Free 7 Day Trial RV GPS App RV Trip Planner Campground Reviews RV Maintenance Free 7 Day Trial ×
RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > RV SYSTEMS AND TECHNOLOGIES FORUMS > RV Systems & Appliances
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 07-31-2016, 03:00 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 8
Onan 5500 Generator won't stay running

i have a Onan 5500 Generator in a 2008 Fleetwood 32V class A Southward.
i am guilty of not running the Gen every month and now it will start but only
will run about 5 min before shutting down. i just added 3 CANS 0F
"Seafoam", and it still shut down. guess i will wait a while before trying again.

Also, i noticed the start button on the generator itself was blinking 3 times
after each failed start try?
Any help would be appreciated before i call a repair facility

thank you in advance Denny McGov
DLMCGOV is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 07-31-2016, 03:05 PM   #2
Senior Member
 
Americanrascal's Avatar
 
Winnebago Owners Club
Ford Super Duty Owner
Join Date: Dec 2013
Location: West Georgia
Posts: 816
Sounds like fuel? I changed my pump and filter (a relatively easy job) and all was well. May need to clean carb?

Not sure about the 08 model, but the 16 is easy to get to and right up underneath,

Also the blinking indicates a code? Check your manual for the designation of the flashed.
__________________
Joe a/k/a "Americanrascal"
2016 Winnebago Adventurer 38Q +tow dolly
8th RV to sit in our driveway in 40 years
Americanrascal is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2016, 04:52 PM   #3
Senior Member
 
TomandGloria's Avatar


 
Join Date: May 2013
Location: Chester, VA/Zephyrhills, FL
Posts: 1,217
Had a very similar problem. The fuel pump was bad and I had it replaced. Also the needle valve in the carb was gummed up. Once that was cleaned it runs as good as it always has run.
__________________
Tom and Gloria 2017 Newmar Ventana 4369, TOAD: 2015 GMC Canyon, Blue Ox Towbar, Baseplate and M&G Braking System
TomandGloria is online now   Reply With Quote
Old 07-31-2016, 05:44 PM   #4
Senior Member
 
vsheetz's Avatar


 
Fleetwood Owners Club
Ford Super Duty Owner
Join Date: Jun 2012
Location: SoCal
Posts: 15,223
Fuel pump
Low oil level causing the oil level sensor to kick in.
__________________
Vince and Susan
2011 Tiffin Phaeton 40QTH (Cummins ISC/Freightliner)
Flat towing a modified 2005 Jeep (Rubicon Wrangler)
Previously a 2002 Fleetwood Pace Arrow 37A and a 1995 Safari Trek 2830.
vsheetz is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2016, 05:05 PM   #5
Junior Member
 
ODLI BBQ's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: East Tennessee
Posts: 15
Having same problem, appears to be slip rings needing cleaned, low voltage. 3 blinks is a fault code and you will have to press the stop/prime button to get the main code. Check page 34 of the cummins/onan service manual for more info, then research the specific code. Mine is code 13 ( under voltage) Keith
__________________
2001 Winnebago Adventurer 35u
ODLI BBQ is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2016, 06:47 PM   #6
Senior Member
 
Steve Kiemele's Avatar
 
Monaco Owners Club
Join Date: Dec 2007
Location: Hartwell, GA
Posts: 240
I had a 2002 Southwind with the same problem. Electric fuel pump would overheat and shut down. Diagnosed by rigging a gravity feed from portable tank. You can buy pump on Amazon and install yourself.
__________________
2005 Monaco Diplomat 40PDQ
Hartwell, GA
Steve Kiemele is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2016, 08:48 PM   #7
Senior Member
 
Join Date: May 2015
Posts: 143
Clean the carb, there are videos on youtube. Start there...also change the oil to make sure it's got the full 2qts. I chased mine for about a month, after cleaning the carb...its been running strong for a year.
__________________
Craig and Jessica | RV Rookies | 2014 Fleetwood Bounder 35K| Tampa, FL
Car54 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
generator, onan



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Onan Generator won't stay running Car54 Class A Motorhome Discussions 38 07-12-2015 02:44 AM
5KW CCK Onan won't stay running Childeric Vintage RV's 18 06-17-2015 07:19 PM
Onan 5500 Gold wont stay on mikey1000rr RV Systems & Appliances 9 04-11-2014 05:04 PM
Onan 10K Won't Stay Running Doc Mark Newmar Owner's Forum 4 09-30-2011 09:31 AM
Diesel Generator won't stay running Mike-N-Sally Winnebago Industries Owner's Forum 8 01-01-2010 12:08 AM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


All times are GMT -6. The time now is 02:58 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.