RV News RVBusiness 2021 Top 10 RVs of the Year, plus 56 additional debuts and must-see units → ×
RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Monaco Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 10-21-2012, 11:23 PM   #1
Senior Member
 
trabuco's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Where ever we park but currently in Menifee, Ca
Posts: 123
Dumb Question

I have read on several forums including this one about trouble with slide out cables. My question is does my diplomat have these cables? It has what appears to be a gear drive track mounted to the bottom of each slide with a drive motor and gear box. Is this the only mechanism that operates the slide?
__________________
Ken
2005 Monaco Diplomat 40 PAQ 400 ISL
2012 Honda CRV AWD -Toad
trabuco is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 10-22-2012, 06:14 AM   #2
Senior Member
 
hpykmpr47's Avatar
 
Join Date: May 2012
Posts: 399
It does not sound by your description,that you have cables.Look at the front and back ends of your slides and if you have cables there should be one on the top and one on the bottom of the end of each slide .There may be other kinds of slides with cables but not that I am aware of. ......Alan
hpykmpr47 is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2012, 06:22 AM   #3
Senior Member
 
nodine's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jan 2003
Location: Knoxville, TN, USA
Posts: 3,760
Quote:
Originally Posted by trabuco View Post
I have read on several forums including this one about trouble with slide out cables. My question is does my diplomat have these cables? It has what appears to be a gear drive track mounted to the bottom of each slide with a drive motor and gear box. Is this the only mechanism that operates the slide?
We have a 2006 Diplomat with four slides and none of them are cable driven. I suspect you do not have any cable driven slides.

Bob
__________________
Bob and Pam
2006 Diplomat 40PDQ
2020 Chevy Sonic
nodine is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2012, 10:31 AM   #4
Senior Member
 
Robi.1014's Avatar
 
Monaco Owners Club
Freightliner Owners Club
Join Date: Oct 2009
Location: Arlington, VA
Posts: 929
My rig has 3 slides. All "rack & pinion" (no cables).
__________________
Robi & Dale ---- Go Navy ----
2016 Winnie TOUR 42'
Tow: '08 Buick Lucerne
Robi.1014 is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2012, 09:10 PM   #5
Senior Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: Escondido, Ca
Posts: 115
NO DUMB QUESTIONS: NO ONE(on any forum) KNOWS EVERTHING.
Ask what ever yoy want
__________________
Bob & Cindi Caffey
Escondido, Ca
2009 Monaco Cayman 38 pbq
recaffey is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2012, 09:21 PM   #6
Senior Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 1,202
I haven't seen a cable system on a Class A Diesel Pusher. Doesn't mean there aren't any, but what you describe is exactly what our slides have and they are a rack system with gears and an electric motor to drive them in and out.
__________________
Jim and Lynda, (Sophie, Jake, attack trained killer Shi-Tzus :-))

2003 Fleetwood Expedition 38N 2005 Saturn Vue
jlfbatonrg is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2012, 04:25 PM   #7
Senior Member
 
trabuco's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Where ever we park but currently in Menifee, Ca
Posts: 123
Based on all the feedback I'd say I don't have cables! Thanks for the input.
__________________
Ken
2005 Monaco Diplomat 40 PAQ 400 ISL
2012 Honda CRV AWD -Toad
trabuco is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2012, 04:40 PM   #8
Registered User


 
Monaco Owners Club
Join Date: May 2009
Posts: 3,198
The drivers side rear bedroom slide on our 08 knight has cables.
The other 3 do not.
JimM68 is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2012, 08:40 AM   #9
Senior Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 499
My 2008 knight has cables on the rear passenger side slide. Has three cables.


Steve
bigdomino is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2012, 12:20 PM   #10
Senior Member
 
wa8yxm's Avatar
 
Damon Owners Club
Workhorse Chassis Owner
Join Date: Mar 2009
Posts: 24,023
Let me put it this way.. IF you had cables. And you have EVER put the slides out, You would not be asking if you have them.

(You can clearly see 4 of them per slide when extended, There are 4 more you can't see)
__________________
Home is where I park it!
wa8yxm is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2012, 03:29 PM   #11
Senior Member
 
William Willard's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Sep 2007
Location: Gilbert, AZ
Posts: 1,628
Quote:
Originally Posted by bigdomino View Post
My 2008 knight has cables on the rear passenger side slide. Has three cables.


Steve
If you have only 3 cables, then you have one that`s broke -- 2 on each side -- It has 8 cables in all -- The 4 on the inside you don`t see till you take the face off the slide -- Bill Willard
William Willard is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2012, 03:36 PM   #12
Senior Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 499
Bill,


It never did have 4. I have owned it since new and is a 2008. Where is the cover you are talking a out to check?

Thanks.

Steve
bigdomino is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2012, 05:50 AM   #13
Senior Member
 
hpykmpr47's Avatar
 
Join Date: May 2012
Posts: 399
Quote:
Originally Posted by bigdomino View Post
My 2008 knight has cables on the rear passenger side slide. Has three cables.


Steve
If your slide has 3 cables I think you may have a problem as there probably should be 4. Unless of course you have an odd slide....Alan Well actually there should be 8 . 4 are visible with the slide out and 4 should be visible with the slide in.
hpykmpr47 is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2012, 01:56 PM   #14
Registered User


 
Monaco Owners Club
Join Date: May 2009
Posts: 3,198
I see mine with the slide in, one up top, one near the bottom.
"guessin" there are 2 more on the backside of the slide, can't get into the bedroom with the slides in to find out, haha.

That slide doesn't have much in it, and only extends maybe 18". it works in a very quick and positive manner, not like the big 32" extension front drivers side slide, I always wonder if that one will make it out.... and then I wonder if it will make it in. It's a flush floor slide, so besides being huge, it has a 3" hill to climb.
But I digress.....

for the job it has to do, our 1 cable slide works very well.
JimM68 is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 05:18 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.