Free 7 Day Trial RV GPS App RV Trip Planner RV LIFE Campground Reviews RV Maintenance Free 7 Day Trial ×
RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Newmar Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 11-22-2021, 07:06 PM   #1
Junior Member
 
Sickntwisted's Avatar
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 14
Fresh water on Ventana 4369 0%

Well Iíve searched the forums before posting so Ill just go ahead with it. Working on a 2019 Newmar Ventana. First issue was this past weekend elk hunting my hunting partner couldnít find the patio light switch and turned off the ďsalesmanĒ house disconnect. Lights wouldnít come back on he tried multiple times trying to get switch to work. I showed up and said itís possible the solenoid took a leave of absence lol. I double checked house batteries when I returned home. Cleaned and tightened and replaced solenoid. Now it works as should. Now I have an issue with fresh water tank 100% full yet doesnít register on monitor. Checked fuse and relay in inverter power cord bay TMSC-100 board. LEDs for gray and black are lit but not fresh led. Checked wet bay removed wet bay panel checked voltage at gray and black sensors got 13 volts. I believe the ďVebusĒ blue/white has very small amperage and my amp meter wonít pick it up. 0 volts present on solid blue wire for fresh water sensor. I temporarily attached leg from gray water to fresh sensor and she lit up so I am suspecting my board is toast on the fresh water side. Any suggestions or anything Iím missing before forking out 320.00 for a new board?

Thanks
Stan
__________________
Sickntwisted
Sickntwisted is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 11-22-2021, 11:16 PM   #2
"Formerly Diplomat Don"
 
Dutch Star Don's Avatar
 
Newmar Owners Club
Join Date: Apr 2005
Location: Moorpark, Ca.
Posts: 19,306
Just for the heck of it, cycle the salesman switch one more time.
__________________
Don & Mary
2019 Newmar Dutch Star 4018 (Freightliner)
2019 Ford Raptor
Dutch Star Don is online now   Reply With Quote
Old 11-23-2021, 06:22 AM   #3
Senior Member
 
Clemson's Avatar


 
Newmar Owners Club
Join Date: Dec 2018
Location: North Carolina
Posts: 260
Quote:
Originally Posted by Sickntwisted View Post
Well Iíve searched the forums before posting so Ill just go ahead with it. Working on a 2019 Newmar Ventana. First issue was this past weekend elk hunting my hunting partner couldnít find the patio light switch and turned off the ďsalesmanĒ house disconnect. Lights wouldnít come back on he tried multiple times trying to get switch to work. I showed up and said itís possible the solenoid took a leave of absence lol. I double checked house batteries when I returned home. Cleaned and tightened and replaced solenoid. Now it works as should. Now I have an issue with fresh water tank 100% full yet doesnít register on monitor. Checked fuse and relay in inverter power cord bay TMSC-100 board. LEDs for gray and black are lit but not fresh led. Checked wet bay removed wet bay panel checked voltage at gray and black sensors got 13 volts. I believe the ďVebusĒ blue/white has very small amperage and my amp meter wonít pick it up. 0 volts present on solid blue wire for fresh water sensor. I temporarily attached leg from gray water to fresh sensor and she lit up so I am suspecting my board is toast on the fresh water side. Any suggestions or anything Iím missing before forking out 320.00 for a new board?

Thanks
Stan




Pull fuse F8 in your half bath. Reinsert to reboot the sensor panel. Report back
__________________
2022 Newmar Dutch Star 4369
2018 Jeep JL Sahara Unlimited
Clemson is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2021, 06:14 PM   #4
Junior Member
 
Sickntwisted's Avatar
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 14
Thanks for the suggestions. Tried Salesman Switch and pulled F8 but no glory. Will perform continuity test in morning on ground and blue(fresh water battery voltage) tomorrow morning in meantime have ordered the new board from Newmar
__________________
Sickntwisted
Sickntwisted is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2021, 10:34 PM   #5
Senior Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 189
Hit the 12v disconnect switch; wait 10 seconds; turn it on.

Immediately watch the fresh water level. Does it briefly show the correct value, then drop to zero seconds later?

If so; this is the same behavior as my coach.

Iíve found powering up the 12 volt systems with shore power off generally works.

The other solution is to get the KiB touchscreen into diagnostic mode quickly after power up; and on the tank data screen.

My guess is that there is a brief communication hiccup during initialization that causes the fresh water sensor to be powered down (you can observe the power LED for the sensor going from on to off).

I really should call Newmar/KiB but I didnít raise this during warranty and my workaround seems to work; for nowÖ
ChrisFSB is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2021, 11:35 PM   #6
Junior Member
 
Sickntwisted's Avatar
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 14
The fresh water led never does light up on the board tmsc-100. Battery voltage for that tank isnít present. Iíve done the disconnect shore power and battery disconnect multiple times. Power up press touch screen 18-20 seconds to get into settings ect.
Still no luck. I think when the battery disconnect solenoid took a crap and wasnít working properly it sent a surge to the board. Thatís the only thing I can imagine as I had zero issues prior to the solenoid going bad. Thanks just the same. Try the new board when it arrives and hope all is well
Sickntwisted is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2022, 01:01 PM   #7
Junior Member
 
Newmar Owners Club
Join Date: Sep 2014
Location: Full timers currently in Vegas
Posts: 6
Quote:
Originally Posted by Sickntwisted View Post
The fresh water led never does light up on the board tmsc-100. Battery voltage for that tank isnít present. Iíve done the disconnect shore power and battery disconnect multiple times. Power up press touch screen 18-20 seconds to get into settings ect.
Still no luck. I think when the battery disconnect solenoid took a crap and wasnít working properly it sent a surge to the board. Thatís the only thing I can imagine as I had zero issues prior to the solenoid going bad. Thanks just the same. Try the new board when it arrives and hope all is well
Just checking
tetons97 is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2022, 01:03 PM   #8
Junior Member
 
Newmar Owners Club
Join Date: Sep 2014
Location: Full timers currently in Vegas
Posts: 6
Did the new board help? Have any idea why it failed in the first place? thanks Rob
tetons97 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
fresh water, vent, ventana, water



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Dutchstar 4369 :: 2015 Newmar DSDP 4369 Sky_Boss iRV2 Owners Registry 0 07-14-2018 01:46 PM
DSDP 4369 :: 2016 Newmar Dutch Star 4369 NoDents4U iRV2 Owners Registry 0 10-23-2016 02:15 PM
Ventana 4369 or Dutch Star 4369 glester99 Newmar Owner's Forum 4 10-09-2016 09:38 PM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


All times are GMT -6. The time now is 01:52 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.