RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Alpine Coach Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 09-28-2020, 11:14 AM   #1
Senior Member
 
dennismhamm's Avatar
 
Alpine Owners Club
Join Date: Sep 2014
Location: FLORAL CITY,FL
Posts: 515
Blog Entries: 1
Generator Problem

went to start the generator and it wont stay running. It will run about 30 seconds and then shuts down. The fuel tank is full oil is not low and antifreeze is full. I'm Baffled. Anyone out there that has had this problem your help would be most appreciated. Thank you in advanced.
__________________
Dennis & Brenda
2006 Alpine Coach 40Fd Limited
2017 Jeep Wrangler Rubicon Unlimited
dennismhamm is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 09-28-2020, 11:31 AM   #2
Senior Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: SoOC
Posts: 332
Quote:
Originally Posted by dennismhamm View Post
the generator wont stay running. It will run about 30 seconds, then shuts down. Anyone had this problem?
Yes, when the RV sat for months, during a shop repair. It took quite a while, holding the START switch, before lighting off. After a few starts (and quits), it finally kept running.


I'm trying to recall if this was concurrent with the electrical issue, which required me to reset the inverter. I think there is protection circuitry checks, during those initial 30 sec., which is when the AC becomes available.


The inverter would not reset, using factory steps, until it had a small load. I used a little fan, plugged into the AC socket.
__________________
2007 Alpine SE 34FDDS + Cherokee Trailhawk
whalepirot is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2020, 11:40 AM   #3
Senior Member
 
dennismhamm's Avatar
 
Alpine Owners Club
Join Date: Sep 2014
Location: FLORAL CITY,FL
Posts: 515
Blog Entries: 1
i have reset the inverter a few times but didn't help at all. It will fire right up but and run about 30 sec the n shuts down
__________________
Dennis & Brenda
2006 Alpine Coach 40Fd Limited
2017 Jeep Wrangler Rubicon Unlimited
dennismhamm is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2020, 11:50 AM   #4
Senior Member
 
Join Date: Feb 2019
Location: Walton, KY
Posts: 258
Quote:
Originally Posted by whalepirot View Post
Yes, when the RV sat for months, during a shop repair. It took quite a while, holding the START switch, before lighting off. After a few starts (and quits), it finally kept running.


I'm trying to recall if this was concurrent with the electrical issue, which required me to reset the inverter. I think there is protection circuitry checks, during those initial 30 sec., which is when the AC becomes available.


The inverter would not reset, using factory steps, until it had a small load. I used a little fan, plugged into the AC socket.

Have you checked your Auto Gen Start ? Mine shut off like that and I was stumped for a moment until I realized that my AGS was active and it shut the genset down as temp and voltage was fine so it determined that it did not need the generator and shut it off. I found this in my alarm for my Xantrex inverter panel. Something simple to check before you get the tools out.
__________________
2006 Alpine 34 FDDS
2013 Honda CRV
Blue Ox, Patriot
Alpine06 is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2020, 11:54 AM   #5
Senior Member
 
dennismhamm's Avatar
 
Alpine Owners Club
Join Date: Sep 2014
Location: FLORAL CITY,FL
Posts: 515
Blog Entries: 1
when i go to the auto gen start what should be selected?
__________________
Dennis & Brenda
2006 Alpine Coach 40Fd Limited
2017 Jeep Wrangler Rubicon Unlimited
dennismhamm is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2020, 11:57 AM   #6
Senior Member
 
dennismhamm's Avatar
 
Alpine Owners Club
Join Date: Sep 2014
Location: FLORAL CITY,FL
Posts: 515
Blog Entries: 1
ags mode shows manual off
__________________
Dennis & Brenda
2006 Alpine Coach 40Fd Limited
2017 Jeep Wrangler Rubicon Unlimited
dennismhamm is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2020, 11:57 AM   #7
Senior Member
 
Join Date: Feb 2019
Location: Walton, KY
Posts: 258
Quote:
Originally Posted by dennismhamm View Post
when i go to the auto gen start what should be selected?

I am sure I have a different Xantrex display as I have mine updated. So can you disable the AGS or verify that it is not turned on.
__________________
2006 Alpine 34 FDDS
2013 Honda CRV
Blue Ox, Patriot
Alpine06 is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2020, 12:00 PM   #8
Senior Member
 
Join Date: Feb 2019
Location: Walton, KY
Posts: 258
Another idea what happens if the AGS starts the genset automatically will it shut off also ?
__________________
2006 Alpine 34 FDDS
2013 Honda CRV
Blue Ox, Patriot
Alpine06 is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2020, 12:26 PM   #9
Senior Member
 
Old Scout's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 6,059
...spit-balling--1- are you getting a fault code on the Onan; 2- check voltage condition [load test?] of both house and chassis bats-- had a battery go bad in house bank and Onan didn't like it....check for fault codes first????
PS--based on appropriate codes but less likely--oil pressure sensor, coolant sensor, or water pump belt???
__________________
Old Scout
2003 Alpine 40' MDTS
New Braunfels, Texas
Old Scout is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2020, 01:06 PM   #10
Senior Member
 
dennismhamm's Avatar
 
Alpine Owners Club
Join Date: Sep 2014
Location: FLORAL CITY,FL
Posts: 515
Blog Entries: 1
Thanks Old Scout! will check that out
__________________
Dennis & Brenda
2006 Alpine Coach 40Fd Limited
2017 Jeep Wrangler Rubicon Unlimited
dennismhamm is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2020, 01:06 PM   #11
Senior Member
 
dennismhamm's Avatar
 
Alpine Owners Club
Join Date: Sep 2014
Location: FLORAL CITY,FL
Posts: 515
Blog Entries: 1
i will try that out
__________________
Dennis & Brenda
2006 Alpine Coach 40Fd Limited
2017 Jeep Wrangler Rubicon Unlimited
dennismhamm is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2020, 11:39 PM   #12
Senior Member
 
DrDaveMA's Avatar
 
Alpine Owners Club
Join Date: Jun 2007
Location: Lake Wales, FL
Posts: 2,967
Dennis, if all else fails disconnect the generator from the AGS. The connector is on the passenger side between the genny and the nose cap. The genny gets many signals from the AGS and if one of those wires is bad the genny could be getting conflicting signals (like a genny start and stop signal at the same time). The genny can be manually started and will produce power without the “external” signals. It is a multiple connector of about 16-20 wires, pull the connector and see how she runs. If you still have the problem it is most likely the master control board in the genny.
__________________
Dave, Bobbi and Fenway
2005 38' FDTS Alpine Limited, 2016 Jeep Grand Cherokee Limited
Lake Wales, FL
DrDaveMA is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2020, 04:19 AM   #13
Senior Member
 
dennismhamm's Avatar
 
Alpine Owners Club
Join Date: Sep 2014
Location: FLORAL CITY,FL
Posts: 515
Blog Entries: 1
DrDaveMA, Thank you
__________________
Dennis & Brenda
2006 Alpine Coach 40Fd Limited
2017 Jeep Wrangler Rubicon Unlimited
dennismhamm is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2020, 10:47 PM   #14
Senior Member
 
Cinequip's Avatar
 
Alpine Owners Club
Join Date: Apr 2009
Posts: 196
My experience has been that the generator 'likes' to have at least a small load upon startup. Often, when starting the gen right after been driving for awhile, it will stop ~30 seconds or so after startup. Makes no difference if started from dash or from AGS. The sure-fire work around is to give it a small load. I turn on the reading lights by the bed before I start the gen - they are 120vac in our coach.


Reason why this seems to happen after driving, is the battery banks are fully charged by the alternator. So, the xantrex won't be charging them, i.e. no load on the generator at startup.


On the other hand, if you leave your house thermostat on and calling for A/C, the generator loves it, and takes the load of the compressor right away.


I just changed out my old Xantrex RS2000, so it will be interesting to see if the generator startup issue continues with the new SW3012 inverter.
__________________
Scott & Marcia Hicks
2009 Alpine 40' FDQS 425 ISL
Portland, OR
Cinequip is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
generator, problem



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Want my generator on/off switch to illuminate only when generator is running FloridaCanuk RV Systems & Appliances 17 08-23-2018 04:43 PM
2006 Travel Supreme Select 500hp Cummins, 1200 ONAN generator generator d or will no Bev51 Travel Supreme Owner's Forum 4 06-13-2018 06:23 PM
Harbor Freight Predator 3500 Generator-backup Generator Meaney77 RV Systems & Appliances 5 03-13-2018 03:12 PM
Automatic generator start system/Generator/shoreline automatic changeover switc Rac912 RV Systems & Appliances 14 01-12-2016 11:51 AM
Military Generator INSIDE prepped Generator Area WorkRVing 5th Wheel Discussion 21 11-18-2015 06:00 AM


All times are GMT -6. The time now is 11:38 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.