Free 7 Day Trial RV GPS App RV Trip Planner Campground Reviews RV Maintenance Free 7 Day Trial ×
RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Monaco Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 10-18-2021, 08:02 PM   #1
Senior Member
 
Join Date: Apr 2017
Location: Siletz OR
Posts: 207
Ignition no start

Cross Posting from safari friends......

Welp, i am perplexed. 99 Safar Continental with Cat C12, will not start with the key. Have to start with the button in the control center at rear of MH. I can shut it down with the Key, just not start. Replaced the ignition, no good, thought maybe the level controls in the drivers compartment, unplugged them, still not good. Any suggestions?

And on a side note, thanks to my son, anyone know where i can get the round key that opens the fuse door on the outside under the drivers seat?
bowhunter72 is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 10-18-2021, 08:55 PM   #2
Senior Member
 
Jetskier50's Avatar
 
Join Date: Nov 2016
Posts: 194
If you have your build sheet/data card our key number is on it from Trimark and you can call them and order it.

If not I believe you may be able to call Monaco to get the build sheet.
__________________
Brian

2007 Signature Noble III 45' ISX 600 HP, Allison 4000
Jetskier50 is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2021, 08:59 PM   #3
Senior Member
 
Outbound's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: NorCal
Posts: 2,905
Your local rv dealer parts department should have in stock, not cheap, better to buy on line if you have time.
__________________
Outbound
2002 Monaco Executive 500 ISM
2004 GMC 2500HD 4X4
Outbound is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2021, 09:57 PM   #4
Senior Member
 
Join Date: Apr 2017
Location: Siletz OR
Posts: 207
Quote:
Originally Posted by Jetskier50 View Post
If you have your build sheet/data card our key number is on it from Trimark and you can call them and order it.

If not I believe you may be able to call Monaco to get the build sheet.
I will have to look through both my binders and see if its in there.
bowhunter72 is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2021, 10:18 PM   #5
Senior Member
 
Join Date: Dec 2018
Posts: 109
Purchased my spare electrical box (s) key on EBAY for a few bucks (less than $4... I think) Just visually looked at the key pattern and tried to match it. Did not seem to be many different patterns, or I am extremely lucky, because it works great. I tried, but was unsuccessful in finding the key on my EBAY history for the pattern type.
dca81 is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2021, 05:25 AM   #6
Senior Member
 
CountryB's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Aug 2017
Location: Orlando, Florida
Posts: 5,697
Quote:
Originally Posted by bowhunter72 View Post
Cross Posting from safari friends......

Welp, i am perplexed. 99 Safar Continental with Cat C12, will not start with the key. Have to start with the button in the control center at rear of MH. I can shut it down with the Key, just not start. Replaced the ignition, no good, thought maybe the level controls in the drivers compartment, unplugged them, still not good. Any suggestions?
When you say doesn't start - does that mean doesn't "crank" over? If so, I would start with the rear start switch. It may not be making contact internally when the switch is the the front position.

You could try swapping the wires on that switch to see if it then starts (cranks) from the front but not the rear. Or use a voltmeter to test.
__________________
Mike --- 2005 Beaver Patriot Thunder CAT C13 525HP --Links below to my OneDrive docs---
*SMC, Beaver, Monaco History, Problems https://1drv.ms/f/s!AtvAXw_lfqbToxXYREK9YdBP08Jn
*Monaco Wiring Diagrams https://1drv.ms/f/s!AtvAXw_lfqbTm0WTuuNqpn9a8hCh
CountryB is online now   Reply With Quote
Old 10-19-2021, 08:39 AM   #7
Senior Member
 
jacwjames's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jun 2014
Posts: 9,942
If you have the rear start function it relies on a couple relays wired to make this happen. There might be a loose connection on one of the relays or a bad relay causing this problem.

I believe my relays are in the box where my rear start switch is, I see no fuses in my front run bay for the remote start.
__________________
Jim J
2002 Monaco Windsor 38 PKD Cummins ISC 350 8.3L
2005 Jeep Grand Cherokee w/5.7 Hemi
jacwjames is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2021, 12:49 AM   #8
Senior Member
 
Join Date: Apr 2017
Location: Siletz OR
Posts: 207
Quote:
Originally Posted by CountryB View Post
When you say doesn't start - does that mean doesn't "crank" over? If so, I would start with the rear start switch. It may not be making contact internally when the switch is the the front position.

You could try swapping the wires on that switch to see if it then starts (cranks) from the front but not the rear. Or use a voltmeter to test.
No, it will not even turn over with the ignition, starts just fine with the start button in the back. i have messed with that fron to back switch every way to Sunday. This all started right around the same time my ECM went out in May, but i am just thinking coincidence
bowhunter72 is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2021, 12:51 AM   #9
Senior Member
 
Join Date: Apr 2017
Location: Siletz OR
Posts: 207
Quote:
Originally Posted by jacwjames View Post
If you have the rear start function it relies on a couple relays wired to make this happen. There might be a loose connection on one of the relays or a bad relay causing this problem.

I believe my relays are in the box where my rear start switch is, I see no fuses in my front run bay for the remote start.
Would an bad ignition fuse cause this, yet allow me to shut it off from the ignition? I have a couple ,relays in the battery box that is right in front of the rear control center
bowhunter72 is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2021, 05:31 AM   #10
Senior Member
 
CountryB's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Aug 2017
Location: Orlando, Florida
Posts: 5,697
You still need to turn the ignition switch On to start from either the front or back, so if it starts from the back the ignition switch is working. It sounds like something is going on with the the rear start switch/circuit.

Maybe some wiring was left unplugged or knocked loose when the the ECM was replaced. Look around that area. Maybe try wiggling some harnesses.

I have some wiring diagrams for older Safari and Beaver Coaches (see the link in my signature line) but did not see a specific wiring diagram on the Safari "Rear Start". However I have something on the Rear Start for a Beaver. Maybe it will help - maybe it will lead you down a wrong path.
Good luck.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Beaver ECU IGN Relay Wiring.jpg
Views:	4
Size:	185.6 KB
ID:	346606  
__________________
Mike --- 2005 Beaver Patriot Thunder CAT C13 525HP --Links below to my OneDrive docs---
*SMC, Beaver, Monaco History, Problems https://1drv.ms/f/s!AtvAXw_lfqbToxXYREK9YdBP08Jn
*Monaco Wiring Diagrams https://1drv.ms/f/s!AtvAXw_lfqbTm0WTuuNqpn9a8hCh
CountryB is online now   Reply With Quote
Old 10-20-2021, 07:34 PM   #11
Senior Member
 
Join Date: Apr 2017
Location: Siletz OR
Posts: 207
Quote:
Originally Posted by CountryB View Post
You still need to turn the ignition switch On to start from either the front or back, so if it starts from the back the ignition switch is working. It sounds like something is going on with the the rear start switch/circuit.

Maybe some wiring was left unplugged or knocked loose when the the ECM was replaced. Look around that area. Maybe try wiggling some harnesses.

I have some wiring diagrams for older Safari and Beaver Coaches (see the link in my signature line) but did not see a specific wiring diagram on the Safari "Rear Start". However I have something on the Rear Start for a Beaver. Maybe it will help - maybe it will lead you down a wrong path.
Good luck.
I have two switches back there, 1 i am not sure what it is for, its not labeled, i started up the motor home, tried the kill switch, ,did not work, i think i may need to replace the switch and go from there. Your wiring diagram is very close.
bowhunter72 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
ignition, no start



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Chassis battery suddenly too low to start ignition!!! Patti Brown Newmar Owner's Forum 12 09-29-2015 09:08 AM
Ignition - turn key (no start) sstehman Class A Motorhome Discussions 9 04-29-2015 08:51 PM
Ford F53 7.5 with TFI Ignition adding Ignition Box? Irishbleueye iRV2.com General Discussion 6 02-16-2015 10:06 PM
Ignition, Generator, and Start Issues DSL417 Entegra Owner's Forum 13 02-25-2013 05:46 PM
Ignition & start problem CrokerTerry Monaco Owner's Forum 4 10-28-2009 05:45 PM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


All times are GMT -6. The time now is 11:31 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.