Journey with Confidence RV GPS App RV Trip Planner RV LIFE Campground Reviews RV Maintenance Take a Speed Test Free 7 Day Trial ×
RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Monaco Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 03-18-2022, 01:39 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Mar 2022
Posts: 5
2000 Windsor Steering Wheel Controls

Hello all! So I was able to find an old post about replacing the slip ring on a 2000 Windsor but never saw if the fix worked.

My horn is intermittent, wipers go on without warning and I can't shut them off.

Any ideas?
Brian60093 is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 03-18-2022, 01:42 PM   #2
Senior Member
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 5,328
Brian,


Welcome to iRV2.


Do you have a "smart wheel"?
__________________
Brett Wolfe
Ex: 2003 Alpine 38FDDS. Ex: 1997 Safari Sahara. Ex: 1993 Foretravel U240
wolfe10 is offline   Reply With Quote
Old 03-18-2022, 02:38 PM   #3
Junior Member
 
Join Date: Mar 2022
Posts: 5
Thank you. It does have a "Smartwheel" that is not being very smart
Brian60093 is offline   Reply With Quote
Old 03-18-2022, 02:54 PM   #4
Senior Member
 
jacwjames's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jun 2014
Posts: 11,457
First thing I would check is the connectors located on the side of the steering column, you will have to remove the plastic shroud to get to them.

I'd remove and reseat each of the connectors on the VIP Smartwheel module, mine is located behind the radio. A loose connector could be the cause. Then look at the VIP Smartwheel troubleshooting guide that I attached, there are a couple tests to try and pin point.

Finally also attached is a TSB on how to change the clock spring if that is ultimately the problem. Veurinks has them but you'll have to check to make sure you get the right one. https://shop.findmyrvparts.com/clock...3-p/190063.htm
Attached Files
File Type: pdf VIP Smart Wheel Troubleshoot.pdf (331.0 KB, 5 views)
File Type: pdf D10106 Clock spring bulletins.pdf (349.9 KB, 4 views)
__________________
Jim J
2002 Monaco Windsor 38 PKD Cummins ISC 350 8.3L
2005 Jeep Grand Cherokee w/5.7 Hemi
jacwjames is offline   Reply With Quote
Old 03-18-2022, 04:00 PM   #5
Junior Member
 
Join Date: Mar 2022
Posts: 5
I will give that a try tomorrow and see what I can find. The guides are a great help, thank you.
Brian60093 is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2022, 01:24 PM   #6
Ali
Senior Member
 
Ali's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Feb 2013
Location: SF peninsula, CA
Posts: 175
When we had a similar issue on our Windsor, I first removed smart wheel controls and directly connected it to the controller, bypassing slip rings.

After extensive testing, I found slip rings were the issue. I removed, cleaned the rings, it was fine for a while, but then failed again.

At the end, I decided to replace slip rings with a clock spring, and it's been working fine since.
__________________
Ali & Shannon
2000 Monaco Windsor 40 PBS
Ali is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2022, 05:01 PM   #7
Member
 
CaptV1VR's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jul 2016
Location: NorCal
Posts: 65
Quote:
Originally Posted by jacwjames View Post
First thing I would check is the connectors located on the side of the steering column, you will have to remove the plastic shroud to get to them.

I'd remove and reseat each of the connectors on the VIP Smartwheel module, mine is located behind the radio. A loose connector could be the cause. Then look at the VIP Smartwheel troubleshooting guide that I attached, there are a couple tests to try and pin point.

Finally also attached is a TSB on how to change the clock spring if that is ultimately the problem. Veurinks has them but you'll have to check to make sure you get the right one. https://shop.findmyrvparts.com/clock...3-p/190063.htm

Thank you for this information
Our Smart wheel has an intermittent wiper that I have been looking into. So far the wire bundle was zip tied in the wrong place not allowing enough slack in the bundle for the telescoping wheel.
Still giving me an intermittent problem
__________________
04' Monaco Windsor 36PST
[FONT=Georgia]Pushed by a 2018 Chevy ZR2 Baby Duramax Diesel
Front & Rear Watts plus Crossbars
CaptV1VR is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2022, 06:12 PM   #8
Junior Member
 
Join Date: Mar 2022
Posts: 5
Checked and cleaned all the connections and it seems to be working now. I didn't drive it down the road, in all fairness. Next ride out I will see what happens. BTW, the module was behind the radio as well.
__________________
Brian (pilot) and Chris (naviguesser) Bell
2000 Monaco Windsor 38 PBS (new to us)
2006 16' Scamp
Brian60093 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
steering, wind, windsor



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Wiper & Cruise controls do not work on steering wheel Dave Killey Spartan Motorhome Chassis Forum 14 04-17-2017 10:34 PM
Steering Wheel Controls Issue waterdoc Alpine Coach Owner's Forum 2 02-08-2015 04:10 PM
Steering wheel radio controls swk Winnebago Industries Owner's Forum 7 10-03-2012 04:35 PM
radio controls at steering wheel ninos MH-General Discussions & Problems 13 04-05-2011 01:15 AM
Cruise Control Steering Wheel Controls LewF Monaco Owner's Forum 4 11-30-2008 01:49 PM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


All times are GMT -6. The time now is 12:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.