Free 7 Day Trial RV GPS App RV Trip Planner Campground Reviews RV Maintenance Free 7 Day Trial ×
RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > POWER TRAIN GARAGE FORUMS > Cummins Engines
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 04-27-2012, 07:37 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 5
cummins isl 400hp smokes on start up?

hi all i have a isl 8.9 2002 capps fuel system that i had the injection pump replaced last year .well got unit out of storage and have noticed when engine smokes like mad on cold start up then about 30seconds later tone of engine changes (sounds much better ) and smokes stops with no other smoke at all even under full load ? i thought it might be injection pump needs to be bled for air or something i have gone on a 300 mile trip and no still the same on cold start up.. any help would be great jim
bigjim1820 is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 04-28-2012, 04:27 AM   #2
Junior Member
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 5
any body got a clue?
bigjim1820 is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2012, 05:03 AM   #3
Senior Member
 
wb7auk's Avatar
 
National RV Owners Club
Join Date: Feb 2012
Location: Spokane Valley, Wa
Posts: 1,987
I will follow this also as my cummins starts in less than a couple of spins and no
smoke but the cat is another matter. Takes several seconds then starts and lots of
black smoke for 15 to 20 seconds then ok.
__________________
Art
1999 Trade Winds 7371 Cat 3126B w/current upgrades
1990 D 250 Dodge Ram Cummins Turbo
wb7auk is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2012, 05:06 AM   #4
Senior Member
 
Coma's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Nov 2010
Location: The Emerald Coast
Posts: 1,759
Have the fuel filters been serviced recently? Is this the fuel from last year? I'm thinking an injector is sticking. Folk s a lot smarter than I will be checking in, too. A sticky injector should set a code. I would try something like Stanadyne Blue Performance to see if that would help.
__________________
Jim and Jennie, Cats=Bittles and Potter, 2000 Dynasty 350 ISC
2013 Silverado 4x4 Towed with R1200GS in bed.
PROV23:4 Do not wear yourself out to get rich; have the wisdom to show restraint.
Coma is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2012, 09:19 AM   #5
Senior Member
 
Smitty77's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Over the next hill, around the next curve...
Posts: 5,024
(Sorry, Saturday wise guy remark ahead: Most people smoke after, not at start! --- OK, out of my system now....)

Any fault codes? If not, then I like the advise of running some cleaner thru - sure could not hurt! I'll follow the thread too...

Please let us know if you find 'the answer'.

Best of luck,
Smitty
__________________
07 Country Coach Magna Rembrandt 45' ISX600
Roo II was our 04 Country Coach Allure 40'
OnDRoad for The JRNY! Enjoy life...
Smitty77 is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2012, 09:30 AM   #6
Senior Member
 
MegaRoadie's Avatar
 
Winnebago Owners Club
Workhorse Chassis Owner
Join Date: Feb 2011
Location: Spring Hill, Florida
Posts: 344
Send a message via Yahoo to MegaRoadie
Have driven diesels since 1980... never had or saw one that DID NOT smoke on startup !

That said... if the smoke is EXTREME then this forum is the place to get info or at least links to those with real help, ie... the manufacturer, Cummins !

Is this a change from before the injector pump swapout ?
Have you ever taken it outta storage before and observed the reaction to "stale fuel"...???

Almost sounds to me like there is not a real problem here at all... again, unless the smoking is excessive.
__________________
05 Itasca Suncruiser, Stock w/ScanGuage II,
2012 Honda Accord TOAD,Home Based in Spring Hill, Florida...Retired Navy Officer
MegaRoadie is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2012, 10:31 AM   #7
Senior Member
 
deandec's Avatar
 
Country Coach Owners Club
Join Date: Jan 2006
Location: Northern California
Posts: 5,159
I am no expert by any means. I have an older 8.3L Cummins.

When I start my rig after sitting overnight and the temp is around 20 degrees or below, I will get clouds of white smoke if I have not observed the "wait to start" light or used the block heater.

All other times, no observable smoke from the driver seat.
__________________
Dean
1995 38' CC Magna #5280
C8.3L 300hp Cummins, 31,000lbs
Gillig Bus Chassis
deandec is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2012, 10:47 AM   #8
Senior Member
 
bluepill's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Pensacola, FL
Posts: 2,457
What color is the smoke? White, Blue/White, or Black? Does it have a sweet smell? (seriously - burning coolant smells sweet)
__________________
2008 Itasca 37H
2011 & 2012 Len & Pat's "One lap of America"
27K miles & 41 states in 13 months
Yellowstone Lake 6-1-2012
bluepill is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2012, 10:52 AM   #9
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 1,943
Take an oil sample and see what the percentage of fuel is in the oil. Someone else put their sample up and was worried about silicon (dust) but never mentioned 2% fuel in it.

You can run the engine with Cummings Insite and check the injectors. One might be sticking. Can't do that with Silverleaf.
Perry White is offline   Reply With Quote
Old 04-29-2012, 10:18 PM   #10
Junior Member
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 5
wow thanks all for all the input
I tried something differnt yesterday i cycled the lift pump with the air bleed on the injection pump open, it was about 3 minutes before i got fuel comming out .I closed and cycled the lift pump 2 more full cycles then fired the beast up and none to very very little smoke . it did run soft sounding for about 45 seconds the she hopped right up with nice loud diesel knocking.. will try again tomorrow ,will post what happens?
I am thinking from system being opened for the new injection pump and all filters replaced it needed a good bleed?
If it happens again I am thinking air is getting sucked into the fuel system? will have to check further into it.
leaving tuesday for a 2 week trip dont want any issues
thanks again for all the input jim
bigjim1820 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
cummins



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 04:34 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.