RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Monaco Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 05-22-2018, 10:32 AM   #1
Senior Member
 
1CoolZ71's Avatar
 
Monaco Owners Club
Holiday Rambler Owners Club
Join Date: Nov 2016
Location: SE Wisconsin
Posts: 317
Bad ECM on Detroit Diesel?? no cruise/jake

I have no cruise and no Jake brake.
I ran all the smartwheel tests AND replaced the module because when I shook the cables, all hell broke loose with wipers and lights.
Now the module and clockspring seem good and the testing of the J11 plug testing shows all signals getting to the module.
The cruise light on the dash lights up when it's turned on but the Aladdin system doesn't see the cruise is on.

After the smartwheel module it appears the cruise wires go to the ECM.
The Jake brake also goes to the ECM.

Is there any way to test the ECM??

Just for 1 more snag, I also have the vorad system that is throwing no active codes and appears to work properly.
__________________

__________________
2005 HR Imperial 42PBQ - SOLD
2005 HR Navigator 45PBQ - SOLD

2020 Cyclone 4005 Toyhauler 5th wheel
1CoolZ71 is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 05-22-2018, 02:12 PM   #2
Senior Member
 
Skip426's Avatar


 
Join Date: Apr 2011
Location: Powell River, B.C.
Posts: 19,243
Just a quick , hint , " when all hell broke loose " is there any chance you blew a fuse on another chassis system ( e.g. brake lights ) for safety reasons some chassis have to have working brake lights in order for the cruise to engage . There may be a cross over to the Jake brake as well .
__________________

__________________
99DSDP 3884, Freightliner, XC, CAT 3126B, 300 HP /ALLISON 3060
2000 Caravan toad, Remco & Blue Ox.
Skip426 is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2018, 05:52 AM   #3
Senior Member
 
CountryB's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Aug 2017
Location: Orlando, Florida
Posts: 4,644
I have a troubleshooting manual for the Jake Brake.
It too big to attach here, but if you want it PM with your e-mail address. The manual is dated 7/95 so I don't know how relevant it still is. It only covers up to the Detroit 92 series era.
__________________
Mike ----- 2005 Beaver Patriot Thunder CAT C13 525HP, 42-ft Tag, with HydraLift -----
*SMC-Bvr-Mnco History/Brand Info https://1drv.ms/f/s!AtvAXw_lfqbToxXYREK9YdBP08Jn
*SMC-Bvr-Mnco Wiring/Air/Chassis manuals https://1drv.ms/f/s!AtvAXw_lfqbTm0WTuuNqpn9a8hCh
CountryB is online now   Reply With Quote
Old 06-11-2018, 09:12 AM   #4
Senior Member
 
1CoolZ71's Avatar
 
Monaco Owners Club
Holiday Rambler Owners Club
Join Date: Nov 2016
Location: SE Wisconsin
Posts: 317
Finally have all fixed.


The Jake brake had 2 wires pushed back in the switch connector so they weren't making contact.


The cruise had a loose ground wire for the brake circuit. Checked all the nuts for the ground bar under the drivers seat and found a few others to be loose too.
__________________
2005 HR Imperial 42PBQ - SOLD
2005 HR Navigator 45PBQ - SOLD

2020 Cyclone 4005 Toyhauler 5th wheel
1CoolZ71 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
diesel, ecm



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Good SAM...Bad Sam Bad Bad Bad! STLNLUV iRV2.com General Discussion 43 12-17-2018 07:49 AM
Woodward Ave car cruise from Detroit Ceil Iradi iRV2.com General Discussion 9 02-02-2015 08:44 PM
Bad, bad, bad - bad vibrations.... Doc Vegas Ford Motorhome Chassis Forum 21 11-30-2014 05:56 PM
Alarm and Check Engine when using Jake brake Detroit Diesel Tom&Marie Monaco Owner's Forum 15 08-12-2012 03:16 PM
Cummins ISL & Jake brake operation on cruise control? John_Canfield Winnebago Industries Owner's Forum 13 09-15-2006 05:58 AM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


All times are GMT -6. The time now is 05:29 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
×