RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Country Coach Owners Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 09-26-2020, 12:10 PM   #1
Senior Member
 
Country Coach Owners Club
Join Date: May 2016
Location: Fort Worth, TX
Posts: 162
Allison 4060 check transmission light

Iím traveling to CO through Albuquerque today and heard a clunk and the transmission display went blank. The check transmission light is on. It is running and stuck in I believe 3rd gear. Of course itís Saturday and no Allison or Catapillar shops are open. Does anyone have a suggestion on how to reset or troubleshoot with no display? Iím reluctant to turn it off as I do t know if it will restart in gear.
Aroadracer is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 09-26-2020, 03:16 PM   #2
Senior Member
 
Smitty77's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Over the next hill, around the next curve...
Posts: 4,875
The mechanical sound is what makes this hard really help much... Usually, a mechanical sound comes along with a mechanical problem! (Hope I'm wrong.).

You might try disconnecting the Chassis Battery cable at the terminal for about 15 minutes, and see if that resets the Allison ECM.

And I'd suggest you ask this to be moved to the Allison part of the forum, under Powertrain Garage... As it should not be unique to a CC.

Best of luck, and please let us know what you find out,
Smitty
__________________
07 Country Coach Magna Rembrandt 45' ISX600
Roo II was our 04 Country Coach Allure 40'
OnDRoad for The JRNY! Enjoy life...
Smitty77 is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2020, 03:19 PM   #3
Senior Member
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 1,213
What YOU can do after you are in a safe place to stop and engine OFF:


Unplug and re-plug the gang plugs on the Allison ECU. If shift pad separate, do the same for the plug on that end.


Then check for 12 VDC to the TWO fuses supplying the Allison (the smaller one is for memory, the larger one for powering it while running.


If you can get any display, check for diagnostic codes (using shift pad).


You don't say what year your coach is, so diagnostic procedure choices:


If older, ignition on, engine off. Push up and down arrows at the same time. That will bring up d-1 and any code. If there is a diagnostic code, push mode to bring up the next diagnostic code. Repeat until you get d-"whatever" and - -.


If newer, pushing the up and down arrows at the same time will bring up OL (for oil level). Push the up and down arrows again to bring up the diagnostic codes as above.
__________________
Brett Wolfe
Ex: 2003 Alpine 38FDDS. Ex: 1997 Safari Sahara. Ex: 1993 Foretravel U240
wolfe10 is online now   Reply With Quote
Old 09-27-2020, 06:54 AM   #4
Senior Member
 
Country Coach Owners Club
Join Date: May 2016
Location: Fort Worth, TX
Posts: 162
Update: I talked to an RV tech with my goodsam road side assistance policy and he advised turning off the engine and disconnecting the positive battery cables from the chassis batteries and leaving unconnected for one hour. I reconnected and turned the key to the first position and the shifter display appeared! I did the diagnostic checks by pressing the arrow buttons and got oil level ok and no error codes. Decided to continue on to silverton and we made it with no issues. The transmission did seem to hunt back and forth under certain conditions, kind of erratic like it couldnít decide which gear to be in but when the grade or speed changed it would stabilize. Itís a 1999 Affinity with a CAT C12. Going up the passes I would manually down shift to keep the revs up and that worked fine.
Aroadracer is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2020, 07:07 AM   #5
Senior Member
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 1,213
Quote:
Originally Posted by Aroadracer View Post
UThe transmission did seem to hunt back and forth under certain conditions, kind of erratic like it couldnít decide which gear to be in but when the grade or speed changed it would stabilize.



Anytime any transmission "hunts" between gears, down arrow/down shift to the lower gear and back out of the throttle a little to maintain that higher RPM. Better cooling and better on the transmission.


Hunting is not that unusual in any heavy vehicle-- there will be plenty of grades where power in the lower gear is enough that it upshifts, but not enough power that it can hold the higher gear.



And, I suspect that this will be even more of an issue for the new 8-10 speed transmissions!
__________________
Brett Wolfe
Ex: 2003 Alpine 38FDDS. Ex: 1997 Safari Sahara. Ex: 1993 Foretravel U240
wolfe10 is online now   Reply With Quote
Reply

Tags
allison, light, transmission



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Allison 4060 HD economy mode? Affinityfan Allison Transmission Forum 1 06-24-2018 10:56 AM
Allison HD 4060...Code d-1 00-35 acampingwewillgo Allison Transmission Forum 10 07-14-2017 10:20 PM
Allison HD-4060....gauge bouncing acampingwewillgo Allison Transmission Forum 2 10-25-2015 11:13 PM
95' Cummins M11-Allison 4060(R) pocketchange Cummins Engines 12 02-23-2014 03:10 PM
Allison HD 4060 and Trans-synd acampingwewillgo Allison Transmission Forum 13 06-22-2011 12:06 AM


All times are GMT -6. The time now is 04:42 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.