Journey with Confidence RV GPS App RV Trip Planner RV LIFE Campground Reviews RV Maintenance Take a Speed Test Free 7 Day Trial ×
RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Fleetwood Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 08-21-2022, 08:32 AM   #1
Junior Member
 
Join Date: Aug 2022
Posts: 2
8.1L Stalls momentarily

Hello all, I've got an '02 Southwind with the 8.1L Vortec, 51k miles. Runs great up until I slow down; Anytime I run over 60-65 mph for a bit then slow down, off ramp, red light etc. it will lose power and stall but only for a minute or two. it will start up and run ok afterwards. Occasionally she will stall again but always restarts. The weird thing is if I run it at 60mph or slower there is no issue...


Wut is that about???
MBritt is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 08-21-2022, 09:55 AM   #2
Senior Member
 
Join Date: Aug 2020
Location: Ohio
Posts: 1,996
Do you have obd2 scanner with live data.. just blindly throwing this idea out to you.. it sounds closely like egr problem.. simple test.. free.. temporary disconnect e gr for test purpose and plug vacuum line going to egr valve.. then try to duplicate problem.. yes check engine light will be on.. and you will set a code.. which will have to be cleared.. sounds like sticking egr valve.. that is.. as long as you kept up with maintenance.. most time if you have done spark plugs and wires.. you just need to remove egr valve and clean.. also clean egr passages too.. now I am jumping past a lot of stuff.. and I am not saying this is your problem..
I will let others chime in here..
Good luck and keep us posted
__________________
2000 southwind storm, workhorse custom chassis with 7.4l vortec
donr103 is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2022, 12:00 PM   #3
Senior Member
 
Arch Hoagland's Avatar
 
Monaco Owners Club
Workhorse Chassis Owner
Join Date: Aug 2002
Location: Clovis, CA, USA
Posts: 12,171
I've got 97,000 miles on mine and haven't had that problem.....yet.

Has the fuel filter ever been replaced?

As donr mentioned...buy an OBDii scanner, it will pay for itself.
__________________
2004 Monaco La Palma 36DBD, W22, 8.1, 7.1 MPG
2000 LEXUS RX300 FWD 22MPG 4020 LBS
Measure twice...Cut once.
Arch Hoagland is online now   Reply With Quote
Old 08-21-2022, 12:20 PM   #4
Senior Member
 
Workhorse Chassis Owner
iRV2 No Limits Club
Join Date: Jul 2005
Location: USA
Posts: 4,072
Fuel is vaporizing in the rail? Too hot under the doghouse?
__________________
TandW
TandW is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2022, 12:27 PM   #5
Senior Member
 
F4Gary's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Location: Grapevine, Tx
Posts: 5,110
Quote:
Originally Posted by TandW View Post
Fuel is vaporizing in the rail? Too hot under the doghouse?
Seems like he would have a hard time restarting it if it was that.
F4Gary is online now   Reply With Quote
Old 08-22-2022, 09:48 AM   #6
Junior Member
 
Monaco Owners Club
Fleetwood Owners Club
American Coach Owners Club
Join Date: Sep 2015
Location: Jacksonville, FL
Posts: 15
This problem sounds like the same problem I had with my 2006 Monaco Windsor. It turned out that the main chassis electric 12v circuit switch was
bad. The contacts had simply worn out. I spent a small fortune and got all sorts of incorrect assumptions from techs, Cummins, and mechanics.
I thought of the switch on a hunch.
I replaced the switch myself and the problem instantly went away.

Best of luck finding a solution.
mike2395 is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2022, 05:14 PM   #7
Senior Member
 
racer26's Avatar


 
Join Date: May 2011
Posts: 184
Try following the fuel line from the tank to the motor. Look to see how close the fuel line and exaust get. Wrap the line or exhaust in any areas that are close. Mine was within 4 ". Wraped it never a problem again.
__________________
Dirt is for racing asphalt is for getting there!
racer26 is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2022, 09:12 PM   #8
Moderator Emeritus
 
Gary RVRoamer's Avatar


 
Join Date: Jan 2000
Location: Silver Springs, FL. USA
Posts: 25,724
A partially clogged fuel filter seems like a good bet. I had similar intermittent slow-downs or stalls on a 2002 W22-chassis coach. Took me weeks to realize that the problem usually occurred as I slowed from a steady speed.



The fuel filter is usually near the front on the driver side, on top of the frame rail.
__________________
Gary Brinck
Former owner of 2004 American Tradition and several other RVs
Home is West Palm Beach, FL
Gary RVRoamer is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2022, 08:02 AM   #9
Senior Member
 
Workhorse Chassis Owner
iRV2 No Limits Club
Join Date: Jul 2005
Location: USA
Posts: 4,072
Welcome aboard, anyway!
Hope you get your vapors unlocked!
__________________
TandW
TandW is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Loss of power momentarily ISL 380 Bill2 Cummins Engines 5 06-14-2014 03:53 PM
Momentarily Headlight Flashing gMw Freightliner Motorhome Chassis Forum 39 03-19-2013 12:05 AM
Shorted (momentarily) house batteries to chassis - damage bontemp Newmar Owner's Forum 4 11-02-2010 06:07 AM
Generator stalls on bumps drp46 New Member Check-In 5 08-20-2007 02:14 PM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


All times are GMT -6. The time now is 07:47 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions, Inc.