Free 7 Day Trial RV GPS App RV Trip Planner Campground Reviews RV Maintenance Free 7 Day Trial ×
RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Monaco Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 03-26-2014, 08:02 PM   #1
Senior Member
 
Robin_M's Avatar
 
Monaco Owners Club
Tiffin Owners Club
Join Date: May 2007
Location: SE Pennsylvania
Posts: 1,850
Blog Entries: 2
Wipers Stop Working Intermittently

I did a search, but could not find this exact problem. So I am hoping someone has seen this before and has a suggestion for a fix.

The wipers on my 2007 Diplomat have started working intermittently. They will simply stop working during a rain storm, and then start up again several minutes later. (Very scary ) Sometimes they will not turn on at all when I need them, but the next day they work normally. When this happens I've tried pushing each of the wiper buttons on the smart wheel and nothing makes them move.

I've checked for loose or corroded wires near the wiper motor but can't find any. I had the recall done about 5 years ago when the wiper system was upgraded to the beefier version and it has worked well ever since then, until recently.

Has anyone else experienced this behavior and resolved it? Or, can anyone suggest where to look for the problem?
__________________
Rob.......Links to coaches below
New (to us) 2016 Tiffin Allegro Bus 45 OP
2017 & 2007 Monaco Diplomat Sites
Robin_M is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 03-26-2014, 09:36 PM   #2
Senior Member
 
Robi.1014's Avatar
 
Monaco Owners Club
Freightliner Owners Club
Join Date: Oct 2009
Location: Arlington, VA
Posts: 948
The electric bay (road side near the driver's seat) contains logic circuits, fuses and relays. Relays are used to take a small-amperage signal voltage and close the relay contacts so that a higher-amperage circuit can be switched (headlights, turn signals, and all kinds of other stuff). The cover on the electrical panel usually indicates which fuses and which relays perform what function. Clearly, if you had a blown fuse, the wipers would never work. I'd take a look at the relay contacts. Replace the relay is step #2.
__________________
Robi & Dale ---- Go Navy ----
2016 Winnie TOUR 42'
Tow: '19 Buick Envision
or: '08 Buick Lucerne
Robi.1014 is online now   Reply With Quote
Old 03-26-2014, 09:41 PM   #3
Senior Member
 
Ford Super Duty Owner
Join Date: Jan 2011
Location: Kitts Hill, OH
Posts: 2,221
wipers are wired though automatic resetting circuit breakers form the factory.
That why they come back on. I'd say you either need a new motor of have a small short causing the breaker to trip
__________________
(RVM#26) THE U-RV 94 F-700/24 foot U-haul box home built RV
Mekanic is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2014, 11:00 PM   #4
Senior Member
 
Happycarz's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Sep 2007
Location: Scottsdale, AZ
Posts: 2,187
Call these folks and see if they can walk you though the troubleshooting. http://www.vipwheels.com/welcome
__________________
Harry

2008 Monaco Camelot 40' PDQ
Happycarz is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2014, 11:07 PM   #5
Senior Member
 
336muffin's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 2,569
Check the ground on the motor.
__________________
American Tradition 42R-Cadillac SRX Blue Ox Koni 5050XL MCD Scangauge D Samsung rf197
Fulltime since 2012
336muffin is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2014, 11:38 PM   #6
"Formerly Diplomat Don"
 
Dutch Star Don's Avatar
 
Newmar Owners Club
Join Date: Apr 2005
Location: Moorpark, Ca.
Posts: 18,770
I had a similar issue. On my 2005, they would run for a few minutes and shut off. They wouldn't restart unless the coach was shut off and restarted. Since we only used them about 5 times in 5 years, it was never a priority to fix.

One thing I did realize was that when you turn on your wipers, it turns your headlights on (a function of the SmartWheel). I believed there was a weak circuit breaker or wrong sized circuit breaker causing an issue.

I figured that too much of a power draw was causing the circuit breaker to reset, but didn't do this when new. My poor man's fix was to lube the daylights out of the arms and connections above the generator and to manually turn the lights on/off at the light switch which turned the headlights off after they were turned on by the wipers being switched on.

Well.....after lubing the heck out of the arms and joints above the generator, I never had another issue. Drove through hours of rain last year and they worked perfectly. I think the joints and pivot points get dry and cause the system to labor.
__________________
Don & Mary
2019 Newmar Dutch Star 4018 (Freightliner)
2019 Ford Raptor
Dutch Star Don is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2014, 09:36 PM   #7
Senior Member
 
Robin_M's Avatar
 
Monaco Owners Club
Tiffin Owners Club
Join Date: May 2007
Location: SE Pennsylvania
Posts: 1,850
Blog Entries: 2
All good answers and all are things I can pursue to try and resolve this issue. Thanks much, guys.
__________________
Rob.......Links to coaches below
New (to us) 2016 Tiffin Allegro Bus 45 OP
2017 & 2007 Monaco Diplomat Sites
Robin_M is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2014, 01:38 PM   #8
Senior Member
 
Robin_M's Avatar
 
Monaco Owners Club
Tiffin Owners Club
Join Date: May 2007
Location: SE Pennsylvania
Posts: 1,850
Blog Entries: 2
I believe I may have fixed them. (Won't know for sure until I drive in the rain some more.) If so, Dale Robi's solution turned out to be the answer. In the front run bay there is a relay bolted to the right side compartment wall that turns on the headlights when the wipers are on. The base socket to the relay seemed to be a bit loose. I tightened that up after which the wipers seem to work normally again. Thanks Dale.

The relay is bolted to the compartment wall with the socket and the attached wires hanging down. After a few years of vibrations, it's easy to imagine that plug becoming loose due to gravity. A loose connection could result in increased resistance which may be the reason the system would fail and then reset. The fix, of course, is to use a plastic wire tie to insure the base remains tightly joined to the relay.

Thanks to Dutch Star Don, my wiper linkage also received a good lube job.
__________________
Rob.......Links to coaches below
New (to us) 2016 Tiffin Allegro Bus 45 OP
2017 & 2007 Monaco Diplomat Sites
Robin_M is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Heat tape not working!! Cari Z Full-Timers 17 02-12-2014 06:56 AM
Wipers not returning back to center 2000 Southwind JWLSC Fleetwood Owner's Forum 3 01-09-2014 12:18 PM
dometic fridge not working davidf1 RV Systems & Appliances 7 09-09-2013 11:28 AM
Stop engine light question becks Cummins Engines 4 07-24-2013 10:52 AM
Windsheild wipers stopping on wrong side dunkonu23 Winnebago Industries Owner's Forum 8 06-08-2013 10:53 PM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


All times are GMT -6. The time now is 10:30 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.