Journey with Confidence RV GPS App RV Trip Planner RV LIFE Campground Reviews RV Maintenance Take a Speed Test Free 7 Day Trial ×
RV Trip Planning Discussions

Go Back   iRV2 Forums > MOTORHOME FORUMS > MH-General Discussions & Problems
Click Here to Login
Join iRV2 Today

Mission Statement: Supporting thoughtful exchange of knowledge, values and experience among RV enthusiasts.
Reply
  This discussion is proudly sponsored by:
Please support our sponsors and let them know you heard about their products on iRV2
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 06-28-2022, 11:30 AM   #1
Member
 
Join Date: Apr 2022
Location: SE Vermont
Posts: 89
Surge Suppressor not passing power

My RV came with a Progressive Industries SSP-30XL.

When plugged into my outlet it shows Green (surge protection active) and Blue (correct polarity), but I get 0v (or near 0) out.

There is not a GFCI on the circuit
__________________
-David

2021 Thor Quantum LH26
VH1982 is offline   Reply With Quote
Join the #1 RV Forum Today - It's Totally Free!

iRV2.com RV Community - Are you about to start a new improvement on your RV or need some help with some maintenance? Do you need advice on what products to buy? Or maybe you can give others some advice? No matter where you fit in you'll find that iRV2 is a great community to join. Best of all it's totally FREE!

You are currently viewing our boards as a guest so you have limited access to our community. Please take the time to register and you will gain a lot of great new features including; the ability to participate in discussions, network with other RV owners, see fewer ads, upload photographs, create an RV blog, send private messages and so much, much more!

Old 06-28-2022, 11:41 AM   #2
Senior Member
 
wolfgolden's Avatar
 
Join Date: Dec 2019
Location: Bend,or
Posts: 274
Not much to those, sounds like it experienced a surge that killed it.
Sorry...
wolfgolden is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2022, 11:47 AM   #3
Senior Member
 
Tha_Rooster's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Georgia
Posts: 7,845
Quote:
Originally Posted by VH1982 View Post
My RV came with a Progressive Industries SSP-30XL.



When plugged into my outlet it shows Green (surge protection active) and Blue (correct polarity), but I get 0v (or near 0) out.



There is not a GFCI on the circuit


Is it just your outlet or all outlets?
__________________
2007 Fleetwood Revolution LE 40V
Tha_Rooster is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2022, 12:18 PM   #4
Senior Member
 
Old-Biscuit's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 22,670
Did you use voltmeter and test the voltage from the outlet?

Got 120VAC /hot to neutral -- hot to ground/ at outlet and surge has NO voltage /hot to neutral -- hot to ground/ then surge guard is bad

No voltage neutral to ground!

__________________
I took my Medication today. HAVE YOU?
Dodge 3500 w/Tractor Motor & NUWA 5vr
US NAVY---USS Decatur DDG-31
Old-Biscuit is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2022, 02:05 PM   #5
Member
 
Join Date: Apr 2022
Location: SE Vermont
Posts: 89
The outlet is fine. Voltage meter tests fine and AC works when plugged in.

Just interesting that the suppressor shows all OK but not output. Maybe that's normal after they experience an over-voltage situation ??
__________________
-David

2021 Thor Quantum LH26
VH1982 is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2022, 02:06 PM   #6
Member
 
Join Date: Apr 2022
Location: SE Vermont
Posts: 89
Quote:
Originally Posted by Tha_Rooster View Post
Is it just your outlet or all outlets?
Not sure what you mean. There is 0 voltage coming out of the surge suppressor. The outlet the surge protector is plugged into has 120v.
__________________
-David

2021 Thor Quantum LH26
VH1982 is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2022, 02:15 PM   #7
Community Administrator
 
Lt Dan's Avatar


 
Tiffin Owners Club
Join Date: Sep 2013
Location: DFW, Texas
Posts: 15,436
These are sacrificial in that if they get a major surge hit, they are done. It may be repairable by sending it in to Progressive.
__________________
2017 Phaeton 40IH XSH Maroon Coral - Power Glide Chassis with IFS
Previously '15 Tiffin Allegro RED 38QRA and '06 Itasca Sunrise 35A
'16 Jeep JKU Wrangler Sahara or '08 Honda Goldwing
Lt Dan is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2022, 02:25 PM   #8
Senior Member
 
Old-Biscuit's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 22,670
Quote:
Originally Posted by VH1982 View Post
The outlet is fine. Voltage meter tests fine and AC works when plugged in.

Just interesting that the suppressor shows all OK but not output. Maybe that's normal after they experience an over-voltage situation ??
Per PI Manual
Note: Green light off indicates a surge occurrence

Also you model doesn't measure Hi or Lo Voltage

Limited Lifetime Warranty
Technical Support
919.267.6964
Tech@progressiveindustrustries.net
__________________
I took my Medication today. HAVE YOU?
Dodge 3500 w/Tractor Motor & NUWA 5vr
US NAVY---USS Decatur DDG-31
Old-Biscuit is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2022, 03:34 PM   #9
Senior Member


 
Join Date: Feb 2020
Location: NY State
Posts: 1,875
Quote:
Originally Posted by Lt Dan View Post
These are sacrificial in that if they get a major surge hit, they are done. It may be repairable by sending it in to Progressive.
Yup. ^^^

A bit more for the curious. Surge suppressors are metal oxide varistor (MOV) devices. Each time they hit their conductance voltage, they conduct the surge to ground. Every time that happens they degrade and the conductance voltage falls a bit.

Any combination of large, medium, and small surges will degrade them over time to the point that they conduct (i.e., fail shorted) at the operating voltage and need to be replaced. Their lifetimes are not predictable because you can't know in advance how many surges of what size they'll eat before they die.
__________________
John
1976 Southwind 28', '96 Winnie 34WK,
2006 Tiffin Allegro Bus 40QDP
n2zon is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2022, 03:47 PM   #10
Senior Member
 
Newmar Owners Club
Entegra Owners Club
Join Date: Dec 2015
Posts: 1,084
Did you check the voltage at the outlet that the shore cord plugs in to? There was a thread recently where the problem was that the surge protector showed that it was OK (green & blue lights on) but the coach had no power. In the course of folks suggesting things to check someone suggested checking at the transfer switch. The poster said he checked it and it was OK. What he didn’t say was that when he said everything was OK at the transfer switch what he meant was that the shore cord connections were tight-he did NOT check for voltage!
Turned out the problem was a loose connection inside the CAMCORDER shore power plug.
__________________
2021 Entegra Aspire 44W
Previous: 2006 Newmar Essex 4508
2013 Tiffin Allegro Open Road
Archer2 is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2022, 06:24 PM   #11
Senior Member
 
Newmar Owners Club
Entegra Owners Club
Join Date: Dec 2015
Posts: 1,084
Quote:
Originally Posted by Archer2 View Post
Turned out the problem was a loose connection inside the *CAMCORDER* shore power plug.
*CAMCORDER*. Should have said *CAMCO*. Whoever invented spell check should go straight to Hello!
__________________
2021 Entegra Aspire 44W
Previous: 2006 Newmar Essex 4508
2013 Tiffin Allegro Open Road
Archer2 is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2022, 06:25 PM   #12
Member
 
Join Date: Apr 2022
Location: SE Vermont
Posts: 89
Quote:
Originally Posted by VH1982 View Post
When plugged into my outlet it shows Green (surge protection active) and Blue (correct polarity), but I get 0v (or near 0) out.

There is not a GFCI on the circuit
Quote:
Originally Posted by Old-Biscuit View Post
Per PI Manual
Note: Green light off indicates a surge occurrence
?

Green light is ON...
__________________
-David

2021 Thor Quantum LH26
VH1982 is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2022, 06:28 PM   #13
Member
 
Join Date: Apr 2022
Location: SE Vermont
Posts: 89
Quote:
Originally Posted by VH1982 View Post
The outlet is fine. Voltage meter tests fine and AC works when plugged in (edit: directly).
Quote:
Originally Posted by Archer2 View Post
Did you check the voltage at the outlet that the shore cord plugs in to?
See above.
__________________
-David

2021 Thor Quantum LH26
VH1982 is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2022, 06:29 PM   #14
Senior Member
 
Old-Biscuit's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 22,670
Quote:
Originally Posted by VH1982 View Post
?

Green light is ON...
And that is why I'm saying your surge guard has just up and failed

Call Tech Services and inquire
__________________
I took my Medication today. HAVE YOU?
Dodge 3500 w/Tractor Motor & NUWA 5vr
US NAVY---USS Decatur DDG-31
Old-Biscuit is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
power



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Surge Suppressor anthem4us Entegra Owner's Forum 9 11-04-2015 02:11 PM
Surge Suppressor as Standard Equipment? Gary.Jones Monaco Owner's Forum 9 10-18-2013 05:34 PM
Surge suppressor calhyatt Class A Motorhome Discussions 9 04-09-2013 08:00 PM
Progressive Industries Surge Suppressor MDPD MH-General Discussions & Problems 5 04-05-2012 11:51 AM
Intermatic Surge Suppressor tbussche Newmar Owner's Forum 12 09-21-2010 12:54 PM

» Featured Campgrounds

Reviews provided by


All times are GMT -6. The time now is 03:33 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.