RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Monaco Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 11-17-2011, 07:54 PM   #1
Senior Member
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jan 2008
Posts: 266
2006 monaco rear camera rolling

Camera has 4 views, left,right, interior and rear. I lock it in rear view when towing, today the screen started to roll and jump, other fixed views do not? Any idea what I should do or check? Thanks
__________________

asheville is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 11-17-2011, 08:45 PM   #2
Senior Member
 
Mike Canter's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Freeport, ME
Posts: 4,707
Call RVcams. They will guide you in troubleshooting or will fix it for you. Mine started to do that I I had to send it to them for a new circuit board.
RVCams Backup Cameras and Rear View Systems: Backup Camera Systems (All)
__________________

__________________
Mike Canter
"Gunner" USN Retired, Airdale
2004 Monaco Signature 44' Conquest. Detroit 60
Mike Canter is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2011, 08:48 PM   #3
Senior Member
 
Dynasty_09's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Oct 2011
Location: St-Colomban
Posts: 383
Hi Asheville,

mine has been acting the same after having the coach at the dealer, I checked the connections behind the display and the connector was loose. I didn't have any chance to try the fix since the MH is stored for winter.

Good luck.
__________________
Michel & Nicole
2009 Monaco Dynasty Yorkshire 45
(ISM 500HP, Scangauge D, Eeze tire TPMS, Working Truecenter) 20' trailer and a race car
Dynasty_09 is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2011, 08:48 PM   #4
Senior Member
 
Robi.1014's Avatar
 
Monaco Owners Club
Freightliner Owners Club
Join Date: Oct 2009
Location: Arlington, VA
Posts: 906
When sitting still (engine running, but brakes on), give the dash monitor frame a whack with the palm of your hand. The point is: Introduce some vibration to see if you can duplicate the jumping/rolling of the picture. Your problem may be as simple as a poor connection at the rear of the monitor. Otherwise, you may have a poor connection at the camera itself. If all connectivity is ruled out as the source of the problem, then the camera might be going bad.
__________________
Robi & Dale ---- Go Navy ----
2016 Winnie TOUR 42'
Tow: '08 Buick Lucerne
Robi.1014 is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2011, 02:52 AM   #5
Senior Member
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jan 2008
Posts: 266
As a matter of fact I had just picked it up from the dealer.Had service work, oil , filters etc.Screen not in dash, its the aladdin monitor that retracts. I just purchased this 06, not that familiar with it yet. The servicemen must have left lts on because house battiers where dead, which I sit in parking lot for 30 min leting them charge up before I headed home and thats when I noticed the rear view camers jumping.
asheville is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2011, 10:06 AM   #6
Senior Member
 
Barlow46's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: East Coast Fl
Posts: 1,220
If it was in for service and out the same day or even the next day, the house batteries should not have been dead if they were charged. Check your date codes on the house batteries and if they are the originals, get a hydrometer similar to this Sears: Online department store featuring appliances, tools, fitness equipment and more and make sure your cells are in good shape. I would call the company (Rv Cams) as suggested by Mike and see if loss of full battery power while left in the on position, would cause the problem. Most of the time a call to the company that manufactured the device gives you a head start and keeps you from doing any damage.
On Edit after re-reading your post: Not sure why you had to sit in parking lot for batteries to recharge. Are you talking house batteries or engine starting batteries? If house batteries were dead, it would take quite a few hours to recharge. In either case, (house or engine) both would charge while driving. I think priority goes to the engine (chassis) battery first if everything is working correctly.
__________________
2016 Arctic Fox 25Y, 2016 F350 4x4 DRW, 6.7
2008 Mobile Suites RE3: Sold
2005 Monaco Dynasty Diamond IV: Sold
Barlow46 is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2011, 03:29 PM   #7
Senior Member
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jan 2008
Posts: 266
I sit in parking lot because I had no rear camera, don't like towing with no camera, camera runs off aliddin system and with house batteries down I had nothing, finally it came up? Sitting in drive way today all cameras work great, have not driven it today, all battries in float mode.
asheville is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2011, 08:19 AM   #8
Senior Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: schaghticoke, new york
Posts: 375
I am also having problems with my voyager camera system also equipped with the Alladin system. as far as I can tell the Alladin system has no control of the cameras or monitor it is only an input to the monitor. the only signal I am having a problem with is the rear camera. the dealer said it was a camera problem they replaced the camera and when i picked up the coach and was leaving their lot the signal from the rear was lost again they sent a technician out to my coach, he removed the monitor from the dash and checked the connections and it started to work. it stayed on all the way home about 45 miles. I shut the coach off and restarted in about 2 hrs later the camera signal was lost again, the next morning the camera was working, the dealer is going to send a new camera cable to me i will install. We are currently on the road and the camera signal is some times there and sometimes not at times the screen jumps constantly is distorted or goes completely out for hours then suddenly come on and works for miles. I will install new cable and re post results
doublechevy is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2011, 05:56 PM   #9
Senior Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: schaghticoke, new york
Posts: 375
Update to my previous post I had some time today and removed my monitor to check rear connection. After pulling, twisting, tugging, flexing, on rear connector I could not recreate the failure when I switched monitor to different channel and then back to rear channel the picture started to distort and eventually went off, but came back on when I shut camera power off and then back on, I tried this several times with similar results. It looks like I will be changing out the monitor.
doublechevy is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2011, 05:39 AM   #10
Senior Member
 
nodine's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jan 2003
Location: Knoxville, TN, USA
Posts: 3,648
Quote:
Originally Posted by asheville View Post
I sit in parking lot because I had no rear camera, don't like towing with no camera, camera runs off aliddin system and with house batteries down I had nothing, finally it came up? Sitting in drive way today all cameras work great, have not driven it today, all battries in float mode.
asheville,

The rolling could have been caused by low voltage at the camera due to drop in long cable. Now that the batteries are charged back up the rolling could be cured.

Bob
__________________
Bob and Pam
2006 Diplomat 40PDQ
2013 Silverado Z71 CrewCab
nodine is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2011, 05:27 AM   #11
Senior Member
 
Bob (WA0MQE)'s Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jun 2003
Location: St. Cloud, FL
Posts: 1,526
Blog Entries: 1
Just an FYI, I too was having intermittent problems with my rear camera. Jumping, rolling, going completely black for a time then coming back on. Sometimes I would have to turn off the Aladdin System and wait a while then turn it back on.

I contacted RV Cams and spoke with them, then ordered a replacement camera and monitor. The one I installed is the Voyager color 3 camera system with the tilting rear camera. My two side cameras were okay so I kept them and purchased adapters to go between the cameras and the newer style cable connectors on the Voyager. The new Voyager system also came with a new 60' cable for the rear Voyager camera. I installed the system and am happy as a lark now. The new Voyager really works well.

I had to modify the opening in the dash slightly because the new Voyager monitor is bigger. Running the new cable to the rear was the hardest part. I also kept the Weldex Monitor and remounted it over by the Allison Shifter so I'd still have all the Aladdin System Engine, compass, temperature functions at hand.
__________________
Bob 2006 Monaco Camelot 40PDQ
US Navy Carrier Battlegroup 1959/1965
Winters in Florida, Summers in Blue Ridge Mountains
Bob (WA0MQE) is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2011, 06:12 PM   #12
Senior Member
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jan 2008
Posts: 266
Nodine, I think you hit it on the head, once my batteries charged up I have had no more problems. Thanks
asheville is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2012, 11:20 AM   #13
Senior Member
 
Pat Z's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: Fort Washington, PA 19034, USA
Posts: 221
Send a message via ICQ to Pat Z Send a message via AIM to Pat Z Send a message via Yahoo to Pat Z
Was their any problem replacing the cable? I have had problems with my Weldex monitor since I got the rig and want to change to a color monitor with a camera that can tilt but am concerned that I would not be able to get the cable in.
__________________
05 Excursion 39J-07 Avalanche-Max & Ruby Lahsa Alpsas https://banners.wunderground.com/weat...Washington.gif
Pat Z is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2012, 05:36 PM   #14
Senior Member
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jan 2008
Posts: 266
Pat, I have not replaced the cable,I was told that was a very difficult process!
__________________

asheville is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
camera, monaco



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help: Inop Rear Camera & TripTek Data? lonestarace Technology: Internet, TV, Satellite, Cell Phones, etc. 2 08-31-2011 04:55 PM
Looking for replacement rear camera globe MBnKen Newmar Owner's Forum 2 06-16-2011 11:29 AM
2006 Monaco Knight rear axle oil Hedgehog Monaco Owner's Forum 1 05-16-2011 06:23 AM
Weldex Rear Camera Issue PanHead Monaco Owner's Forum 21 11-22-2010 07:28 PM
Monaco Knight 40' DFD 2006 Wiring Diagram PanHead Monaco Owner's Forum 6 05-18-2010 05:53 PM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


All times are GMT -6. The time now is 10:18 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
×