Free 7 Day Trial RV GPS App RV Trip Planner Campground Reviews RV Maintenance Free 7 Day Trial ×
RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > MOTORHOME FORUMS > Class A Motorhome Discussions
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 11-28-2016, 07:02 PM   #1
Member
 
Holiday Rambler Owners Club
Join Date: Dec 2013
Posts: 33
Coolant sensor location

My coach is a 1997 Holiday Rambler Imperial with a cummins 8.3 mechanical 330 horse with side radiator. The engine coolant gauge is not working. The gauge functions when I manually ground the sending terminal. Therefore the problem appears to be loss of continuity between the gauge and the sensor or bad sensor. However, I can't locate the sensor to finish troubleshooting. I have contacted Spartan and Cummins. Cummins said it should be located on the block by the oil cooler. However this opening has a hose fitting with heater hose attached. Does anyone have any ideas of where the sensor may be?
jrburch1946 is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 12-01-2016, 05:49 PM   #2
Senior Member
 
C-PHartley's Avatar
 
Newmar Owners Club
Florida Cooters Club
Join Date: Apr 2011
Location: Venice, Fla.
Posts: 507
Coolant sensor location

Quote:
Originally Posted by jrburch1946 View Post
My coach is a 1997 Holiday Rambler Imperial with a cummins 8.3 mechanical 330 horse with side radiator. The engine coolant gauge is not working. The gauge functions when I manually ground the sending terminal. Therefore the problem appears to be loss of continuity between the gauge and the sensor or bad sensor. However, I can't locate the sensor to finish troubleshooting. I have contacted Spartan and Cummins. Cummins said it should be located on the block by the oil cooler. However this opening has a hose fitting with heater hose attached. Does anyone have any ideas of where the sensor may be?

I have a 95 model 8.3 mechanical. I assume you are talking about the coolant temperature gauge When my gauge stopped working, I found that the wires had come off the sensor. It was located under the exhaust manifold just above the starter. The 2 wires were polarity sensitive.



Sent from my iPad using iRV2 - RV Forum
__________________
--Chuck
95 Newmar Kountry Star, Spartan Chassis, Venice, Fla
C-PHartley is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2016, 11:19 AM   #3
Member
 
Holiday Rambler Owners Club
Join Date: Dec 2013
Posts: 33
coolant sensor location

Thank you. After removing the starter heat shield I found it, replaced the connecters and it seems to be working.
jrburch1946 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
cat



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bounder: Bounder Coolant Temp Sensor location? johnvicki Fleetwood Owner's Forum 2 01-11-2015 10:03 AM
Location, Location, Location! Endeavor2BnC Excel Owner's Forum 34 03-11-2009 07:58 PM
Spartan chassis potential coolant sensor issue ! Raca-roni Newmar Owner's Forum 6 04-17-2007 01:21 PM
Location, Location, Location - Low Spot Drain - Battery mickey53usa Winnebago Industries Owner's Forum 2 11-06-2006 10:06 PM


All times are GMT -6. The time now is 07:40 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.