RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Newmar Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 12-07-2019, 08:38 AM   #1
Member
 
Newmar Owners Club
Join Date: Feb 2018
Posts: 61
Precision Circuits EMS 50 AMP L2 Voltage problem

I am getting an L2 reading of 8 Volts on the PC Central Monitor Pannel. L1 reads 124 V. When I turned on the Oasis AC1-AC2 to put a load on the system L2 will displays the amp load 28 Amps.

I am at home hooked up to 50AMP shore power with the voltage readings on my external surgeguard/power protector reads L1 124v L2 123v with no faults and the Newmar SurgeGuard transfer switch with coach protection has no faults. So I'm assuming my shore power is good.

I removed all AC power from the coach and hit the salesman switch to disconnect Dc as well. No joy with power reset.

With 50 amp shore power disconnected Central Monitor Panel indicates wireing fault. When I connect 50 amp shore power Central control power indicates wiring ok. So im scratching my head on that one.

Next step using PC troubleshooting guide. Removed the cover on the cover on the power panel. I am seeing 1.2 v between ground and neutral L1 123v and L2 8V. Checked for loose connections did find any.

Any suggestions of where to look next ?

Caveat had my solar and lithium's installed this this week so I'm not sure if this created the problem. Any suggestion where to look there too ?

Also, Initially the installer did not install the PC lithium BIM swap out correctly. If someone with a Ventana could take a picture of there stock BIM or let me know which color wire goes on each of the three top terminal and the red wire with the inline fuse I would appreciate it. The two battery terminals wires on the bottom (big wires) are ok.
__________________

__________________
2010 Campinn Teardrop
2014 30' Airstream Flying Cloud
2019 Ventana 3717
Beach Livin is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 12-07-2019, 09:50 AM   #2
Senior Member
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 21,906
Did you check for breakers off in the main panel.

Often they use 2 breakers to power the device. If one is off, it does work correctly.
__________________

twinboat is online now   Reply With Quote
Old 12-07-2019, 09:53 AM   #3
Member
 
Newmar Owners Club
Join Date: Feb 2018
Posts: 61
All the breakers are on in the main and sub panels
__________________
2010 Campinn Teardrop
2014 30' Airstream Flying Cloud
2019 Ventana 3717
Beach Livin is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2019, 10:59 AM   #4
Senior Member
 
Winepress's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 1,404
Check your cord reel by moving it a few feet out and recheck
__________________
2018 Dutch Star 4369
Everything was working fine, until it wasn't.
Winepress is online now   Reply With Quote
Old 12-07-2019, 11:34 AM   #5
Member
 
Newmar Owners Club
Join Date: Feb 2018
Posts: 61
Removed shorepower. Used generator same problem.
__________________
2010 Campinn Teardrop
2014 30' Airstream Flying Cloud
2019 Ventana 3717
Beach Livin is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2019, 11:46 AM   #6
Senior Member
 
Winepress's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 1,404
Had a similar issue. It was the PCM module. It blew out when I had a short in the Oasis unit. Call PC on Monday as they are very helpful. You could switch the coil on L1 and L2 to see if the issue follows the line in. Lastly, check connections at transfer switch.
__________________
2018 Dutch Star 4369
Everything was working fine, until it wasn't.
Winepress is online now   Reply With Quote
Old 12-07-2019, 12:32 PM   #7
Member
 
Newmar Owners Club
Join Date: Feb 2018
Posts: 61
Quote:
Originally Posted by twinboat View Post
Did you check for breakers off in the main panel.

Often they use 2 breakers to power the device. If one is off, it does work correctly.
Thanks problem fixed. The engine block heater breaker was off. We had turned it off months ago and never had or noticed the issue. I thought I turned it on when I cycled all the breakers earlier today. Maybe not

Oh well problem fixed, Thanks to all for the help.
__________________
2010 Campinn Teardrop
2014 30' Airstream Flying Cloud
2019 Ventana 3717
Beach Livin is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2020, 07:49 PM   #8
Senior Member
 
RandDescape's Avatar
 
Newmar Owners Club
Spartan Chassis
Join Date: Jul 2018
Posts: 215
Quote:
Originally Posted by twinboat View Post
Did you check for breakers off in the main panel.

Often they use 2 breakers to power the device. If one is off, it does work correctly.
When I was doing my Hughes Autoformer install a week ago I started by turning off all of the breakers before I started. Then when I powered everything back up and was going to test things out I was at first on a 20amp 120V outlet. I decided to see which of my breakers powered the panel as part of confirming that the RV thought my wiring was correct.

I was turning on a single breaker at a time - and turning off the previous one. When I had breaker 2 (water heater line 2) I noticed that the panel told me I had 50amps service. I assume this is because L1 an L2 were different. As I moved through the breakers I got the same result with breaker 8 (engine block heater).

When both breaker 2 and 8 were on it correctly read 30amp service (it cannot tell 20 vs 30). I remembered this thread and just wanted to add in the breaker pair that worked for me in case it helps others in the future.

- Richard
__________________

__________________
Richard & Denise
2019 VTDP 4310 K2
2019 Expedition, Nighthawk & AF1
RandDescape is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
ems, problem



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Precision Circuits Error tmandoug1 RV Systems & Appliances 1 11-20-2019 01:12 PM
Any 2019 Owner’s have the New Precision Circuits BIM? C.Martin Newmar Owner's Forum 2 12-22-2018 04:35 AM
Precision Circuits digi level control panel is blank S_Watkins Newmar Owner's Forum 15 10-15-2018 08:13 PM
Precision Circuits Monitor Question PanJH Newmar Owner's Forum 4 05-15-2013 10:03 AM
EMS-PT30C vs. EMS-PT50C surge/voltage protector Peacekeeper6 Class A Motorhome Discussions 9 04-14-2011 09:18 AM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


All times are GMT -6. The time now is 09:56 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
×