RV News RVBusiness 2021 Top 10 RVs of the Year, plus 56 additional debuts and must-see units → ×
RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > MOTORHOME FORUMS > Class A Motorhome Discussions
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 04-15-2018, 03:16 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 4
Onan Marquis 5500 Starting problem

I have a 2005 Winnebago Adventurer 35U with the Onan 5500 marquis Generator. It ran last fall but when I tried to start it the other day, It wouldn't turn over the Lights dimmed and it just clicked it was like the starter was seized. Would this probably be the problem, I don't think the engine would be seized. 497 hours on it.
annisguy is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 04-15-2018, 03:32 PM   #2
RRR
Senior Member


 
Ford Super Duty Owner
Join Date: Mar 2009
Posts: 1,597
Sounds like a low battery. Make sure any disconnect switches are turned on. Start the engine, wait a short time to give it time to start charging the house battery and then try.
__________________
2016 Bounder 34T Anniversary Edition
Never Another REV/Fleetwood Product.
RRR is online now   Reply With Quote
Old 04-15-2018, 03:35 PM   #3
Senior Member
 
kb2ztx's Avatar
 
Join Date: Apr 2015
Location: SW Virginia
Posts: 327
Dead battery most likely. Does Chassis start ? Ours will only start if Chassis battery is charged.
__________________
2003 Winnebago Adventurer 35U
2009 JK
2020 JT
kb2ztx is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2018, 06:48 PM   #4
Registered User
 
Winnebago Owners Club
Join Date: Feb 2018
Posts: 1,336
If the chassis batteries will start the engine press the Aux Start button while pressing the generator start button. After a few hours of run time the coach batteries may be charged up enough to start the generator on their own, or need to be replaced.
WinnieView is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2018, 10:00 PM   #5
Senior Member
 
draboo's Avatar
 
Holiday Rambler Owners Club
Join Date: May 2013
Location: North Myrtle Beach, SC
Posts: 362
What type of fuel does it use?
__________________
Brad and Pat, the Dad and Mom-Dawgs with Kiddo and Dinah-Mite, the Dawter-Dawgs full timin' in our 2002 HR Neptune DP with 2017 Grand Caravan toad
draboo is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2018, 10:14 PM   #6
Community Administrator
 
NLOVNIT's Avatar


 
Tiffin Owners Club
Pond Piggies Club
LA Gulf Coast Campers
Outdoors RV Owners Club
Entegra Owners Club
Join Date: Mar 2002
Posts: 33,142
Blog Entries: 1
When unplugged from power, if your 12v lights won't come on or are VERY low & your generator won't start, I'm thinking low house battery voltage. That's the 1st sign our house batteries were shot last fall. Our generator gets it power from the house batteries. Depending on the mfr, it could get its power from the chassis battery.

Lori-
__________________
Lori & Dave - FMCA #F419886 | RV/MH Hall of Fame Lifetime Member
2018 Phaeton XSH 40 IH & 2014 CRV EX-L AWD, My iRV2 Photo Albums
2006 Bounder 36Z, 2004 Cougar 285EFS 5-r, 2000 Aerolite 25FBR TT
There is great need for a sarcasm font.
NLOVNIT is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2018, 10:29 PM   #7
Junior Member
 
Join Date: Apr 2018
Posts: 1
Sounds like a low battery however I did have to replace the starter on mine. One more thing I found about the Marquis Gold people seem to have a lot of problems with the controller getting hot and throwing codes. I found that there is air flow in the back of the controller box from the fan but once the air enters it has now where to go. I drilled two half in holes in the from of the box just below the breakers and you now can feel the cool air coming out. No more problems with the controller over heating.
getchit is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2018, 10:41 AM   #8
Senior Member/RVM #90
 
MSHappyCampers's Avatar


 
Monaco Owners Club
Join Date: Nov 2002
Location: Columbus, MS
Posts: 43,854
Quote:
Originally Posted by getchit View Post
Sounds like a low battery however I did have to replace the starter on mine. One more thing I found about the Marquis Gold people seem to have a lot of problems with the controller getting hot and throwing codes. I found that there is air flow in the back of the controller box from the fan but once the air enters it has now where to go. I drilled two half in holes in the from of the box just below the breakers and you now can feel the cool air coming out. No more problems with the controller over heating.
Hi ! Welcome to IRV2! We're sure glad you joined the gang!

Noticed you are new and wanted to say hello!

Good luck, happy trails, and God bless!
__________________
Joe & Annette
Sometimes I sits and thinks, sometimes I just sits.....
2002 Monaco Windsor 40PBT, 2013 Honda CRV AWD
MSHappyCampers is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2018, 06:50 PM   #9
Senior Member
 
OLYLEN's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jan 2008
Location: Olympia, Wa
Posts: 2,771
If you have not tried the emergency start yet, check battery monitor for house charge, if low, Start the chassis motor, let run a few minutes, push emergency start and put something under the opposite side of the switch to hold it on. Wait ten minutes and then try the Gen start again, also could hold stop side of the start for a minute, this should run the fuel pump, then try the start. It may take some cranking. So crank for 15 seconds and let the starter cool then try again. Let us know what happens.

LEN
__________________
2004 Clss C 31' Winnebgo
OLYLEN is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
onan



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Onan Marquis 5500 gold problem Socaltoolguy RV Systems & Appliances 11 07-07-2015 01:59 PM
Onan Marquis 5500 gold problem Socaltoolguy Fleetwood Owner's Forum 7 07-02-2015 03:07 PM
Onan Marquis Gold 5500 Gen Problem Mochisme Monaco Owner's Forum 16 09-20-2012 01:47 PM
Onan Marquis 5500 Problem Paul T Winnebago Industries Owner's Forum 2 07-14-2009 12:14 PM


All times are GMT -6. The time now is 09:14 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.