Free 7 Day Trial RV GPS App RV Trip Planner Campground Reviews RV Maintenance Free 7 Day Trial ×
RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Monaco Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 08-28-2018, 08:19 AM   #1
Senior Member
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 215
Valid Air only Leveling question

I'm trying to find time to call Valid in the next day or two but I'm stuck at work when they are open. I've emailed them and they have gotten back and suggested a call.

I was just wondering if anyone ever had an issue where the keypad shows a fault and beeps while driving. The travel mode is engaged, I have no other lights other than the fault light. When I stop it stops beeping, the fault light stays on unless I hold down power and reset the system, then it will level via manual or auto.

Once I go to travel mode I go right back into fault in about 30 seconds, and the beeping continues if over 3 miles per hour.
__________________
'09 Camelot 42KFQ
PlanBee is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 08-30-2018, 08:14 AM   #2
Senior Member
 
Fleetwood Owners Club
Workhorse Chassis Owner
Join Date: Jul 2018
Location: Cumming, GA
Posts: 180
Valid diagnostic manual attached

Sounds like a communications issue. This manual might help. Read the procedure for testing and disable. Click on the "attachment symbol" to get the PDF.
Attached Files
File Type: pdf Valid_diansc_manual.pdf (481.1 KB, 42 views)
Bounder28T is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2018, 08:29 AM   #3
Senior Member
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 215
Thank You, I've been all over that manual already. I did have a communication fault a month ago and found a corroded wire where the insulation was cut and the wire turned green and fell apart. I fixed that and it was working fine, for a while. Now when I get a fault light and beeping in travel mode (when moving) there are no other lights lit up so no indication of where the error might be.

To my dismay I came home last night and the bus decided to raise to the max on left front, and lower to the ground on right rear. The bus was so twisted the windshield popped out. I'll be calling Valid later today for tech help. I might have a bad control board.

I'm nearly done with motorhomes....
__________________
'09 Camelot 42KFQ
PlanBee is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2018, 10:23 AM   #4
Senior Member
 
96 Wideglide's Avatar
 
Holiday Rambler Owners Club
Join Date: Aug 2010
Posts: 7,978
Yikes!

May want to leave the system powered down till you get this issue resolved.
__________________
Ben & Sharon
2008 43' Holiday Rambler Scepter PDQ
96 Wideglide is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2018, 03:14 PM   #5
Senior Member
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 215
Quote:
Originally Posted by 96 Wideglide View Post
Yikes!

May want to leave the system powered down till you get this issue resolved.
For sure, I got the windshield back in but it will need to be done by a pro once I get this all figured out. I talked to Valid service tech today, man they are super helpful and friendly. It is looking like the main issue is a bad valve, the keypad is working perfectly and all the leveling works when you rest it, it seems to be all on the ride height valves, and or tag axle solenoid valves. These are the only things that do not show a light code when there is a fault. Now for the fun of climbing in and under, safely and checking all the solenoids resistance for 1 ohms.

In the meantime I have dumped all air and it is sitting low so it can't do anything, the aux compressor is disconnected I'll post some pictures later.
__________________
'09 Camelot 42KFQ
PlanBee is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2021, 07:09 PM   #6
Junior Member
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jun 2020
Posts: 28
We are researching for threads about Valid leveling and found yours. Curious about how your resolved your issue, because it sounds a bit like ours. Would you be so kind as to post an update?
wfullerton is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2021, 10:20 AM   #7
Senior Member
 
Join Date: Nov 2018
Posts: 346
I had the same problem. Listened to that "beep" for 2,000 miles till we got home. Tech thought a solenoid. As I recall it was a controller, valve and solenoid. Been several years now and strange things come and go with the air only Valid system that I have. Many times putting in "manual" mode and fooling around will set things back to normal. Excellent tech help at Valid/Power Gear is a plus. Back to your problem, a simple fix like a solenoid was not my problem. Getting under the coach to get to the components is also a challenge. Good luck.

Roadmiester
09 Dynasty
Roadmiester is offline   Reply With Quote
Old 09-20-2021, 04:54 AM   #8
Senior Member
 
pduggs's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Mar 2014
Location: Somewhere Nice
Posts: 1,302
I had trouble with my Valid when I first bought the coach about four years ago. It wasnít staying level while parked for more than a few hours. Travel mode was messed up too, as I was low on the driverís side.

I pulled the Valid panel out and called Valid. They told me my panel needed replacement at a rather high cost. They said it likely rusted from moisture, being located directly under driverís window. However, mine showed no evidence of moisture or rust.

I reinstalled the panel and it has worked without a glitch since. It was powered off for about two hours.
__________________
2008 Monaco Dynasty Squire
Paul & Luci
Full timers
pduggs is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
air, leveling



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Powergear Valid Air Leveling DoubleDs95 Monaco Owner's Forum 16 09-16-2016 06:28 PM
2016's with Valid Air Leveling ghaynes754 Newmar Owner's Forum 38 12-05-2015 10:50 PM
Air Leveling System Leak on Signature with Valid Trueline Leveling System hawkeye78299 Monaco Owner's Forum 2 07-06-2015 07:40 PM
Power gear/ Valid air leveling Michbill Monaco Owner's Forum 5 08-18-2014 08:00 AM
Valid Air Leveling Compressor Jeep trekker Monaco Owner's Forum 14 07-22-2014 09:02 AM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


All times are GMT -6. The time now is 02:19 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.