RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Thor Industries Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 07-30-2014, 06:14 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 26
Backup Camera Input Inoperative

We have a 2014 Thor Hurricane 34E and on our most recent trip started with no back-up camera. The cameras on the left and right mirror function correctly. The rear camera shows "no camera input" on the monitor screen. Today in the park in New Mexico I pulled the dash apart and checked things out. To ensure that the monitor was working correctly, I pulled the input cables from cameras 2 and 3 and one at a time, plugged the cables into the camera 1 input of the monitor. Each time it showed the input from the connected camera. That confirms to me that there is no issue with the monitor. I followed the cable for camera 1 under the dash until it hit the firewall. I don't know where to go from there. Has anyone else had an issue with the camera 1 input and have a solution?
__________________

jpspinks is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 08-05-2014, 04:39 AM   #2
Senior Member
 
94-Newmar's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,043
You need to determine if the problem is in the cabling or the rear cam itself. Check your connector types and see if you can remove the rear cam from it's mounting and plug it directly into one of the side cams wiring harnesses or even directly into the input lead at the back of the monitor. This will determine bad cable or cam.
__________________

__________________
94-Newmar Kountry Star 40-KSDP
Spartan/Cummins 8.3C-300HP/Allison 3060 WTEC-II/25yr RV Tech RVIA Certified/Onan-Cummins Certified
94-Newmar is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2014, 04:58 AM   #3
Senior Member
 
Shellback1's Avatar


 
Damon Owners Club
Ford Super Duty Owner
Join Date: Jul 2008
Location: Nashua, NH
Posts: 721
Send a message via AIM to Shellback1
I don't have side cameras but my back up camera did the same thing. I checked everything you did and then removed the camera to find out the plug about 2' long came loose. I cleaned it, reconnected and taped it with electical tape. Works fine.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	camera.jpg
Views:	72
Size:	27.1 KB
ID:	69966  
__________________
2006 Damon Daybreak 3274 35' Ford F53 V-10
2006 Ion Retired Navy, FAA and PASS Union VP
Shellback1 is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2014, 05:08 AM   #4
Senior Member
 
HD4Mark's Avatar
 
Winnebago Owners Club
Coastal Campers
Join Date: Oct 2009
Location: Marathon, Florida
Posts: 2,909
Yes, try checking the connection at the rear camera. Be careful not to let the wiring slip back into the rear cap. Can be a disaster. Have a roll of tape or string along to attach.

Also on our MH not a Thor and much older, the back plate inside the fiberglass cap is only held there by the mounting screws that attach the camera mount. Removing all of them lets the back plate loose. Good thing the wire went through it or it would have fallen right out.

All of that said. Isn't your '14 still under warranty?
__________________
Mark & Nancy
2004 Winnebago Vectra 40KD
Shep dog, R.I.P. Kenzie dog Toad 2015 Jeep Wrangler Willys Wheeler
HD4Mark is offline   Reply With Quote
Old 08-06-2014, 07:31 AM   #5
Junior Member
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 26
Backup Camera

Shellback1 and HD4Mark, we really appreciate the responses. We got back home to heat of Texas yesterday and lots of,fun blacking the Hurricane up into the driveway with no backup camera. I plan to pull the camera off of the rear cap and checking the connection. Since the connector is inside the cap, behind the grommet, I hope that if disconnected, I can reach it with my mechanical fingers and pull it out.

And yes, we are still under warranty. Haven't quite hit a year yet. However, I am more of a hands on person with regards to things like this. If I called for an appointment, took it in and waited for repair it would take about 3 weeks,or more. If I diagnose the issue and go in with a proposed solution and they have the part, they will immediately install it Nd send me on my way. That's more like it.

John
jpspinks is offline   Reply With Quote
Old 08-06-2014, 07:49 AM   #6
Senior Member
 
Shellback1's Avatar


 
Damon Owners Club
Ford Super Duty Owner
Join Date: Jul 2008
Location: Nashua, NH
Posts: 721
Send a message via AIM to Shellback1
Good luck, hope it is just the connector.
__________________
2006 Damon Daybreak 3274 35' Ford F53 V-10
2006 Ion Retired Navy, FAA and PASS Union VP
Shellback1 is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2014, 10:37 AM   #7
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 647
I am having the same problem with the camera on my right side. There is a small box that all cameras feed into and then it feeds the monitor. I switched the camera 3 connector to camera one and it worked. Put everything back and again camera three would not work. I need to replace the connection box and I am sure all cameras wii work. In mine the box is about 3" by 3". Follow the cable from behind the monitor and you should see the control box.
__________________
2008 Thor, Four Winds Mandalay 40G. Cummins 400 isl. Freightliner chassis
koda59 is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2014, 07:50 PM   #8
Junior Member
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 26
Backup Camera Fixed

We removed the backup camera and carefully pulled the cable out of the fiberglass cap. Disconnected it and then reconnected to the Camera 2 (driver's side mirror) input. The backup,camera didn't work. I contacted MHSRV and explained situation. They suggested I contact ASA and discuss with them. Lonnie at ASA said they had some give on the warranty (we were at 1 year and about 10 days). He said go to MHSRV and let them know an exchange was ok. MHSRV had one I stock and we made the switch. I installed and it is all functioning again. 30 minutes of phone calls, 15 minutes driving time, 15 minutes installation and checkout. Total 1 hour for repair..
__________________

jpspinks is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
camera



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Recommendation for Wireless Backup Camera System RVNewB101 iRV2.com General Discussion 15 05-12-2015 06:24 PM
Mobile vision backup camera Dcalvery Fleetwood Owner's Forum 2 08-07-2014 12:24 PM
User Report: Garmin RV 760LMT GPS & BC 20 Wireless Backup Camera RussOnTheRoad Gear and Product Discussions 26 07-28-2014 11:56 AM
03 41' Select - Replace backup camera Dan_public Travel Supreme Owner's Forum 3 04-27-2014 09:53 PM
Backup Camera Problem GM28 Class A Motorhome Discussions 7 02-13-2014 08:51 PM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


All times are GMT -6. The time now is 09:36 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
×