Free 7 Day Trial RV GPS App RV Trip Planner Campground Reviews RV Maintenance Free 7 Day Trial ×
RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > MOTORHOME FORUMS > Class A Motorhome Discussions
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 08-16-2021, 08:44 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 7
Macerator toilets just quit working

I have a 2021 Holiday Rambler Vacationer 35K with 2 macerator toilets. For whatever reason, tonight they both quit working when stepping on the level to flush the toilet. It's acting like the black tank is full, which it isn't. We did fill the black tank one time when we were boondocking and found out when the black tank is full the toilets quit working. After dumping the black tank they went back to normal operation. But not this time. I've flushed the black tank and made sure everything is running clear and the tank level doesn't show full, but neither toilet will work.

I've cycled through the salesman battery switch in hopes that it might reset them but no luck. I don't know where the fuse might be if one was blown. I suspect something to do with the tank level sensor since neither toilet will work.

Has anyone had the same issue and found a fix for this?
Greg_Travels is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 08-16-2021, 09:15 PM   #2
"Formerly Diplomat Don"
 
Dutch Star Don's Avatar
 
Newmar Owners Club
Join Date: Apr 2005
Location: Moorpark, Ca.
Posts: 18,964
What brand are they? The Dometic units have a black box, about the size of a deck of cards that controls them. On the Dometic units. you can cut the wire that senses a full tank (yellow) and put the toilet back in operation. On my first coach with the Dometic macerators, the box was hidden in a cabinet, on my current coach, the box is stuffed into the back of the toilet.

Since both toilets quit, you may also want to look for a sensor on the top of the black tank, that tells the toilets the tank is full. On mine, that sensor was telling my coach that the tank wasn't full. I started to twist to remove it and everything reset.

Hopefully, someone with a Fleetwood product will have more helpful info.
__________________
Don & Mary
2019 Newmar Dutch Star 4018 (Freightliner)
2019 Ford Raptor
Dutch Star Don is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2021, 09:28 PM   #3
Junior Member
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 7
They are Dometic 7600 macerator toilets.
Greg_Travels is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2021, 07:33 AM   #4
Junior Member
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 7
How were you able to reach the sensor at the top of the black tank?
Greg_Travels is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2021, 04:14 PM   #5
"Formerly Diplomat Don"
 
Dutch Star Don's Avatar
 
Newmar Owners Club
Join Date: Apr 2005
Location: Moorpark, Ca.
Posts: 18,964
On a Newmar, there is a a panel on the passenger side, opposite of the wet bay side, that is removable. You should have some type of bay door on the passenger side, where the tanks are located. Look for a removable wall.
__________________
Don & Mary
2019 Newmar Dutch Star 4018 (Freightliner)
2019 Ford Raptor
Dutch Star Don is offline   Reply With Quote
Old 08-19-2021, 08:38 AM   #6
Senior Member
 
MN_Traveler's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Minneapolis, MN
Posts: 971
Do the touch pads for the toilets show a red warning light? If so, I would suspect the sensor, or a faulty control box. If there are no lights on the touch pad, I would suspect the fuse or power connections for the control box.

(Sorry if I missed it, but I did not see if you specifically said the control pads were lit)
__________________
- 2017 Newmar London Aire -
MN_Traveler is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2021, 12:27 AM   #7
Junior Member
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 7
There are no touch pads. The 7640 macerator toilets are flush level operated.
Greg_Travels is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2021, 07:44 AM   #8
Senior Member
 
MN_Traveler's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Minneapolis, MN
Posts: 971
Oh…
__________________
- 2017 Newmar London Aire -
MN_Traveler is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2021, 11:38 AM   #9
Senior Member
 
deandec's Avatar
 
Country Coach Owners Club
Join Date: Jan 2006
Location: Northern California
Posts: 5,329
The online manual.....

https://www.manualslib.com/manual/15...page=16#manual


...has trouble shooting section that indicates "check circuit breakers or fuses"
__________________
Dean
1995 38' CC Magna #5280
C8.3L 300hp Cummins, 31,000lbs
Gillig Bus Chassis
deandec is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2021, 12:38 PM   #10
Junior Member
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 7
Quote:
Originally Posted by deandec View Post
The online manual.....

https://www.manualslib.com/manual/15...page=16#manual


...has trouble shooting section that indicates "check circuit breakers or fuses"
I clipped the yellow wire on one of the toilets that sends the "tank full" signal. That toilet now operates fine. I think I'm going to have to get the dealership to re-calibrate the sonic sensors on the black tank.
Greg_Travels is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2021, 12:58 PM   #11
Senior Member
 
DerekF's Avatar
 
Join Date: Nov 2020
Location: Where we are parked at
Posts: 110
Both out 7600 stopped at same time. Had to reset DC to reset. Then would only flush once and reset DC again. At Fleetwood now and tech can’t reproduce. Figures. Ended up disconnecting tank full sensor till we got here.
__________________
2021 Fleetwood Discovery LXE 40M
DerekF is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2021, 04:39 PM   #12
"Formerly Diplomat Don"
 
Dutch Star Don's Avatar
 
Newmar Owners Club
Join Date: Apr 2005
Location: Moorpark, Ca.
Posts: 18,964
Greg....here is a link to Dometic that shows what their OPTIONAL tank monitors look like. I think this may still be your issue, if you can find one on the top of the tank.

Glad the yellow wire worked for you. On mine, I put a switch on the wire, so when it works again properly, you can turn the system back on. In an emergency, turn the switch off.

https://www.dometic.com/en-us/outdoo...g+tank+monitor
__________________
Don & Mary
2019 Newmar Dutch Star 4018 (Freightliner)
2019 Ford Raptor
Dutch Star Don is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2021, 05:49 PM   #13
Junior Member
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 7
Quote:
Originally Posted by Dutch Star Don View Post
Greg....here is a link to Dometic that shows what their OPTIONAL tank monitors look like. I think this may still be your issue, if you can find one on the top of the tank.

Glad the yellow wire worked for you. On mine, I put a switch on the wire, so when it works again properly, you can turn the system back on. In an emergency, turn the switch off.

https://www.dometic.com/en-us/outdoo...g+tank+monitor
Good idea.
I did a 1 minute reset of the DC power and the black tank level looks like its fixed and the toilet with the yellow still attached is working now. Thanks for all your help.
Greg_Travels is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2021, 02:11 PM   #14
Senior Member
 
Tha_Rooster's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Georgia
Posts: 7,163
Macerator toilets just quit working

Quote:
Originally Posted by Greg_Travels View Post
I clipped the yellow wire on one of the toilets that sends the "tank full" signal. That toilet now operates fine. I think I'm going to have to get the dealership to re-calibrate the sonic sensors on the black tank.


I would make sure 100% the tank is empty and not something stopping the valve up.
__________________
2007 Fleetwood Revolution LE 40V
Tha_Rooster is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
hr rev, macerator, toilet



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Macerator doesn't - just quit. ahyde Entegra Owner's Forum 3 10-15-2019 07:35 AM
Macerator Toilets slabman Newmar Owner's Forum 70 10-25-2015 05:29 PM
Possibly replacing macerator blades on new toilets wagonmaster2 Newmar Owner's Forum 7 01-04-2015 08:25 AM
I different question about macerator toilets tednruthy Newmar Owner's Forum 5 07-29-2014 10:36 PM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


All times are GMT -6. The time now is 04:12 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.