RV News RVBusiness 2021 Top 10 RVs of the Year, plus 56 additional debuts and must-see units → ×
RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > THE OWNER'S CORNER FORUMS > Entegra Owner's Forum
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 11-23-2020, 07:50 AM   #1
Senior Member


 
Entegra Owners Club
Join Date: Feb 2015
Location: Conroe, TX
Posts: 145
Aqua Hot Igniter Inoperable

I’ve got a 375 LP and I can’t get the igniter to work. Checked the fuses and they were all good. Hot water works on electric but not gas. Any ideas?
GRedman is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 11-23-2020, 10:11 AM   #2
Senior Member
 
HarleySG's Avatar
 
Entegra Owners Club
Spartan Chassis
Join Date: Jun 2016
Location: Pine, CO
Posts: 623
Just some initial thoughts.

Start with the simple things first. Is the gas turned on at the tank. If you recently filled the tank, but haven't used it in a while, I sometimes have to light the LP cook stove inside...to get the gas to flow....then try running the burner on the Aquahot (make sure both electric and burner switches are on in the bathroom cabinet). If this doesn't work. Take the cover off the Aquahot, inspect the inside for any damage, like burnt wires, or regulator. Hold down the interlocking switch. Does the blower fan come on. If not, try swaping the two wire harnesses on the right side, that connect to the green buck boards. Hold the interlocking switch down again. Does the blower fan come on? If it does, you have a bad buck board.
__________________
Rusty & Pam
2012 Entegra Aspire RBQ
2007 Harley Street Glide
HarleySG is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2020, 06:41 PM   #3
Senior Member
 
RV Wanderers's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
Location: Full Timers
Posts: 198
Recently had a similar issue and after a call to Aqua-Hot got it working. They had me remove the cover and check the resettable switches in the attached picture. One of mine was “tripped” so I was able to reset it and while holding the door plunger switch it kicked right off.

Maybe yours is similar and something easy.

The Aqua-Hot phone number is +1 (303) 651-5500 and they have been great to help T/S over the phone.
Click image for larger version

Name:	IMG_0523.jpg
Views:	15
Size:	165.6 KB
ID:	309080
__________________
RV Wanderers
2017 Entegra Insignia 44W
RV Wanderers is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2020, 06:20 AM   #4
Senior Member
 
Motorhead-54's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: Niceville, Florida
Posts: 540
Quote:
Originally Posted by GRedman View Post
I’ve got a 375 LP and I can’t get the igniter to work. Checked the fuses and they were all good. Hot water works on electric but not gas. Any ideas?
If you are mechanically inclined there are LOTS of ideas here in the 375 LP service manual...... http://www.aquahot.com/files/service...ManualRevD.pdf
__________________
2012 Entegra Aspire RBQ
2009 Chevy Z71 Tahoe Four Down
2019 GMC Sierra 1500 Four Down
Motorhead-54 is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2020, 07:49 AM   #5
Senior Member


 
Entegra Owners Club
Join Date: Feb 2015
Location: Conroe, TX
Posts: 145
I saw those but they appeared closed. I’ll look again and see what happens when I depress the switch on top of the cabinet. The guy at Aqua Hot told me to tape it down. Everything was working except no clicking.

Thanks
__________________
Gary, Sue and Garrett Redman
2011 "Classic" Aspire 42RBQ
2016 RAM 1500 Longhorn 4X4
GRedman is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2020, 08:18 AM   #6
Senior Member
 
Motorhead-54's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: Niceville, Florida
Posts: 540
Quote:
Originally Posted by GRedman View Post
I saw those but they appeared closed. I’ll look again and see what happens when I depress the switch on top of the cabinet. The guy at Aqua Hot told me to tape it down. Everything was working except no clicking.

Thanks
Does the blower fan start when you have the AquaHot switched on and the switch depressed on the cabinet?

Page 57 of the link I mentioned above walks you through the sequence of events that should happen
__________________
2012 Entegra Aspire RBQ
2009 Chevy Z71 Tahoe Four Down
2019 GMC Sierra 1500 Four Down
Motorhead-54 is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2020, 04:48 AM   #7
Senior Member
 
Johnontheroad's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Jan 2007
Location: Currently in Texas until COVID subsides and we feel more comfortable traveling.
Posts: 965
Quote:
Originally Posted by GRedman View Post
I’ve got a 375 LP and I can’t get the igniter to work. Checked the fuses and they were all good. Hot water works on electric but not gas. Any ideas?
Had the same thing on my 400LP. Turned out the igniter had gone bad. I'm lucky to have a certified AH repair guy as my friend, he walked me through replacing the igniter. Think a new one cost about $40 but not sure. Only two wires, pretty easy replacement except for some knuckle clearance issues.
__________________
2015 Entegra Aspire 44B https://my15aspire.wordpress.com/
2017 GMC Acadia Denali, M&G braking, Blue Ox
Full-timing since 2008
Johnontheroad is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2020, 11:09 AM   #8
Senior Member


 
Entegra Owners Club
Join Date: Feb 2015
Location: Conroe, TX
Posts: 145
Thanks, I’ll give these ideas a try. And yes, the fan does blow when the switch is depressed but no clicking. Fortunately it’s warmed up so heat pumps and electric hot water will hold us over until we get back to the homestead.

Y’all enjoy the holiday and thanks again for your input.
__________________
Gary, Sue and Garrett Redman
2011 "Classic" Aspire 42RBQ
2016 RAM 1500 Longhorn 4X4
GRedman is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2020, 01:05 PM   #9
Senior Member
 
Motorhead-54's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: Niceville, Florida
Posts: 540
Quote:
Originally Posted by GRedman View Post
Thanks, I’ll give these ideas a try. And yes, the fan does blow when the switch is depressed but no clicking. Fortunately it’s warmed up so heat pumps and electric hot water will hold us over until we get back to the homestead.

Y’all enjoy the holiday and thanks again for your input.
Swap the harnesses on the two “buck boosters” and see what you get. They are just inside the cabinet on the right inside of the AquaHot chassis.....common failure.
Motorhead-54 is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2020, 10:09 PM   #10
Senior Member
 
Entegra Owners Club
Join Date: Mar 2012
Posts: 231
I have the 400LP, but the clicking sound on mine comes from the solenoid valve on the LP line. It clicks when it opens to allow gas to flow into the combustion chamber. I would think the 375LP would be the same. If so that means you are not getting gas, so your igniter may not be the problem. I would check the buck boosters. I have had 3 fail. Mine were easy to spot by burnt smell/electrical damage when they failed. They have went to a new style now that is supposedly more robust. It looks heavier duty. So far so good for me. If the problem is not obvious, the manual offers a good trouble shooting flow chart/diagram of what to check in order to find the problem.
__________________
James and Diana
2014 Entegra Coach Aspire 44B
jherrin99 is online now   Reply With Quote
Old 11-27-2020, 06:50 AM   #11
Senior Member
 
Mwoodofd's Avatar


 
Entegra Owners Club
Join Date: Apr 2013
Location: Las Colinas, Texas
Posts: 1,448
You can try to take the fuse for a few minutes to see if a "re-boot" will help. On mine, it is #16 in the small bay below the driver side in one of the fuse panels, marked Aqua Hot.

Sounds like you have been out on the road a while, but my AH takes a few power cycles (like 6-8 times turning the gas switch off then back on) to finally begin working (staying lit) on the propane side. Assume your stove will light with no problems.

My problem was also one of the buck-booster boards had fried, but it was the one that runs the fan - sounds like yours is working. Not sure how to trouble shoot the other one. If you switch the buck-booster plugs, the fan may not run, then there is a 12V bypass test in the book to see if the fan will come on, and the igniter work, then you know it is that other buck-booster.
__________________
Mark & Debra Wood, Las Colinas, TX.
2013 Entegra Aspire 42RBQ
2014 Jeep Wrangler Sahara
Mwoodofd is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2020, 04:17 PM   #12
Senior Member
 
Jburklo's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: New Braunfels, TX
Posts: 401
GRedman

We have a 2012 Aspire and I have the same problem with our unit not firing up. Here is the process I have found to be successful:

1. Check if the propane valve is turned on the propane tank
2. Check the propane flow by turning on your propane stove and ensure the propane is flowing evenly.
3. Check the 25Amp fuse (I think it's #16) in the bay below the driver's seat - pull and reset
4. Check the buck booster to ensure one is not blown. If it is you will see some burn around the booster.
5. Check the propane burner control thermostat (Pg 24 -
http://www.aquahot.com/files/service...ManualRevD.pdf) by pulling the two wires and jumping them together with one wire. If the burner comes on then your propane burner controller thermostat needs replaced. I have purchased an extra one just in case.

NOTE: #3 has been my culprit one time and #5 twice. Also note, if the burner comes on jumping the wires on the propane control thermostat, DO NOT leave them on assuming you can let it fire up that way until receipt of new thermostat (Don't ask me how I know ) since it will overheat and your fluid will drain out the overflow.

Hope this helps!

PS: If it is your thermostat you don't need to drain 2 gallons of fluid. Just make sure it is not hot and quickly loosen, take it out and replace. I have done that twice with very little fluid loss.
__________________
Jeff & Terri
2012 “Classic” Aspire / 2011 Jeep Liberty
Jburklo is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2020, 05:19 PM   #13
Senior Member
 
Jburklo's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: New Braunfels, TX
Posts: 401
Since RVLiving.LIFE just posted a link for 60% off AH parts - you can get the thermostat for $24 vs. $80 from AquaHot.

https://hydronicheatingwarehouse.com...q=ELE-014-005*

Regards,
__________________
Jeff & Terri
2012 “Classic” Aspire / 2011 Jeep Liberty
Jburklo is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2020, 07:13 AM   #14
Senior Member
 
Mwoodofd's Avatar


 
Entegra Owners Club
Join Date: Apr 2013
Location: Las Colinas, Texas
Posts: 1,448
Gredman, there are also 2 different service manuals for the AH 375 LP, based on your serial number. There were some slight modifications made to the unit to where some of the wiring and parts may be a little different. Check your serial number on your AH, mine uses the "revision" on the service Manual.
__________________
Mark & Debra Wood, Las Colinas, TX.
2013 Entegra Aspire 42RBQ
2014 Jeep Wrangler Sahara
Mwoodofd is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
aqua hot



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Aqua Hot solution to my hot, cold, hot water problem JeffK Entegra Owner's Forum 38 06-25-2017 04:54 PM
Hot water heater wont lite elec. igniter wbrowning Winnebago Industries Owner's Forum 2 06-09-2010 05:05 PM
HWH Jacks inoperable hamguy RV Systems & Appliances 13 08-17-2007 03:50 PM
No Crank and Gauges are Inoperable motoman79850 MH-General Discussions & Problems 10 11-08-2005 12:51 PM


All times are GMT -6. The time now is 05:01 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.