Free 7 Day Trial RV GPS App RV Trip Planner Campground Reviews RV Maintenance Free 7 Day Trial ×
RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > RV SYSTEMS AND TECHNOLOGIES FORUMS > RV Systems & Appliances
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 10-18-2019, 06:28 PM   #1
Senior Member
 
Tiffin Owners Club
Join Date: Jun 2008
Posts: 618
Xantrex RV3012GS / RC7 says "Batt. Full" even though battery is < 12.0V

I'm hoping that someone has a easy fix.

My Xantrex RV3012GS inverter / charger is not charging my batteries well because no matter what the voltage seems to be, the "Batt. Full" LED is always lit solid and it only charges at "float charging" (because it thinks the batteries are charged).

Any suggestions? Is there a setting I should be changing?

Let us know. Thanks,
Mike
michelb is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 10-18-2019, 06:57 PM   #2
Senior Member
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 27,988
Unplug the battery temp sensor and see if that helps. Its a phone jack type plug on the inverter/charger.
twinboat is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2019, 07:13 PM   #3
Senior Member
 
Tiffin Owners Club
Join Date: Jun 2008
Posts: 618
Quote:
Originally Posted by twinboat View Post
Unplug the battery temp sensor and see if that helps. Its a phone jack type plug on the inverter/charger.
Sounds good! Thanks for the suggestion. I don't know why didn't think about that !!! I've unplugged and re-plugged the control panel but I don't remeber trying the temp sensor.
michelb is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2019, 10:24 AM   #4
Senior Member
 
Tiffin Owners Club
Join Date: Jun 2008
Posts: 618
Quote:
Originally Posted by twinboat View Post
Unplug the battery temp sensor and see if that helps. Its a phone jack type plug on the inverter/charger.
Quote:
Originally Posted by michelb View Post
Sounds good! Thanks for the suggestion. I don't know why didn't think about that !!! I've unplugged and re-plugged the control panel but I don't remeber trying the temp sensor.
Thanks again for the suggestion. That did the trick. (Worse thing about it is thinking back, I had to do the same thing on my previous RV).
michelb is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2020, 06:31 PM   #5
Junior Member
 
Brussteck's Avatar
 
Tiffin Owners Club
Join Date: May 2019
Posts: 17
Did you leave the Battery Temp sensor unplugged? or did you plug it back in after a short delay?
Brussteck is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2020, 06:48 PM   #6
Senior Member
 
Tiffin Owners Club
Join Date: Jun 2008
Posts: 618
Quote:
Originally Posted by Brussteck View Post
Did you leave the Battery Temp sensor unplugged? or did you plug it back in after a short delay?
I never did - mostly because I didn't think of it!
I'll have to try plugging it back in next time I take the MH our of storage.
michelb is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2020, 06:49 PM   #7
Senior Member
 
mchero's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Full Time USA
Posts: 2,198
Your temp sensor should be replaced if it tests bad. During the cold months the charger won't ramp up voltage when it gets cold out and the reverse when batteries get hot.
__________________
Robert & Deb
07 Discovery 39v FWS Full Timers, Henniker NH
1K solar - 05 Jeep Grand Cherokee
mchero is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
battery, xantrex



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Water going into coach even though not turned on jarata Class A Motorhome Discussions 11 02-28-2019 03:29 PM
Generator power issue, even though it runs fine. gvjackson RV Systems & Appliances 15 12-24-2018 10:18 AM
Fresh water tank filling even though closed vernbauch Country Coach Owners Forum 2 11-20-2016 12:00 PM
"Trailer Batt Charge" fuse ? and Coach Batt ? rjcunning Newmar Owner's Forum 1 01-17-2011 08:57 AM


All times are GMT -6. The time now is 07:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.