Journey with Confidence RV GPS App RV Trip Planner RV LIFE Campground Reviews RV Maintenance Take a Speed Test Free 7 Day Trial ×
RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > RV SYSTEMS AND TECHNOLOGIES FORUMS > RV Systems & Appliances
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 01-20-2022, 02:46 PM   #1
Senior Member
 
zipmart's Avatar
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 101
Faulty Surge Guard?

I have a 2018 Forest River FR3 29DS MH which is currently at an outdoor, covered storage facility with 30a service about a mile from my house. The MH is equipped for 50a service and is plugged into a Southwire Surge Guard Model 44290 which is plugged into a 50a female to 30a male dogbone adapter plugged into the 30a receptacle at the storage facility. I stopped by yesterday to check on it as I periodically do and noticed the Surge Guard LED lights indicating "L1 & GND REVERSED". I had never seen this indication before. I immediately unplugged the MH from the Surge Guard and the lights switched to the normal all green "POWER ON" indication. Plugging it back in caused the lights to go back to the "L1 & GND REVERSED" indication. I'm thinking the 3 year old Surge Guard has failed and is faulty. Any thoughts from someone more knowledgeable?
__________________
Zip
2018 Forest River FR3 29DS
2002 Toyota Tacoma 4WD TOAD
zipmart is online now   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 01-20-2022, 08:31 PM   #2
Senior Member
 
Old-Biscuit's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 21,002
'L1 & Ground Reversed' does just happen .....it would have been that way from the beginning or if someone did a rewire recently

Surge Guard is faulty


See how well that 'Limited Lifetime Warranty' works.

Then buy a EMS-Surge Protector that trips on faulty electrical vs just indicate
__________________
Is it time for YOUR Medication or Mine?
Dodge 3500 w/Tractor Motor & NUWA 5vr
US NAVY---USS Decatur DDG-31
Old-Biscuit is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2022, 09:59 AM   #3
Senior Member
 
zipmart's Avatar
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 101
Update - went to the unit this morning with my voltmeter to further troubleshoot the problem. LED lights were all green, no faults indicated. I hadn't done anything or touched anything. So I'm thinking it was indeed the Surge Guard giving faulty indications. I'm starting to look at higher quality surge protectors.
__________________
Zip
2018 Forest River FR3 29DS
2002 Toyota Tacoma 4WD TOAD
zipmart is online now   Reply With Quote
Old 01-22-2022, 01:17 PM   #4
Senior Member/RVM #90
 
MSHappyCampers's Avatar


 
Monaco Owners Club
Join Date: Nov 2002
Location: Columbus, MS
Posts: 50,515
I've had the Progressive Industries HW50C on every RV we've owned. Best money I've spent!
__________________
Joe & Annette
Sometimes I sits and thinks, sometimes I just sits.....
2002 Monaco Windsor 40PBT, 2013 Honda CRV AWD
MSHappyCampers is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2022, 08:37 AM   #5
Senior Member
 
zipmart's Avatar
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 101
After another instance where my surge protector started indicating "L1 & GND REVERSED" intermittently, I went ahead and ordered the Progressive Industries EMS-HW50C. It arrived 3 days ago. Reading the installation instructions and comparing what I saw out of the box, my current sensors didn't have arrows on them (they were supposed to be directional), the sensor for the L1 black wire only had a green felt tip mark on it vice the green tape stated in the instructions, and there was no jumper for the time delay. I did find the jumper which was loose in the box. I contacted tech support (outstanding by the way) and was told the new current sensors are bi-directional and the tech support division has recommended that the installation directions be changed to reflect that, which hasn't happened yet; and the green felt tip marker instead of the green tape is unexplainable. I finished the installation yesterday, which took several hours longer than I expected, as this 71 year old body just can't contort enough to easily get to the existing wiring where I wanted to install the unit. I also found that the recommended "about three (3) inches" to strip the outer insulation for inserting into the control box is definitely not enough when trying to bend and get the individual wires positioned correctly when they are 7 strand 6 gauge wire. It is now installed and works great. Thanks for the recommendation.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Surge protector.jpg
Views:	4
Size:	406.6 KB
ID:	358336  
__________________
Zip
2018 Forest River FR3 29DS
2002 Toyota Tacoma 4WD TOAD
zipmart is online now   Reply With Quote
Reply

Tags
surge guard



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
SURGE GUARD PROTECTION - on Tiffin Progressive vs Surge Guard? JimLuk Tiffin Owner's Forum 17 12-24-2020 09:36 PM
Surge protector or surge guard? Klibber Travel Trailer Discussion 8 06-11-2018 06:58 AM
Autoformer with Surge Protection AND/OR Surge Guard specmga1 Newmar Owner's Forum 22 11-23-2016 01:30 PM
Surge Guard portable surge protector Bymorris Class A Motorhome Discussions 15 11-30-2013 07:39 AM
Surge Guard or Progressive Industries Surge Protector ? VACMAN Newmar Owner's Forum 41 08-20-2009 10:22 AM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


All times are GMT -6. The time now is 06:43 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.