RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > POWER TRAIN GARAGE FORUMS > Allison Transmission Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 08-23-2019, 02:31 PM   #1
Senior Member
 
bowpulpit's Avatar
 
Newmar Owners Club
Workhorse Chassis Owner
Join Date: Apr 2012
Location: Georgia
Posts: 371
Allison 1000 Issue.....Maybe?????

Have 2004 W22 w/Allison 1000 transmission, 65,000 miles.



On our last trip I began hearing a "whinning" noise which sounded like a power steering whine. At low rpm's the noise is more prevalent (like starting out from a green light) but as the transmission shifts thru the gears the whine diminishes and once in overdrive very little whine. I can still hear it but it's faint. At idle no whine.



Driving down the road however if I turn the steering wheel slightly left or right the whine becomes much louder. Then it goes away once the steering wheel is centered.



Convinced I had a power steering system issue, I drained the PS, changed the canister filter and refilled with the proper fluid. I also installed a new idler pulley, new tension pulley and a new serpentine belt. I lowered the front jacks taking the front tires off the ground and moved the wheels from lock to lock to make sure all air was out the of the system and there was no noise from the PS system at all. Quiet and smooth like you'd expect.



Thinking I had my issue solved today I took the coach out for a 15-20 mile test run and the whine is still there just like I described above. So it's making me wonder if I have something amiss in the transmission. BTW....In case your wondering I changed to Transynd following procedures found here in the forum and still have the whine. The transmission shifts fine, nice and smooth and when It's supposed to. Turning the AC off makes no difference either.



So, I'm at a loss and hoping someone can give me tips/advise on what may be happening and what I should do next.

TIA
__________________

__________________
Steve & Debbie plus Bently-Std Poodle & Roxie-Maltese
2004 Mountain Aire 3778 & 2011 Jeep Liberty Toad
"Not All Who Wander Are Lost"
bowpulpit is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 08-23-2019, 05:27 PM   #2
Senior Member
 
Join Date: Apr 2016
Posts: 266
Have you checked your wheel hub/bearings? I had a similar whine on a previous truck and that was the issue, got louder when you turned because you changed the direction of the noise
__________________

__________________
2015 Chevrolet 3500HD DRW LTZ
2004 Arctic Fox 31W
Gavenger is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2019, 08:43 AM   #3
Senior Member
 
Workhorse Chassis Owner
Join Date: Jan 2002
Posts: 1,678
Hi Steve and Debbie.....did you resolve the issue ?
__________________
2003 Dolphin LX 6355 w/ W22 chassis; 8.1L gas & Allison 1000
Scooter is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2019, 04:48 PM   #4
Member
 
Vintage RV Owners Club
Join Date: Oct 2018
Location: Northport, Al.
Posts: 42
My ‘04 does the same thing. Thinking I’m going to wait till it breaks so I’ll know what it is.
__________________
2004 Allegro Open Road 31DA 8.1 Chevy 5 speed Allison
cotton top is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2019, 08:44 AM   #5
Senior Member
 
bowpulpit's Avatar
 
Newmar Owners Club
Workhorse Chassis Owner
Join Date: Apr 2012
Location: Georgia
Posts: 371
Gavenger......I have not had the wheel bearings checked but will do so. Plan to take it to the shop soon and will have them looked at. Thanks


Scooter.....still have the noise. I'm pretty sure it's not the tranny and becoming more and more convinced it power steering related however Gavenger has given me something else to check out. A rebuilt PS pump is about $700 and I hate to spend that money only to find the noise is still there. Do you have the same issue?
__________________
Steve & Debbie plus Bently-Std Poodle & Roxie-Maltese
2004 Mountain Aire 3778 & 2011 Jeep Liberty Toad
"Not All Who Wander Are Lost"
bowpulpit is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2019, 08:52 AM   #6
Senior Member
 
grindstone01's Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Location: FULL TIMERS
Posts: 4,740
Try a mechanics stethoscope to determine where the noise is coming from.
__________________

__________________
2018 Chevy DRW
2008 Carriage Cameo, F34CK3
Full Time since 2012
grindstone01 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
allison



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Allison 1000 Issue....Maybe???? bowpulpit Workhorse and Chevrolet Chassis Motorhome Forum 2 08-23-2019 02:32 PM
Sumo springs----maybe, maybe not MoCoTom Workhorse and Chevrolet Chassis Motorhome Forum 25 01-28-2018 08:31 PM
Switching back and forth between Winegard Travler 1000 and Dish 1000.2 for Dish Net DJJ Technology: Internet, TV, Satellite, Cell Phones, etc. 6 05-31-2015 07:29 PM
Allison 2100 verses the allison 1000 BobnMelba Workhorse and Chevrolet Chassis Motorhome Forum 6 03-21-2014 10:40 PM
Slide Controller Issue, but maybe slide motor issue also Corwin Newmar Owner's Forum 8 07-16-2012 11:41 AM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


All times are GMT -6. The time now is 09:37 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
×