Free 7 Day Trial RV GPS App RV Trip Planner Campground Reviews RV Maintenance Free 7 Day Trial ×
RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > MOTORHOME FORUMS > Class A Motorhome Discussions
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 10-30-2016, 02:00 PM   #1
Senior Member
 
vagaron's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: Pacific Grove, CA
Posts: 237
On Side of Road- engine light on

Engine light came on & engine quit: '06 fleetwood P-A, WH W22 chassis. Batteries read OK & engine wasn't getting too hot. About to call Roadside assistance if can't restart.
Likely causes?

Ron
vagaron is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 10-30-2016, 02:02 PM   #2
Senior Member
 
vagaron's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: Pacific Grove, CA
Posts: 237
If anything I can do, call 831-521-3828.
vagaron is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2016, 02:06 PM   #3
Senior Member
 
vagaron's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: Pacific Grove, CA
Posts: 237
Actually engine starts but rough running, not much response to gas pedal.
vagaron is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2016, 02:07 PM   #4
Senior Member
 
Superslif's Avatar
 
Thor Owners Club
Pond Piggies Club
Join Date: Jun 2000
Location: NE. Ohio USA
Posts: 5,866
How long was it from when the light came on and the engine shutting off? Did the engine sputter first then shut off or just shut off all at one time, with no performance warning. What engine?

Quote:
Actually engine starts but rough running, not much response to gas pedal.
Sounds like a fuel problem, bad tank of fuel, vacuum leak, dirty fuel filter. Is the fuel tank full or near empty? Last fill up? Possibly leaking fuel line. 10-11 year old RV would be time where a metal fuel line could get a pin hole.
__________________
Jim & Robert ~ NE. OH.
2018 Outdoors RV Timber Ridge 24 RKS
2014 Toyota Tundra Limited 5.7L
IRV2 Photo Album ~Let's Go Places~
Superslif is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2016, 02:13 PM   #5
Community Administrator
 
JohnRR's Avatar


 
Fleetwood Owners Club
Workhorse Chassis Owner
Join Date: Sep 2010
Location: Marquette, Michigan "Da UP" & Lehigh Acres Fl
Posts: 21,395
How long a go did you get fuel?
__________________
John & Cathy R.
06 Pace Arrow 38L Workhorse W24
08 14 Lincoln MKX AWD, 06 Lincoln Mark LT 4X4
See My Pace Arrow Upgrades
JohnRR is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2016, 03:41 PM   #6
Senior Member
 
Mason Dixon's Avatar
 
Monaco Owners Club
Mid Atlantic Campers
Join Date: May 2014
Posts: 176
I had a similar issue in a suburban while towing. It turned out to be the coil. It just quit and would only crank and crank. I pull a spark plug wire off and had no spark to ground. Could be worth checking.
__________________
Ben & Gail with Daphne
'08 Cayman XL 35SBD
Master Tow Dolly w/'13 Dodge Journey
Mason Dixon is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2016, 04:05 PM   #7
Senior Member
 
vagaron's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: Pacific Grove, CA
Posts: 237
Tried again. It idles ok at 1 rpm but even if I floor the accelerator it only goes to about 1100. Also, can't start the generator. 1st try after priming it cranked but no start. Now doesn't crank. Hard to listen for it on side of freeway. So, fuel or maybe electric, I guess.
vagaron is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2016, 04:05 PM   #8
Senior Member
 
vagaron's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: Pacific Grove, CA
Posts: 237
That was 1000 rpm idle. :-)
vagaron is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2016, 04:25 PM   #9
Member
 
Tiffin Owners Club
Join Date: Mar 2016
Posts: 43
I feel your pain

I had a similar occurrence recently with my 07 Tiffin Allegro 30DA with a Vortec 8.1 liter V8. It turned out to be the chassis battery. There is no throttle cable, it's electrically operated. So when the battery died, so did throttle response above idle speed. When I pulled the battery out I found out it was the original battery from 07! That's what I call longevity!
tedjr55 is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2016, 06:02 PM   #10
Senior Member
 
vettenuts's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 4,987
Is it raining?
__________________
2015 Tiffin Phaeton 40QBH
2018 Chevrolet Colorado Toad
Roadmaster Tow Setup
vettenuts is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2016, 07:31 PM   #11
Senior Member
 
Superslif's Avatar
 
Thor Owners Club
Pond Piggies Club
Join Date: Jun 2000
Location: NE. Ohio USA
Posts: 5,866
Does the genny not starting (cranking) mean something. When the fuel tank is under 1/4 doesn't that sends a message for the genny not to operate? Could low voltage on the chassis batteries #1 not let the genny start, #2 cause the engine to run crappy. Age of batteries or poor output from the alternator.
__________________
Jim & Robert ~ NE. OH.
2018 Outdoors RV Timber Ridge 24 RKS
2014 Toyota Tundra Limited 5.7L
IRV2 Photo Album ~Let's Go Places~
Superslif is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2016, 07:39 PM   #12
Senior Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 2,866
Quote:
Originally Posted by tedjr55 View Post
I had a similar occurrence recently with my 07 Tiffin Allegro 30DA with a Vortec 8.1 liter V8. It turned out to be the chassis battery. There is no throttle cable, it's electrically operated. So when the battery died, so did throttle response above idle speed. When I pulled the battery out I found out it was the original battery from 07! That's what I call longevity!
If it's the 8.1, then you betcha. A bad battery/low voltage situation can cause this kind of problem. A couple of times i tried starting where the starter just dragged. After that, i hit the emergency start switch to try cranking again but at that point, i guess i had already set the code on the engine. I believe "reduced engine power" is what came up on the dash. Needless to say, it would idle but i couldn't drive it.

On both these occasions, i had to disconnect the battery to reset, then make sure to have good voltage before trying to crank again.
__________________
03 Itasca Sunova, Workhorse P32 with the 8.1 and 4L85-E
Mudfrog is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2016, 07:47 PM   #13
Senior Member
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 26,770
Quote:
Originally Posted by Superslif View Post
Does the genny not starting (cranking) mean something. When the fuel tank is under 1/4 doesn't that sends a message for the genny not to operate? Could low voltage on the chassis batteries #1 not let the genny start, #2 cause the engine to run crappy. Age of batteries or poor output from the alternator.
The generator will shut down at 1/4 tank because the gas line is short and it runs out of gas.

Most generators start from the house batteries.
twinboat is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2016, 07:51 PM   #14
Senior Member
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 26,770
If you have enough battery capacity to start the engine, it is not to low, to run the engine.
twinboat is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
engine, light



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Getting ready to hit the road and have engine warning light and code 37driver Cummins Engines 5 10-22-2016 11:36 AM
On the road, ENGINE PROTECT light is on Zoafan Cummins Engines 11 04-24-2015 06:04 PM
Bounder: Under Step light and Driver Side Porch Light eschmitt Fleetwood Owner's Forum 9 10-03-2014 06:45 PM
Rough Road triggers "Check Engine" light EvenSteven Monaco Owner's Forum 8 12-20-2011 09:36 PM
Check Engine light on Ford Triton V10 engine meant2shop Class A Motorhome Discussions 18 09-08-2011 08:14 AM


All times are GMT -6. The time now is 10:50 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.