RV News RVBusiness 2021 Top 10 RVs of the Year, plus 56 additional debuts and must-see units → ×
RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > MOTORHOME FORUMS > Class A Motorhome Discussions
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 07-31-2017, 08:05 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 6
charging problem

returning from a weekend getaway I got a low charge rate warning 12.5V cruising speed produced 12.7-12.9. pulling any power (accelerating overpass etc.) would drop voltage to 12.5. Idles @13.2-13.4. the belt is just over 1year old, checked tension is good. 2001DSDP Newmar with Cat 3126 any suggestions
coach32765 is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 07-31-2017, 08:57 PM   #2
Senior Member
 
FIRE UP's Avatar


 
Join Date: Dec 2009
Location: Out there, somewhere
Posts: 8,405
Quote:
Originally Posted by coach32765 View Post
returning from a weekend getaway I got a low charge rate warning 12.5V cruising speed produced 12.7-12.9. pulling any power (accelerating overpass etc.) would drop voltage to 12.5. Idles @13.2-13.4. the belt is just over 1year old, checked tension is good. 2001DSDP Newmar with Cat 3126 any suggestions
I'm having a bit of a hard time deciphering your post here. You say you were returning from a weekend trip and, you got a "low charge rate" warning, correct? And, you say it was 12.5V but, you say in the same sentence, it produced 12.7-12.9. Hmmmm. So, if you're on flat ground and using moderate throttle, are you getting 12.5? But, at idle, you see 13.2 - 13.4.
Now, you say your belt is just over a year old, correct? Does this mean you actually checked the present tension it, when all this is/was happening? If so, was/is it tight? Is your 3126 starting like it always does? Slow, normal, what? Are your house batteries up to par after a days cruising?
Scott
__________________
2004 ITASCA HORIZON 36GD, 2011 GMC Sierra 1500 4x4 Toad '18 Honda Africa Twin Adventure Sports DCT
Retired-29.5 yrs, SDFD, Ham - KI6OND
Me, Karla and the Sophie character, (mini Schnauzer)
FIRE UP is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2017, 09:08 PM   #3
Senior Member
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 24,796
Classic symptoms of a slipping alternator belt.
twinboat is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
charging



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Charging Batteries, Running Refrigerators, and Charging Batteries NM.West 5th Wheel Discussion 12 07-01-2017 04:27 PM
"Charging Station" USB chargers not charging scottandanna Forest River Owners Forum 28 06-24-2015 08:11 PM
charging system not charging carguru1 Vintage RV's 1 08-16-2011 10:10 AM
Charging System Not Charging scaragon Travel Trailer Discussion 22 08-06-2009 11:41 AM
Charging problem CHIPPYSGT Winnebago Industries Owner's Forum 13 12-20-2008 05:51 PM


All times are GMT -6. The time now is 06:50 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.