Journey with Confidence RV GPS App RV Trip Planner RV LIFE Campground Reviews RV Maintenance Take a Speed Test Free 7 Day Trial ×
RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > RV SYSTEMS AND TECHNOLOGIES FORUMS > RV Systems & Appliances
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 11-12-2022, 10:03 AM   #1
Junior Member
 
Join Date: Feb 2021
Posts: 20
Energy Command 30 Cummins Onan Controller Issue

I have a 2021 Winnebago 36Z with a Cummins Onan QG 5500 Generator gasoline and Energy Command 30 Controller. Since day 1 I've had a problem with the EC30 Screen.

Randomly, the screen, which has 2 lines of text on a green LCD background, bottom line of text vanishes and top line turns into solid black blocks. If you look at it sideways, you can still see the text 'behind' the black blocks on top line, but bottom line still gone. So you can't make any changes to auto on etc as you have no idea what happens when you push buttons. I can still manually start and stop gen when this happens (which turns off Auto On if that's what it was set on). Also, if it happens while Auto On is set, it will continue to operate automatically.

After fighting my lame RV dealer for 15 months, they did replace the EC30 once or so they told me, the issue continues. I finally figured out that you can reset the screen by turning off all power to the coach for a few minutes then turning back on. Problem is, when dry camping, I can get this error a couple times a day. Should not be this way and I need it fixed.

I can start/stop it manually with no issue when the screen is like this. If it was set to Auto On when the screen changed, it will continue to run on auto.

Has anyone seen this or have any idea? Trying to get local Cummins to return my calls will keep trying. The local mobile guys don't know what's wrong when I call them so none have come out to look at it. Trying to post a photo of the screen when it's doing this, hopefully it works.

Thanks!!

Click image for larger version

Name:	IMG_9106.jpg
Views:	12
Size:	249.6 KB
ID:	380733
RiverRatz is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 11-12-2022, 07:23 PM   #2
Senior Member
 
Join Date: Jul 2021
Location: Vermont
Posts: 350
Iím following this. Same thing happened once stayed for a month then just went away.
__________________
Travis
2021 Coachmen Mirada 35es
Tskadberg is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2022, 06:24 AM   #3
Junior Member
 
Join Date: Feb 2021
Posts: 20
When it 'went away' do you know if you had shut off the coach batteries? Took me a while to figure out that's how to reset the screen when it does this. I found out the dealer shuts off the batteries to coach and engine every time you take it in to them so they don't die while it sits on the lots for weeks waiting to get serviced. I store my coach plugged in to power in the rv garage so don't usually shut off the batteries myself.

Quote:
Originally Posted by Tskadberg View Post
Iím following this. Same thing happened once stayed for a month then just went away.
RiverRatz is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2022, 02:50 PM   #4
Junior Member
 
Join Date: Feb 2021
Posts: 20
Took the rig to Cummins Avondale AZ (actual cummins shop not an rv shop). The rv dealer that swapped the first EC30 did not program it, or not correctly. Was set up for a diesel gen not gas, was reading the transfer switch wrong so it would cycle off when it auto started for AC, and some other parameters were wrong. So it's working, and as one can expect, I ran the gen for about 5 hours total the night and morning before taking it in but could not get the black blocks to show up. Hopefully correcting the programming will keep that from happening but we won't know until next dry camping trip.Fun fun!! At least the AC auto start is working properly now.
RiverRatz is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
controller, cummins, onan



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cummins Energy Command 30, AGS Bcbsmat MH-General Discussions & Problems 4 03-13-2018 05:05 PM
Cummins Onan Energy Command 30 settings -Grumpy- Winnebago Industries Owner's Forum 0 08-16-2017 01:41 PM
Cummins Onan Energy Command 30 darbyjudy RV Systems & Appliances 3 08-07-2017 06:07 AM
Cummins energy command 30 problem 77littledoc Winnebago Industries Owner's Forum 6 04-08-2015 09:11 PM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


All times are GMT -6. The time now is 04:15 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions, Inc.