RV News RVBusiness 2021 Top 10 RVs of the Year, plus 56 additional debuts and must-see units → ×
RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Newmar Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 10-27-2020, 09:40 AM   #1
Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 46
Shift inhibit

Stopped at a rest area and when getting ready to go got a transmission icon and the above message. Coach would not go into gear. Called FL 24/7. Tech suggested turning chassis battery off for 10-15 minutes to reset the various computers. It worked! Another factlet to keep tucked away just in case.
trafman is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 10-27-2020, 09:41 AM   #2
Senior Member
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 1,389
And, if an Allison, too high an idle speed will do the same thing!


Shift pad will flash and will not go into gear.
__________________
Brett Wolfe
Ex: 2003 Alpine 38FDDS. Ex: 1997 Safari Sahara. Ex: 1993 Foretravel U240
wolfe10 is online now   Reply With Quote
Old 10-27-2020, 10:46 AM   #3
Senior Member
 
Carefree's Avatar
 
Newmar Owners Club
Join Date: Apr 2016
Location: Carefree, AZ
Posts: 599
I had this happen twice. Turning the engine off and on eliminated the issue. Been fine for over 12 months now. Gremlins:-)
__________________
Juergen & Margit
2016 Newmar DS 4018
2016 Jeep GC Limited
Carefree is online now   Reply With Quote
Old 10-27-2020, 09:39 PM   #4
Senior Member
 
Algoma's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Charleston, WV
Posts: 3,283
Mine does this at startup sometimes, but I just let it idle for a few minutes and it always goes away.
__________________
John and Mary Knight
2015 Newmar Ventana 4311 - wheelchair accessible
2015 Cadillac SRX Luxury AWD
Algoma is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2020, 11:31 AM   #5
Senior Member
 
Skip426's Avatar


 
Join Date: Apr 2011
Location: Powell River, B.C.
Posts: 21,184
Issue my relate to a chassis battery state of charge and/or, alternator issues .

When the Cummins ECM sees low chassis battery volts , it holds the idle speed up to try and correct the issue , then the Allison ECM says , I don't like that RPM , and the fight is on .

Computer vs Computer ; we've see enough movies about this to" Be Afraid ; Be Very Afraid "
__________________
99DSDP 3884, Freightliner, XC, CAT 3126B, 300 HP /ALLISON 3060
2000 Caravan toad, Remco & Blue Ox.
Skip426 is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2020, 05:58 PM   #6
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: Tucson
Posts: 261
Must be a fairly common problem. It has happened to me 2 or 3 times. I just shut it off and restart.
__________________
2018 DUTCHSTAR 4002, 2014 JEEP UNLIMITED RUBICON, 3 CAIRN TERRIERS, MODEL RAILROADER
TUCSONRAIL is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Shift Inhibit 2006 Fleetwood Providence 39s 3000MH markmarchido Allison Transmission Forum 1 09-05-2016 09:51 PM
"Shift Inhibit" light in Winnebago Journey donnariley53 Winnebago Industries Owner's Forum 17 10-12-2014 06:28 PM
shift inhibit indicator? esetter3391 MH-General Discussions & Problems 4 03-16-2012 03:09 PM
W-22 Allison 1000 Shift Inhibit hwybnb Workhorse and Chevrolet Chassis Motorhome Forum 6 03-07-2006 06:40 AM
Shift Inhibit? and shakedown issues rockcj Alpine Coach Owner's Forum 24 06-29-2005 09:54 PM


All times are GMT -6. The time now is 10:05 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.