Journey with Confidence RV GPS App RV Trip Planner RV LIFE Campground Reviews RV Maintenance Take a Speed Test Free 7 Day Trial ×
RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Fleetwood Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 09-17-2022, 02:39 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Sep 2022
Posts: 7
2008 discovery 40x loses power while driving

I have a 08 discovery on a frieghtliner chassis Cummins pusher. A few times now while driving, I lose power to the dash, shutting engine off. Brake controller wonít light up, nothing that requires ignition power will not work. After a moment power comes back on. This has happened also while parked when I try to retract my sunshades, because they require accessory power on to work. This last time I was passing a semi on I70 and lost all power. Coasted while the semi passed me back and I was able to coast to the edge. I70 doesnít have much shoulder space so it was scary. Iím afraid to take it on another trip. After power regained I was able to drive from Salina Kansas all the back to Vegas with out issue. But since this is a reoccurring issue, I need to dig into it before I feel confident to take another trip. Any help guidance. Things Iíve checked: batteries good, fuses good, relays in the fuse box should be good (I player swap the relay and no issues followed to the new position)
Jason_hallen is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 09-17-2022, 03:09 PM   #2
Senior Member
 
Tha_Rooster's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Georgia
Posts: 7,956
2008 discovery 40x loses power while driving

Quote:
Originally Posted by Jason_hallen View Post
I have a 08 discovery on a frieghtliner chassis Cummins pusher. A few times now while driving, I lose power to the dash, shutting engine off. Brake controller wonít light up, nothing that requires ignition power will not work. After a moment power comes back on. This has happened also while parked when I try to retract my sunshades, because they require accessory power on to work. This last time I was passing a semi on I70 and lost all power. Coasted while the semi passed me back and I was able to coast to the edge. I70 doesnít have much shoulder space so it was scary. Iím afraid to take it on another trip. After power regained I was able to drive from Salina Kansas all the back to Vegas with out issue. But since this is a reoccurring issue, I need to dig into it before I feel confident to take another trip. Any help guidance. Things Iíve checked: batteries good, fuses good, relays in the fuse box should be good (I player swap the relay and no issues followed to the new position)


Both house and chassis batteries good?
Check ground from engine to frame.
Alternator output?
__________________
2007 Fleetwood Revolution LE 40V
Tha_Rooster is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2022, 04:00 PM   #3
Junior Member
 
Join Date: Sep 2021
Location: Gladwin Michigan
Posts: 24
Sounds like an overheating relay. That would be me starting point.
BruceMcc is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2022, 05:13 PM   #4
Junior Member
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 19
I would go straight to battery connections, reason being, mine did the same thing and it was loose connections. Don't feel the connections by hand, get a socket and a ratchet and put it on each one and tighten them down.
__________________
2015 Fleetwood Discovery ISL 9
2021 Wrangler on a Big Tex Trailer
moparmaga2 is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2022, 05:48 PM   #5
Senior Member
 
redbaron73's Avatar
 
Newmar Owners Club
Freightliner Owners Club
Join Date: Jun 2011
Location: Texas
Posts: 6,223
Blog Entries: 4
I had this exact issue on my 2008 Fleetwood when it was new. It took a while to diagnose. The issue was a harness connector mid coach running along frame rails.

This harness is from the ecm located in the engine area, going to another ecu in the front of coach.

Once repaired the problem never came back. The connectors would be my first recommendation to check.
__________________
2022 London Aire 4551 * 2022 GD Imagine 2800BH * 2021 RAM 3500 DRW * 2020 Wrangler
NHSO (Newmar Hoot, Sevierville Original)
Kindness Matters
redbaron73 is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2022, 02:40 PM   #6
Junior Member
 
Join Date: Sep 2022
Posts: 7
Things I found

I started with batteries. Connections seemed right, so I removed them both. I tested them and one was barely good and the other was bad. I replaced both batteries. I continued and checked grounds. Engine ground is good. Did find any grounds that looked corroded or loose. RV started fine again. I hope that this was the fix. Thank you all for the replies. Hope this fixes it.
Jason_hallen is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2022, 01:22 PM   #7
Senior Member
 
basketball's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: Edmonton Alberta
Posts: 207
Any update on problem
basketball is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2022, 10:27 PM   #8
Junior Member
 
Join Date: Sep 2022
Posts: 7
Just the batteries. I havnt had it out again to have any issues.
Jason_hallen is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
power, cover, discovery



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Discovery: 2007 Discovery 40x not charging house batteries while driving pacman59 Fleetwood Owner's Forum 12 05-20-2022 05:00 PM
2016 F53 loses power while driving Stuart W Ford Motorhome Chassis Forum 47 01-02-2017 11:36 PM
2008 40x vs 2010 40x Hogbus Fleetwood Owner's Forum 9 06-19-2014 10:41 AM
2008 Fleetwood Discovery 40X Driving Lights Craig N Deb Fleetwood Owner's Forum 36 04-10-2014 09:48 AM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


All times are GMT -6. The time now is 04:19 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.