Free 7 Day Trial RV GPS App RV Trip Planner RV LIFE Campground Reviews RV Maintenance Free 7 Day Trial ×
RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Travel Supreme Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 02-10-2015, 01:59 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 3
Dash gauges inoperable

I have a 40 ft. Travel supreme 2003. I changed the cranking batteries 2, and now all of the dash gages do not work. The engine starts and everything else seems to work but no gages. Checked fuses and breakers.
Perplexed in st. George utah
Leemurdock is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 02-10-2015, 02:55 PM   #2
Senior Member
 
sailor_lou's Avatar


 
Nor'easters Club
Join Date: Jun 2007
Location: CT
Posts: 921
What fuse did you check? On my rig I have fuses in four different locations:


1) The fuse blocks in the small compartment just forward of the driver's side front tire.
2) A fuse block near the engine & transmission computers in the power bay (just behind the driver's side rear tires.
3) A couple of in-line fuses directly off the positive terminals on the batteries inside the battery compartment (behind the passenger's side rear tires).
4) Inside the bedroom closet, although I doubt any of these are tied to the dash gauges.


Hopefully you'll find something there. Did you notice any sparks or have anything unusual happen when you replaced the batteries?
__________________
Lou
05 Travel Supreme Envoy 38DS04
CAT C7, 350 HP
sailor_lou is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2015, 07:09 PM   #3
Senior Member
 
rag_ftw's Avatar


 
Spartan Chassis
Join Date: Feb 2010
Location: Fort Worth
Posts: 1,425
Quote:
Originally Posted by sailor_lou View Post
Did you notice any sparks or have anything unusual happen when you replaced the batteries?
The only thing I hate worse than letting some of the sparks out of electronics is when the smoke escapes!!

When you turn on your parking lights does the instrument backlighting illuminate?

If possible take a pic of your instruments and post it. If they are Ametek NGI gages I have the prints for them would be glad to share with you.
__________________
2004 38DS04 Travel Supreme
Cummins 8.3 ISC 350HP
Spartan Mountain Master
Ford Ranger Towed
rag_ftw is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2015, 07:23 PM   #4
Senior Member
 
hal1phx's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Everywhere USA
Posts: 2,106
Interesting ... tho I don't have any recommendations other then making certain your exchange was with like batteries and hook up was as disconnected ..... I would be perplexed as well ....
by the way ....
lots of great advise up in here for sure ......
__________________
Hal & Jackie .... 03 TS Select 45DS01
02 Haulmark 20' Edge .... 02 Corvette Rdstr

[SIGPIC][/SIGPIC]
hal1phx is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2015, 08:03 PM   #5
Senior Member
 
denlock's Avatar
 
Newmar Owners Club
Spartan Chassis
Join Date: Feb 2005
Location: Sterling Heights, MI
Posts: 2,723
Check for a broken ground wire at the batteries. I had the same thing happen when I put the batteries in in the spring once in my previous motorhome.
__________________
Tricia & Dennis Lockhart
2010 Ventana 4333
Spartan MM w/Cummins 360 ISC
denlock is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2015, 08:34 PM   #6
Senior Member
 
Gordon Dewald's Avatar
 
Winnebago Owners Club
Join Date: Mar 2014
Posts: 14,012
Any other wires laying beside the battery?
__________________
Gordon and Janet
Tour 42QD/InTech Stacker
Gordon Dewald is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2015, 09:27 AM   #7
Junior Member
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 3
Quote:
Originally Posted by rag_ftw View Post
The only thing I hate worse than letting some of the sparks out of electronics is when the smoke escapes!!

When you turn on your parking lights does the instrument backlighting illuminate?

If possible take a pic of your instruments and post it. If they are Ametek NGI gages I have the prints for them would be glad to share with you.
Yes the backlighting works
Bill Evans
Leemurdock is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2015, 05:33 AM   #8
Member
 
Join Date: May 2012
Posts: 57
I had a 2001 and the positive cable ground out against the frame and they quit working. After fixing the cable they all worked except the tac. Good luck, if u need tac please respond.
trophy is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2015, 10:34 AM   #9
Senior Member
 
rag_ftw's Avatar


 
Spartan Chassis
Join Date: Feb 2010
Location: Fort Worth
Posts: 1,425
Look very closely at the speedo when you turn on the ignition key. Does the needle move at all. (It may only be 1/4" or so off the bottoms stop?

As Lou indicated this sure sounds like a blown fuse or bad ground.

Who made your instruments? A close up,pic of your speedo would help us.
__________________
2004 38DS04 Travel Supreme
Cummins 8.3 ISC 350HP
Spartan Mountain Master
Ford Ranger Towed
rag_ftw is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2015, 01:26 PM   #10
Junior Member
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 3
Quote:
Originally Posted by Leemurdock View Post
I have a 40 ft. Travel supreme 2003. I changed the cranking batteries 2, and now all of the dash gages do not work. The engine starts and everything else seems to work but no gages. Checked fuses and breakers.
Perplexed in st. George utah
Inoperable gages,

Problem fixed! Even though I took pictures they didn't show one wire and I put it on ground. When I noticed that it was fused I moved it to positive.
Thanks to all for the great tips! It was a learning experience.
Leemurdock
Leemurdock is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2015, 02:01 PM   #11
Member
 
Bigdsl's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Nov 2014
Location: NOLA
Posts: 46
Ya gotta love it when the solution is simple.
__________________
1996 40' Monaco Exec
400HP M11 Cummins/HD4060 Allison
Laissez Les Bon Temps Rouler!
Bigdsl is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2015, 02:09 PM   #12
Senior Member
 
rag_ftw's Avatar


 
Spartan Chassis
Join Date: Feb 2010
Location: Fort Worth
Posts: 1,425
Quote:
Originally Posted by Bigdsl View Post
Ya gotta love it when the solution is simple.
And you really gotta love it when you find this simple solution BEFORE you spend ton of money on other stuff!

Good troubleshooting Leemurdock. Glad you found the problem and thanks for sharing the solution.\!
__________________
2004 38DS04 Travel Supreme
Cummins 8.3 ISC 350HP
Spartan Mountain Master
Ford Ranger Towed
rag_ftw is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
dash, gauges



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Featured Campgrounds

Reviews provided by


All times are GMT -6. The time now is 08:01 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.