Journey with Confidence RV GPS App RV Trip Planner RV LIFE Campground Reviews RV Maintenance Take a Speed Test Free 7 Day Trial ×
RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE CHASSIS CLUB FORUMS > Roadmaster Motorhome Chassis Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 05-31-2023, 09:22 AM   #1
Junior Member
 
Join Date: Oct 2018
Posts: 23
1996 Monaco dynasty electrical problems

Itís been awhile since last posting. Havenít done a lot of rving because of health issues. But Iím taking a trip in August my problem is I have a 110 adapter that I used just to power up while working, my problem is when plug into 110 my batteries overcharge but if Iím parked in to 50 amp powerís source the donít smoke can anyone please help Iíve gone thru two batteries this just became a problem but after the last battery exploded I just stopped plugging into 110. Is there something I should look at also if I run generator it doesnít seem to happen
Tare is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 05-31-2023, 09:27 AM   #2
Senior Member
 
Join Date: Apr 2018
Posts: 3,441
Your inverter needs to be programmed or replaced if its bad.
__________________
2004 Dynasty 4
shootist is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2023, 09:39 AM   #3
Senior Member
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 7,352
What is charge voltage when this happens???


Yes, could be a mis-programmed smart charger or a defective charger.


But, if a perfectly programmed and functioning charger is charging a battery with one dead cell, it will certainly boil the batteries to death.


You need to troubleshoot the root cause of the issue.
__________________
Brett Wolfe
Ex: 2003 Alpine 38FDDS. Ex: 1997 Safari Sahara. Ex: 1993 Foretravel U240
wolfe10 is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2023, 09:52 AM   #4
Senior Member
 
gsgriffin's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 939
Post a picture of your controller panel inside the RV and the inverter/charger so we can better guess what you have. Also, battery type? Lead acid I'm assuming? Deep cycle, 12v? Picture?

If you have a similar controller to mine, instructions can be found in your manual or online. If the charge voltage is set higher than your batteries can handle, the batteries will never reach the 100% charged state and therefore get charged to death. You can typically set what the charge voltage is and your inverter/charger will sense when that is reached. You can also set it to be a little lower than max charge voltage.
__________________
04 Monaco DST 40'-Cum330ISC/Onan7.5K Gen/Silverleaf VMSpc/Garmin760MLT/WeBoost 4GX-OTR/EEZ Tire Mon/ReadyBrake->Rdmstr->'21 Jeep Glad Dsl/17KWh LFP/RO House Water/2400W solar roof/Victron MPPTs-Cerbo/Magnum 3000 Hybrid Inv-Chrg/Starlink ROAM
gsgriffin is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2023, 10:38 AM   #5
Junior Member
 
Join Date: Oct 2018
Posts: 23
I donít know if this worked but if not I have heart freedom 20 and interstate deep cycle batteries
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_1908.jpg
Views:	8
Size:	247.0 KB
ID:	394183   Click image for larger version

Name:	IMG_1907.jpg
Views:	10
Size:	275.5 KB
ID:	394184  

Tare is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2023, 10:52 AM   #6
Senior Member
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 7,352
Properly programmed (see your Freedom 20 owners manual). Easy to do.


Then check voltage at the house battery bank after charger goes to FLOAT MODE.


Do you have a remote battery temperature sense (a phone-type connection at the inverter/charger)? If defective it can cause improper voltage. Disconnect from the inverter and see if that makes a difference.



Let us know what you find.
__________________
Brett Wolfe
Ex: 2003 Alpine 38FDDS. Ex: 1997 Safari Sahara. Ex: 1993 Foretravel U240
wolfe10 is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2023, 01:17 PM   #7
Senior Member
 
153stars's Avatar
 
Join Date: Mar 2019
Location: Braidwood Il.
Posts: 8,201
What are your two batteries 6v golf carts or 12v 8D semi size house batts. Did you swap to 6v golf cart batts.
My freedom was replaced with Triplite UPS 2012 at one time it was an incredible value. But they've raised the price quite a bit on it another better inverters have come along at a more reasonable price.
__________________
95 Monaco Crown Royale
M11 400hp, 4060 trans.
Aquahot, Generac Guardian7.5k
153stars is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2023, 01:24 PM   #8
Senior Member
 
153stars's Avatar
 
Join Date: Mar 2019
Location: Braidwood Il.
Posts: 8,201
EDIT...What voltage you getting at this 120 outlet. A bad neutral at/to a distribution panel can cause voltage imbalance between split phases. I would more expect something like this from a MH itself ...owners have posted an issue.

EDIT ..looks like you put in a pair of deep cycle 12v.
My freedom was replaced with Triplite UPS 2012 at one time it was an incredible value. But they've raised the price quite a bit on it. And other way better inverters have come along at a reasonable price.
You shouldn't see much more than 14.5v ever ...then should drop to about 13.5 in float mode. Use a multimeter not the display.
Possibly dip switch in remote panel is on Equalize.... if so it equalize every time power is cycled. I'm actually surprised the Heart F-20 still works in coach
Like mentioned if battery temp probe just unplug it from inverter right away.
__________________
95 Monaco Crown Royale
M11 400hp, 4060 trans.
Aquahot, Generac Guardian7.5k
153stars is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2023, 02:05 PM   #9
Senior Member
 
153stars's Avatar
 
Join Date: Mar 2019
Location: Braidwood Il.
Posts: 8,201
To add to my above post Going back about a 18-36 month ago....an owner had an out building with phase imbalance. If I remember right the high side of split phase he was plugged into was over charging his batteries.
__________________
95 Monaco Crown Royale
M11 400hp, 4060 trans.
Aquahot, Generac Guardian7.5k
153stars is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2023, 06:35 AM   #10
Senior Member
 
veraken's Avatar


 
Monaco Owners Club
Vintage RV Owners Club
Holiday Rambler Owners Club
Join Date: Jul 2012
Location: Lexington, SC
Posts: 2,738
I had a similar problem except on shore power my chassis batteries were only being charged at @ 12.5v or less. After investigation I found that it was due to a bad temp sensor from my inverter ( I have a Trace RV2012) to the battery. Disconnect your temp sensor and see if things change. I confirmed this by talking to Xantrex and they do not have a replacement for my unit and they said just leave it disconnected - not needed.
__________________
Vera & Ken
1998 Holiday Rambler Imperial, RR8S Chassis
Cummins 6C8.3 mechanical engine, 325HP, 3060 Allison
Towing 2014 Ford Explorer
veraken is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
electric, electrical, ems, monaco, monaco dynasty, problem, problems



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Electrical issues (1996 Monaco Dynasty) gwl24651 Monaco Owner's Forum 41 04-09-2022 08:26 AM
1996 Monaco Windsor electrical problems Aljay Monaco Owner's Forum 6 01-26-2013 07:56 PM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


All times are GMT -6. The time now is 03:21 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions, Inc.