the plug on the sensors. Argh!!!!
__________________
2018 Ventana 4369
dxg0001 is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2018, 06:25 PM   #66
Senior Member
 
tnedator's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Location: Arkansas
Posts: 2,374
Quote:
Originally Posted by dxg0001 View Post
Hi Vinny,

Just curious if you have any news from Newmar? I actually now have the situation I feared most. I just dumped, back washed and the KIB shows 100% and doesn't let me flush the toilets.

I will first try to add some water via the back flush, that sometimes resets the system. If that doesn't work I'll have to pull the plug on the sensors. Argh!!!!
Do you know where the control boards for the toilets are mounted, or are you going to disconnect/cut at the tank?
__________________
2019 VTDP 4369 (Spartan)
Wrangler JLU / AF1 Braking / Rock Hard Bumper
2018 Thor ACE 30.3
tnedator is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2018, 08:11 PM   #67
Senior Member
 
Buly's Avatar
 
Newmar Owners Club
Join Date: Mar 2016
Location: The Great Outdoors, RV Resort, Florida
Posts: 740
In my DS 4369 the control module was behind the peg board in the basement, hanging on loose wires.Click image for larger version

Name:	IMG_1962.jpg
Views:	97
Size:	382.6 KB
ID:	217687
__________________
Buly, Doris and Daisy
2015 DS 4369 towing 2014 CRV
It is never too late to have a happy childhood!
Buly is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2018, 07:12 AM   #68
Senior Member
 
VP Chianese's Avatar
 
Newmar Owners Club
Freightliner Owners Club
Join Date: Oct 2014
Location: FL
Posts: 1,280
Quote:
Originally Posted by Buly View Post
In my DS 4369 the control module was behind the peg board in the basement, hanging on loose wires.Attachment 217687
On a 4369 the control board for the rear one is behind the cover on the back wall where the Oasis heater is.

But here is what has cured mine. Dump tank. One large bottle of dawn and poured about half into the toilet. Flushed several times. Then filled the holding tank up until the yellow light came on. Let it set over night. Dumped tank again. Flushed with water. Refilled to yellow light dumped it once again. Started using a product called Digest X as my additive. Supposed to be able to even digest regular toilet paper. Not that we do that. But since I did this have had zero problems. Reads empty every time I empty.
__________________
Vinny, Sandy, JD (10.01.13 - 06.20.20) and our present Portuguese Water Dog "Viking"
Motor Homeless
VP Chianese is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2018, 07:57 AM   #69
Senior Member
 
tnedator's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Location: Arkansas
Posts: 2,374
Quote:
Originally Posted by VP Chianese View Post
On a 4369 the control board for the rear one is behind the cover on the back wall where the Oasis heater is.

But here is what has cured mine. Dump tank. One large bottle of dawn and poured about half into the toilet. Flushed several times. Then filled the holding tank up until the yellow light came on. Let it set over night. Dumped tank again. Flushed with water. Refilled to yellow light dumped it once again. Started using a product called Digest X as my additive. Supposed to be able to even digest regular toilet paper. Not that we do that. But since I did this have had zero problems. Reads empty every time I empty.
I was wondering if it was behind the oasis grill. Does that just pull out? I might have missed it, but I didn't notice any screws.

Is it Rid X possibly, I'm not finding any Digest X.

After watching the video (possibly posted earlier in this thread) about cleaning/flushing the tank (he said to use Rid X) and reading someone who said a tech said to dump a cup of Pinesol/Calgon/Water mixture in each time, I've been thinking of going that route.

Rid-X treatment
Cup or two of Pinesole/Calgon mixture
Then, using the procedure he described which is dump, tank flush til clear, close black valve and then open after a minute, then close black valve and wait until tank is full (scary one for me), and then open, and if any particles still come out, repeat.

In that video, on an RV he said he uses that procedure with, he then showed turning the bathroom fan on with toilet valve open (empty, just cleaned tank) and said there was no odor.

This weekend on a new RV, I did do the dump, flush, close valve for about a minute and open, then close valve until it reached 20% and opened and on both of the open/close runs, I had a few particles come out, so I think there is something to this method, and again, this is on a brand new RV with less than a week of use on it.
__________________
2019 VTDP 4369 (Spartan)
Wrangler JLU / AF1 Braking / Rock Hard Bumper
2018 Thor ACE 30.3
tnedator is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2018, 07:59 AM   #70
Senior Member
 
tnedator's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Location: Arkansas
Posts: 2,374
Quote:
Originally Posted by VP Chianese View Post
On a 4369 the control board for the rear one is behind the cover on the back wall where the Oasis heater is.

But here is what has cured mine. Dump tank. One large bottle of dawn and poured about half into the toilet. Flushed several times. Then filled the holding tank up until the yellow light came on. Let it set over night. Dumped tank again. Flushed with water. Refilled to yellow light dumped it once again. Started using a product called Digest X as my additive. Supposed to be able to even digest regular toilet paper. Not that we do that. But since I did this have had zero problems. Reads empty every time I empty.
P.S. On filling with Macerator toilet, is there a faster way than just a bunch of flushes? I guess you can fill the tank mostly full and then flush, which reduces the amount of flushing. If just straight flushing, I guess it would be 25-30 flushes to get to yellow.
__________________
2019 VTDP 4369 (Spartan)
Wrangler JLU / AF1 Braking / Rock Hard Bumper
2018 Thor ACE 30.3
tnedator is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
black tank, monitor, tank



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Erratic readings on air pressure gauge on DP desertdd Class A Motorhome Discussions 3 05-26-2018 11:35 PM
Erratic black tank readings 2017 MoHoGo Entegra Owner's Forum 12 03-31-2017 06:04 AM
Monitor Panel readings vs. voltage meter readings larrydp Class C Motorhome Discussions 15 09-26-2012 02:26 PM
Erratic Readings on Oil Pressure and Speedomoter K5EAG MH-General Discussions & Problems 4 09-18-2010 11:47 AM
Erratic Gauge Readings Margarittamobile Freightliner Motorhome Chassis Forum 1 07-20-2010 09:12 AM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


All times are GMT -6. The time now is 02:25 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions, Inc.