iRV2 Forums

iRV2 Forums (https://www.irv2.com/forums/)
-   Class A Motorhome Discussions (https://www.irv2.com/forums/f258/)
-   -   Step issue ? (https://www.irv2.com/forums/f258/step-issue-328499.html)

Arricejr 02-26-2017 12:56 AM

Step issue ?
 
My steps never worked automatically when I got this coach I see that last owner put in a toggle switch by door to operate the steps which works..buuuut I want to put things back to original any ideas as were I'm to start i mean I don't know where to even start where do the toggle switch wires go ??

YC1 02-26-2017 04:23 AM

Welcome to the forum.

https://www.google.com/search?q=elec...earch=irv2.com

Here is a start. Be extremely careful. These things can retract and go out when not expected.

JPeterson 02-26-2017 06:42 AM

I installed a toggle switch until I was able to replace my controller. All I did was unplug the 2 wire plug on the step motor and wire the motor to a 3 way switch. When I replaced the controller, all I had to do was plug it in and get rid of the switch. Maybe yours is similar.

Arricejr 02-26-2017 08:50 AM

Quote:

Originally Posted by YC1 (Post 3476117)
Welcome to the forum.

https://www.google.com/search?q=elec...earch=irv2.com

Here is a start. Be extremely careful. These things can retract and go out when not expected.



Thanks you !!

Arricejr 02-26-2017 08:52 AM

Quote:

Originally Posted by YC1 (Post 3476117)
Welcome to the forum.

https://www.google.com/search?q=elec...earch=irv2.com

Here is a start. Be extremely careful. These things can retract and go out when not expected.



Link just goes to google..thanks for the effort
And the welcome

Arricejr 02-26-2017 08:54 AM

Quote:

Originally Posted by JPeterson (Post 3476176)
I installed a toggle switch until I was able to replace my controller. All I did was unplug the 2 wire plug on the step motor and wire the motor to a 3 way switch. When I replaced the controller, all I had to do was plug it in and get rid of the switch. Maybe yours is similar.



Yea that's exactly what's there a 3 way switch
Well at lease now I know where to start is the controller usually under the steps as well

JPeterson 02-26-2017 01:45 PM

Yes, my controller is mounted under the steps. There is a square electrical plug (maybe 4 pins?) going to it from the rv. There is also a 2 pin plug going from the controller to the motor

Arricejr 02-26-2017 01:46 PM

Ok I'll look in a bit trying to figure out which wires do what

YC1 02-26-2017 05:53 PM

1 Attachment(s)
The search is a Google search. There is a little square at the top of the page on the right. Put your search words in there and a page like the one shown will pop up. Notice it references IRV2 in the links. Click on the links.

Rkesselus 02-26-2017 06:43 PM

I would bet that the controller is cooked, why else would someone install the switch to run the steps. I would get a jumper and jump to the positive of the controller and see if it works before you disconnect and have the correct parts to fix it. Might hold on to you wallet tight as well. I have have done the same thing on a couple of my previous units. Put the switch were I could reach it with my foot. The switch should be a momentary switch so you can't accidentally leave it on. All the switch does is reverse the polarity.

Arricejr 02-26-2017 09:43 PM

Quote:

Originally Posted by Rkesselus (Post 3477193)
I would bet that the controller is cooked, why else would someone install the switch to run the steps. I would get a jumper and jump to the positive of the controller and see if it works before you disconnect and have the correct parts to fix it. Might hold on to you wallet tight as well. I have have done the same thing on a couple of my previous units. Put the switch were I could reach it with my foot. The switch should be a momentary switch so you can't accidentally leave it on. All the switch does is reverse the polarity.



You just might be right I got to look into it I just don't know but like you said why else by pass it

RKins 02-27-2017 04:21 AM

Is the switch a 3 position switch? The magnet switch on the door is what triggers the steps (there is also a lockout function). Could the switch just be simulating the mag switch?

Arricejr 02-27-2017 06:42 AM

Quote:

Originally Posted by RKins (Post 3477689)
Is the switch a 3 position switch? The magnet switch on the door is what triggers the steps (there is also a lockout function). Could the switch just be simulating the mag switch?



It's a 3 pole momentary switch in either direction that's all I know at this point I got to check the door switch is that all the door switch controls? Is steps

YC1 02-27-2017 08:48 AM

Post a picture of the steps. Once they are identified there are many previous post that address this. Hundreds of posts.

Mine was easy enough to remove from the rv. Using a spare battery or jumper cables makes it much safer to repair.


All times are GMT -6. The time now is 08:20 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.