Free 7 Day Trial RV GPS App RV Trip Planner Campground Reviews RV Maintenance Free 7 Day Trial ×
RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Monaco Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 09-16-2021, 07:17 PM   #1
Senior Member
 
tinstar 1114's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Mar 2016
Posts: 452
What am I doing wrong?

A couple of weeks ago I bought a Westinghouse iGen4500DF 30 amp generator. I went out earlier today to check it out on my '03 Monaco Windsor motorhome. It has an Energy Management System installed. Everything works fine on 50 amp or 30 amp shore power and with the built in Onan 8500 genset but when I plug in the new iGen generator, only the air conditioners work. No wall outlet works (makes no difference if the a/c is off or on). I plug back into the 50 amp or 30 amp outlets, everything works normally again. It is not a GFI problem and I am reasonably sure it has something to do with the EMS and how it interacts with the generator.

I happen to have an older motorhome without an EMS. I plug it into the generator and everything works normally and everything is powered.

To be clear, in addition to the 50 amp outlet I have at home, I also have a 30 amp near it. I plug the Windsor motorhome into the 30 amp outlet and everything works fine the same as with the 50 amp outlet.

What am I doing wrong while trying to use the 30 amp iGen generator? Does the EMS need to be disabled or am I supposed to do something on the generator to make it work with my Windsor.

BTW: The new Westinghouse iGen will not typically be used to power my motorhome but it should work. I was going to exercise the genset today and that's why I pugged it into the motorhome and found the problem.
__________________
J.C. "Tinstar 1114"
2002 Monaco Windsor M-36PBD
tinstar 1114 is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 09-16-2021, 07:31 PM   #2
Senior Member
 
Winnebago Owners Club
Join Date: Aug 2019
Location: Meshoppen, PA
Posts: 1,165
are you using the same plug from RV to 30a shore into the genny.. or another adapter ??
sibe is offline   Reply With Quote
Old 09-16-2021, 07:42 PM   #3
Senior Member
 
tinstar 1114's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Mar 2016
Posts: 452
Quote:
Originally Posted by sibe View Post
are you using the same plug from RV to 30a shore into the genny.. or another adapter ??
The elec. cord from the motorhome is a 50 amp cord. I am using a dog bone to convert it to 30 amps. The generator in the motorhome is hardwired. So I'm using the 50 amp with dog bone to the Westinghouse generator
__________________
J.C. "Tinstar 1114"
2002 Monaco Windsor M-36PBD
tinstar 1114 is offline   Reply With Quote
Old 09-16-2021, 07:50 PM   #4
Senior Member
 
OldWEB's Avatar
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 400
Is it possible the EMS senses there is no ground (floating neutral) when you plug into the generator and won't allow for power to flow through? Then also the A/C would need to be hard wired around the EMS.

Will the EMS not tell you the 'problem'?
OldWEB is offline   Reply With Quote
Old 09-16-2021, 08:53 PM   #5
Registered User
 
Join Date: Apr 2018
Posts: 1,700
You have a 120v 30amp generator? specs show a 30 amp. It's only 3600 watts running.
shootist is offline   Reply With Quote
Old 09-16-2021, 08:58 PM   #6
Senior Member
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 28,594
Most likely a floating neutral issue.

Get or make a neutral to ground bonding plug and see what happens.
twinboat is offline   Reply With Quote
Old 09-16-2021, 09:08 PM   #7
Senior Member
 
tinstar 1114's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Mar 2016
Posts: 452
In addition to your comments and after looking at several videos on these newer inverter generators, it appears I need to make or buy a Portable Generator Bonding Plug. These generators are made to work with a sticks and bricks instead of the RV.

Here's a cut and paste: Most portable generators are designed with a floating neutral electrical system, not for the electrical system in a RV. RVs , not in the interior breaker panel like a house. All brands of electrical protection products will detect an Open Ground fault and not allow power to enter the RV.

Thanks for the help. It would have taken me longer to find all this without your help.
__________________
J.C. "Tinstar 1114"
2002 Monaco Windsor M-36PBD
tinstar 1114 is offline   Reply With Quote
Old 09-16-2021, 09:12 PM   #8
Senior Member
 
OldWEB's Avatar
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 400
What twinboat says...
https://www.rvtravel.com/rv-electric...onding-basics/
OldWEB is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2021, 08:07 AM   #9
Senior Member
 
veraken's Avatar


 
Monaco Owners Club
Vintage RV Owners Club
Holiday Rambler Owners Club
Join Date: Jul 2012
Location: Lexington, SC
Posts: 2,312
Here's a good video on how to make a grounded plug.

__________________
Vera & Ken
1998 Holiday Rambler Imperial, RR8S Chassis
Cummins 6C8.3 mechanical engine, 325HP, 3060 Allison
Towing 2014 Ford Explorer
veraken is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2021, 08:11 PM   #10
Senior Member
 
153stars's Avatar
 
Join Date: Mar 2019
Location: Braidwood Il.
Posts: 3,992
Let us know if it will run two air conditioners.
__________________
95 Monaco Crown Royale
M11 400hp, 4060 trans.
Aquahot, Generac Guardian7.5k
153stars is online now   Reply With Quote
Old 09-17-2021, 11:34 PM   #11
Senior Member
 
tinstar 1114's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Mar 2016
Posts: 452
Quote:
Originally Posted by 153stars View Post
Let us know if it will run two air conditioners.

It did run both air conditioners. It was running at 75% load with both running. I was somewhat impressed.
__________________
J.C. "Tinstar 1114"
2002 Monaco Windsor M-36PBD
tinstar 1114 is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2021, 04:25 PM   #12
Senior Member
 
153stars's Avatar
 
Join Date: Mar 2019
Location: Braidwood Il.
Posts: 3,992
U-Tube channel Darrel or Darin's garage tested several new 4000watters all did run 2 ACs on econ mode , sadly the Briggs and Stratton only one that didn't start 2nd AC reliably.


Quote:
Originally Posted by tinstar 1114 View Post
It did run both air conditioners. It was running at 75% load with both running. I was somewhat impressed.
__________________
95 Monaco Crown Royale
M11 400hp, 4060 trans.
Aquahot, Generac Guardian7.5k
153stars is online now   Reply With Quote
Old 09-21-2021, 01:50 PM   #13
Senior Member
 
Join Date: May 2016
Location: Prescott Az.
Posts: 224
When boondocking in the dessert, I use 2 Honda 2200 with the Wen connect. Both gens hook to the Wen which has a 50 amp plug. Runs everything all day with no issues, leave them on eco mode n u seldom here them kick up unless the micro is used. Just an FYI
__________________
Pat and Shelley C.
Prescott Valley Az.
2007 H R Endeavor 40 PDQ, 2021 Wrangler V-6 turbo diesel
gweedo295 is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tent camping, but I am doing it, and doing it nwcountry Solo RV'ers 6 11-28-2015 08:54 AM
Darn it - one of us is doing something wrong RVee'r Just Conversation 13 01-21-2010 10:00 PM
What am I doing wrong? bdpreece Forum 101 | Announcements | Member Forum Concerns 5 07-06-2008 02:54 PM
CG Reply & adding photos? What am I doing wrong? T Jenkins Forum 101 | Announcements | Member Forum Concerns 2 12-13-2007 01:32 PM
GPS-must be doing something wrong Dona and Elvin Technology: Internet, TV, Satellite, Cell Phones, etc. 14 08-04-2007 11:32 AM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


All times are GMT -6. The time now is 09:21 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.