Journey with Confidence RV GPS App RV Trip Planner RV LIFE Campground Reviews RV Maintenance Take a Speed Test Free 7 Day Trial ×
RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Monaco Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 05-04-2022, 01:29 PM   #1
Senior Member
 
rvtips's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jan 2006
Location: Martinez,CA
Posts: 618
New water pump NO water?

I just installed a new water pump,it turns on but there is no water coming out?
Do I need to prime it,If so how?
__________________
Our Rig
Phil and Joyce 2003 Safari Sahara.
2010 Honda CR-V Same color as the MOHO
rvtips is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 05-04-2022, 01:33 PM   #2
Senior Member
 
Skip426's Avatar


 
Join Date: Apr 2011
Location: Powell River, B.C.
Posts: 26,357
Every RV, 12 volt pump I've ever replaced , was self priming .

Check your install and water level in the fresh tank .
__________________
99DSDP 3884, Freightliner, XC, CAT 3126B, 300 HP /ALLISON 3060
2000 Caravan toad, Remco & Blue Ox.
Skip426 is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2022, 02:14 PM   #3
Senior Member
 
ArtJoyce's Avatar
 
Monaco Owners Club
Freightliner Owners Club
Holiday Rambler Owners Club
Join Date: Sep 2019
Location: Thornville, Ohio
Posts: 2,298
All I have seen in 30+ years is self priming. Are you sure you have water in the tank. If you have water in the tank. Are the valves on the input side of the pump all turn to the correct position..
All campers are diffrent. On mine I have to have the FW tank valve open and the FW tank drain valve closed.

If the valves are in the right portions I would assume you are sucking in air and you have a vacume leak between the pump input and the water. Fix the air leak and it should work.
__________________
Art & Joyce
Thornville, OH
35' DP Endeavor being pushed by a Kia Soul
ArtJoyce is online now   Reply With Quote
Old 05-04-2022, 02:35 PM   #4
Senior Member
 
Join Date: Jul 2017
Location: on the road
Posts: 137
When you changed the pump , did you turn off the water supply from the tank ? Don't know how you did the repair without stopping water from coming to pump .
__________________
Jim 2016 Forza 34 T 2014 Honda CRV
deckape is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2022, 02:50 PM   #5
Senior Member
 
rvtips's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jan 2006
Location: Martinez,CA
Posts: 618
Quote:
Originally Posted by Skip426 View Post
Every RV, 12 volt pump I've ever replaced , was self priming .

Check your install and water level in the fresh tank .
===========================================
There is water in the tank,I even added more to be sure?
The pump goes,but no water coming out?
__________________
Our Rig
Phil and Joyce 2003 Safari Sahara.
2010 Honda CR-V Same color as the MOHO
rvtips is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2022, 02:51 PM   #6
Senior Member
 
rvtips's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jan 2006
Location: Martinez,CA
Posts: 618
Quote:
Originally Posted by deckape View Post
When you changed the pump , did you turn off the water supply from the tank ? Don't know how you did the repair without stopping water from coming to pump .
=================================================
When I removed the pump no water came out?
__________________
Our Rig
Phil and Joyce 2003 Safari Sahara.
2010 Honda CR-V Same color as the MOHO
rvtips is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2022, 02:53 PM   #7
Senior Member
 
rvtips's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jan 2006
Location: Martinez,CA
Posts: 618
Quote:
Originally Posted by ArtJoyce View Post
All I have seen in 30+ years is self priming. Are you sure you have water in the tank. If you have water in the tank. Are the valves on the input side of the pump all turn to the correct position..
All campers are diffrent. On mine I have to have the FW tank valve open and the FW tank drain valve closed.

If the valves are in the right portions I would assume you are sucking in air and you have a vacume leak between the pump input and the water. Fix the air leak and it should work.
===========================================
I did not change any of the valves,they are where I have always had them?
__________________
Our Rig
Phil and Joyce 2003 Safari Sahara.
2010 Honda CR-V Same color as the MOHO
rvtips is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2022, 04:51 PM   #8
Senior Member
 
Skip426's Avatar


 
Join Date: Apr 2011
Location: Powell River, B.C.
Posts: 26,357
Blow back through the supply line at the pump into the tank ; see if you can hear bubbling of the air entering the tank .
__________________
99DSDP 3884, Freightliner, XC, CAT 3126B, 300 HP /ALLISON 3060
2000 Caravan toad, Remco & Blue Ox.
Skip426 is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2022, 05:06 PM   #9
Senior Member
 
rarebear.nm's Avatar
 
Excel Owners Club
Winnebago Owners Club
Ford Super Duty Owner
Join Date: Aug 2014
Location: Santa Fe, NM
Posts: 5,828
Any chance you installed the pump backwards?


Otherwise sounds like a valve set wrong or a lose fitting allowing air to be pulled into the intake side of the pump. Is the filter screen housing on the intake side of the pump screwed on tight?
__________________
Fred & Denise (RVM157) New Mexico
2007 Excel Classic 30RSO & Coach House 272XL E450
2007 RAM 3500, Diesel, 6Spd Auto, SWD, 4x4, CC & LB
[SIGPIC][/SIGPIC]
rarebear.nm is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2022, 07:09 PM   #10
Senior Member
 
Join Date: Oct 2020
Posts: 535
If there's any loose connections on the intake side of the pump it won't work. Tighten all your connections.
__________________
2000 Monaco Diplomat 38D
Fffrank is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2022, 07:17 PM   #11
Senior Member
 
Arch Hoagland's Avatar
 
Monaco Owners Club
Workhorse Chassis Owner
Join Date: Aug 2002
Location: Clovis, CA, USA
Posts: 11,723
Why did you replace the original pump?
__________________
2004 Monaco La Palma 36DBD, W22, 8.1, 7.1 MPG
2000 LEXUS RX300 FWD 22MPG 4020 LBS
It's so weird being the same age as old people.
Arch Hoagland is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2022, 10:19 PM   #12
Senior Member
 
rvtips's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jan 2006
Location: Martinez,CA
Posts: 618
Quote:
Originally Posted by Arch Hoagland View Post
Why did you replace the original pump?
==============================================
It stopped working,I checked it out and I found the hot wire going to the lower connector was off ,the spade for it on the pump head had broken off,a new pump head was $ 32.00 and a brand new pump was $70.00,the old pump was 19 years old.
__________________
Our Rig
Phil and Joyce 2003 Safari Sahara.
2010 Honda CR-V Same color as the MOHO
rvtips is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2022, 10:22 PM   #13
Senior Member
 
rvtips's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jan 2006
Location: Martinez,CA
Posts: 618
Quote:
Originally Posted by Fffrank View Post
If there's any loose connections on the intake side of the pump it won't work. Tighten all your connections.
==========================================
It is now pumping water but not enough,it is only about half of what it used to.I went over all the fittings all are thigh,there is not enough pressure to shut off the pump?There is NO water leaking any where and all the facets are off.
__________________
Our Rig
Phil and Joyce 2003 Safari Sahara.
2010 Honda CR-V Same color as the MOHO
rvtips is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2022, 10:27 PM   #14
Senior Member
 
rvtips's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jan 2006
Location: Martinez,CA
Posts: 618
Quote:
Originally Posted by rarebear.nm View Post
Any chance you installed the pump backwards?


Otherwise sounds like a valve set wrong or a lose fitting allowing air to be pulled into the intake side of the pump. Is the filter screen housing on the intake side of the pump screwed on tight?
===============================================
I put it just like the old one.the filter screen is on very tight.
I connected to city water and opened the tank fill valve and add water up to half,so I know there is enough water and I put the fill valve back to off?
__________________
Our Rig
Phil and Joyce 2003 Safari Sahara.
2010 Honda CR-V Same color as the MOHO
rvtips is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
pump, water, water pump



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Water pump cycling - new pump ualdriver MH-General Discussions & Problems 13 08-14-2018 05:47 PM
12 volt water pump won't pump water Shoemaker Monaco Owner's Forum 9 06-15-2017 07:59 AM
Water Pump On? Water Pump off? SpaceNorman iRV2.com General Discussion 21 04-12-2015 07:04 PM
water pump hums but doesn't pump water msg1951 RV Systems & Appliances 2 04-12-2013 04:36 PM
Water Pump won't pump water zzjea RV Systems & Appliances 4 03-06-2012 04:07 AM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


All times are GMT -6. The time now is 08:38 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.