RV News RVBusiness 2021 Top 10 RVs of the Year, plus 56 additional debuts and must-see units → ×
RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Monaco Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 10-12-2013, 12:22 AM   #1
Senior Member
 
TXduo's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 135
Power Gear air leveler red "battery" icon lit?

Out at a campground for the weekend and a little red icon like a battery came on the control pad by the drivers arm rest. House and chassis batteries are charged and we are plugged into 110. Magnum inverter is float charging, engine starts fine ... opened up arm rest access and unplugged/replugged both cables to the pad, powered off and on the via the pad on/off button, started up the CAT and pressed the auto mode and leveling lights show coach back to 3 green indicators. Shut down the engine and and system blinks the 2 Green indicators (as normal) BUT the red battery icon is still on. What does that indicate? That icon is in the vicinity of the park/twist/fault/slope indicators. This is a '07 Beaver Patriot.

Many thanks in advance,
Allen
__________________
Allen
07 Beaver Patriot Thunder (Winchester III)
TXduo is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 10-12-2013, 08:31 AM   #2
Senior Member
 
wa8yxm's Avatar
 
Damon Owners Club
Workhorse Chassis Owner
Join Date: Mar 2009
Posts: 24,023
The battery indicator indicates the voltage is too low to guarantee leveling.. Depending on the setting (Which I do not know) it may simply mean "Engine not running".

Example:

If set at 12 volt: you have a bad battery
12.5: Likely a dirty connection
More than 12.6, Engine needs to be running.

I'm guessing the system uses the chassis battery.

Does your Magnum converter charge the Chassis or just the house?
__________________
Home is where I park it!
wa8yxm is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2013, 12:30 PM   #3
Senior Member
 
TXduo's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 135
Both chassis and house batteries over 13 volts. How would you check what the warning threshold was set to?
__________________
Allen
07 Beaver Patriot Thunder (Winchester III)
TXduo is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2013, 06:18 PM   #4
Senior Member
 
TXduo's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 135
By the way, driving home with alternator charging at 13.8 to 13.9 volts, the red battery icon on the power gear leveler still on. Suspension still seemed to work right ... travel mode, tag lift, auto level back home in sloped driveway ... ok. Frustrating icon! Front run bay seems to indicate part of the unit is is "the center bay" but I don't recognize anything like that there (yet). Not sure what it would look like anyway, but looking.
__________________
Allen
07 Beaver Patriot Thunder (Winchester III)
TXduo is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2013, 06:56 PM   #5
Senior Member
 
38 Special's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Aug 2010
Location: Irondale, Alabama
Posts: 470
I had this issue and called Monaco technical. They did not have an answer and referred me to an individual at Valid. He told me that 99% of the time that that means the board has been wet. He also mentioned that Monaco installed it where they did not approve; right inside the drivers window. That that is the first failure and it will get worse and I needed a new board. He said the other 1% is indeed low voltage and to check the incoming voltage. He was correct, voltage fine. He wanted $470+- for the board. I found it on eBay for $225. Solved my problem. No more battery icon.
__________________
2008 Monaco Camelot 42 DSQ
Irondale, Alabama
38 Special is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
battery, power, power gear



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 12:13 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.