iRV2 Forums

iRV2 Forums (https://www.irv2.com/forums/)
-   Entegra Owner's Forum (https://www.irv2.com/forums/f278/)
-   -   Stinky Water (https://www.irv2.com/forums/f278/stinky-water-285276.html)

JerryF 04-03-2016 12:49 PM

Stinky Water
 
I have 2015 Aspire, when we got it one of the things I did was flushed the fresh water tank. However no matter what rv campground we go to and connect to the park water I get the rotten egg smell. I smell it mostly out of the faucets, not so much in the shower. The only filters I have are the ones that came with the coach. Any suggestions?

stuhly 04-03-2016 01:07 PM

Most likely your water heater. Drain the heater, pour some bleach in the hose, hook it up and fill the heater and let it stand for a while. Drain and rinse and give it a sniff.

brobox 04-03-2016 03:32 PM

I would remove all of the filters including the refrigerator filter. Hope you kept the little plastic plug for the refrigerator filter. Mix up a bleach solution of a 1/4 cup per 15 gallons of water. Do that amount mixed with water in a 5 gallon bucket and use the hose on the water pump to suck it into the water tank, then fill the fresh water tank with water. Run all of the faucets until bleach water comes out. Let it sit for a couple of hours, then drain the fresh water tank. Refill the fresh water tank and flush all the lines with fresh water until all of the bleach solution is gone, especially the Aqua Hot tank. I drain and fill the water tank a couple of times flushing the water lines with each fresh water fill.

Install all new filters. As a suggestion, a portable water softener with a pre-filter also a helps keeping water lines clean as well as hard water build up in the faucets and Aqua Hot tank.

Mwoodofd 04-03-2016 07:32 PM

If it is only from the sinks, maybe the air vent needs to be replaced on each sink (not happening in shower) Chuck knows the air vent under the sink and may can give you some direction on that.

brobox 04-03-2016 07:42 PM

I have had the rotten egg smell in my last MH caused from water that sat in the hot water tank to long. It is a smell you don't forget. :D Once it gets in the filters, they have to be changed and the system sanitized.

My sink vents were a black tank smell. I didn't forget that one either. :laugh:

Mwoodofd 04-03-2016 07:49 PM

That does make sense - yuk if the filters have the crud. I put a gallon of Clorox bleach in my water tank to sanitize and let it sit for hours in the lines (took filters out and replaced after)- sinuses were open for a while :eek: - I did flush it 3 times.

brobox 04-03-2016 08:02 PM

I was told by Aqua Hot to be very light on the bleach mixture and not let it sit to long as they said it can damage the copper coils. I am still learning all the tricks with the AH.

stuhly 04-03-2016 08:11 PM

Doesn't take near that much bleach to do the water heater. It's only ten gallons. If you drain the heater, pour some bleach down the hose and hook to city connection and open a hot water faucet until you smell bleach and shut it off and let it stand.

Mwoodofd 04-03-2016 08:15 PM

My math was way off that day:confused:.

We just stored our MH today after staying in it for 6 months, (been building a house - since June) and I can say it performed like a champ, Aqua Hot and all.

Hopefully Jerry can flush his system, change filters, and be good to go!

brobox 04-04-2016 04:49 AM

Now that the subject has come up, I need to find if there is a tank drain for the Aqua Hot for those of us that store for long periods of time. As Jerry pointed out, sometimes a simple flush does not work. After my experience on my other MH, I got in the habit of draining the hot water tank before storage....haven't done that with the Entegra.

hogdriver 04-04-2016 10:21 AM

JerryF

I had the same problem. This is my second Entegra and same issue on both. If you go waaaay back in the forum there were some threads on this. Mine turned out to be the white filler hose on the reel. It had a strong odor (plastic like) not sulfur like. See if that is what you smell. Just unhook your RV from the water tap and sniff the filler hose. See if that is what you smell. If so, replace it with one of those Camco water hoses from CW. Get the smaller diameter.

brobox 04-04-2016 11:50 AM

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by hogdriver (Post 3007329)
JerryF

I had the same problem. This is my second Entegra and same issue on both. If you go waaaay back in the forum there were some threads on this. Mine turned out to be the white filler hose on the reel. It had a strong odor (plastic like) not sulfur like. See if that is what you smell. Just unhook your RV from the water tap and sniff the filler hose. See if that is what you smell. If so, replace it with one of those Camco water hoses from CW. Get the smaller diameter.

I forgot about that! My short hose from the reel to the coach was my culprit. I switched that hose to the black tank flush and cut a piece of white water hose from my spare hose and connected that from the hose real to the water inlet. It worked. Before anyone yells at me, there is a backflow preventer inline on the black tank hose.:D

The plastic hose taste on the factory reel hose did go away, but not the short clear plastic braided hose.


All times are GMT -6. The time now is 02:10 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.