RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Monaco Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 11-03-2017, 06:37 AM   #1
Senior Member
 
CountryB's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Aug 2017
Location: Orlando, Florida
Posts: 4,565
Aqua-Hot circulator pump cycling with power off

I have 2005 Beaver with the Aqua-Hot AHE100-04S.

With the power off (Coach Power switch off) and the Engine Off, I hear a clicking noise from the Aqua-Hot.

I removed the cover and see the Circulator Pump #2 is clicking (it appears that is trying to rotate - the internal impeller just jumps back and forth a little). The other two pumps do not do this. I disconnected the power wire to pump for now.

I downloaded the Owners, Installation, and Service manuals but there is nothing mentioned on this condition.

Has anyone seen this - any idea what it could be?
__________________

__________________
Mike ----- 2005 Beaver Patriot Thunder CAT C13 525HP, 42-ft Tag, with HydraLift
*SMC-Bvr-Mnco History/Chassis Info https://1drv.ms/f/s!AtvAXw_lfqbToxXYREK9YdBP08Jn
*SMC-Bvr-Mnco Wiring/Air Diagrams https://1drv.ms/f/s!AtvAXw_lfqbTm0WTuuNqpn9a8hCh
CountryB is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 11-03-2017, 02:38 PM   #2
Senior Member
 
Coma's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Nov 2010
Location: The Emerald Coast
Posts: 1,759
IIRC, when the AH is turned on one of the pumps #2 (?) runs so as to circulate the fluid in the holding tank. That is, to keep the fluid in the tank from being a different temp from top to bottom. It mentions it in the service manual as I recall. Don't hold me to it, though.
__________________

__________________
Jim and Jennie, Cats=Bittles and Potter, 2000 Dynasty 350 ISC
2013 Silverado 4x4 Towed with R1200GS in bed.
PROV23:4 Do not wear yourself out to get rich; have the wisdom to show restraint.
Coma is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2017, 02:44 PM   #3
Senior Member
 
CountryB's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Aug 2017
Location: Orlando, Florida
Posts: 4,565
I hope that is all it is.

Someone on another forum thought it might be a circuit board problem. I had all coach power turned off (except that I'm supplying 120V 20A to the shore power cable for battery charging and interior lights) so I don't think the AH is "On" (but maybe it doesn't know that).

I downloaded the AH service and owners's manuals, but didn't see that mentioned. I'll read it again.

Thanks
__________________
Mike ----- 2005 Beaver Patriot Thunder CAT C13 525HP, 42-ft Tag, with HydraLift
*SMC-Bvr-Mnco History/Chassis Info https://1drv.ms/f/s!AtvAXw_lfqbToxXYREK9YdBP08Jn
*SMC-Bvr-Mnco Wiring/Air Diagrams https://1drv.ms/f/s!AtvAXw_lfqbTm0WTuuNqpn9a8hCh
CountryB is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2017, 02:58 PM   #4
Senior Member
 
Coma's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Nov 2010
Location: The Emerald Coast
Posts: 1,759
Quote:
Originally Posted by CountryB View Post
I hope that is all it is.

Someone on another forum thought it might be a circuit board problem. I had all coach power turned off (except that I'm supplying 120V 20A to the shore power cable for battery charging and interior lights) so I don't think the AH is "On" (but maybe it doesn't know that).

I downloaded the AH service and owners's manuals, but didn't see that mentioned. I'll read it again.

Thanks
Another thought, are the thermostats on? Mine are the 4 button Comfort and they have an on off switch. Now that I am reminded Monaco added 4-5 87/87A switches to signal the AH. It may be that they are signaling a pump even though the fluid is not heated.

Roger Berke is the go to guy if you have a question.
__________________
Jim and Jennie, Cats=Bittles and Potter, 2000 Dynasty 350 ISC
2013 Silverado 4x4 Towed with R1200GS in bed.
PROV23:4 Do not wear yourself out to get rich; have the wisdom to show restraint.
Coma is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2017, 05:46 PM   #5
Senior Member
 
vito.a's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Oct 2009
Location: Tucson, AZ
Posts: 4,065
I'd contact Roger Berke on his Aqua Hot Forum. He is the resident expert on Aqua Hot systems.
Activity Stream - RV Hydronic Heater Forum
__________________
97 Monaco Windsor- Sold
07 Monaco Executive McKinley- Sold
04 Monaco Signature Chateau IV
vito.a is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
power



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Power Inverter Cycling and and Off travelingjw Travel Trailer Discussion 2 08-13-2017 09:15 PM
Aqua Hot solution to my hot, cold, hot water problem JeffK Entegra Owner's Forum 38 06-25-2017 03:54 PM
Aqua hot Short Cycling? MxChief66-1 Entegra Owner's Forum 50 12-22-2016 04:57 AM
Aqua-Hot unit cycling rg neumann Newmar Owner's Forum 2 12-19-2015 04:02 PM
Air conditioner compressor keeps cycling off - why? Bob&AnnaMari RV Systems & Appliances 12 05-13-2009 10:37 AM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


All times are GMT -6. The time now is 05:02 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
×